Regeringen storsatsar mot “rasism”

0
42

Publicerad 5 juli 2022 kl 11.05

Inrikes. Regeringen har beslutat om fem nya åtgärdsprogram mot olika former av så kallad rasism för perioden 2022–2024.

Gilla artikeln på Facebook

Åtgärdsprogrammen har syftet att motverka “afrofobi, antisemitism, antiziganism, islamofobi respektive rasism mot samer”.

De är ett av Sveriges åtaganden från Stefan Löfvens Förintelsekonferens i Malmö i oktober 2021.

– Vi får aldrig acceptera någon form av rasism. Det handlar om människovärde. Rasism separerar människor och bidrar till en farlig polarisering. Därför höjer vi ambitionsnivån för allas lika värde, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).

Åtgärdsprogrammen ska bidra till att synliggöra och motverka respektive form av “rasism”.

– Rasism, diskriminering och hatbrott är skadligt både för de enskilda som utsätts och för samhället som helhet. Därför är arbetet mot rasism och diskriminering viktigt också för att bryta segregationen, säger Johan Danielsson (S), bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister med ansvar för arbetet mot diskriminering.