Regeringen vill se över regler för blodgivning

0
47

Det ska bli lättare för homosexuella att donera blod, rapporterar P3 Nyheter. Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att undersöka möjligheterna för en individbaserad riskbedömning, där samma rutiner ska gälla alla – oavsett sexpartner. – Alla ska kunna lita på att donerat blod är tryggt och säkert och självklart är det positivt om ny kunskap kan innebära att antalet möjliga blodgivare ökar, säger socialminister Lena Hallengren (S). I dag måste män som haft sex med andra män vänta i ett halvår innan de får donera blod – dubbelt så länge som någon som haft sex i en heterosexuell relation. Anledningen till skillnaden är att virussjukdomen hiv är vanligare bland homosexuella än bland straighta. – En jättestor delseger, säger Tobias Ström, grundare av initiativet Regnbågsblod till radion.