PM Modis förslag att stävja proxylärare i byskolor: Foton på permanenta i klassrum

0
40

PMO har lärt sig ha instruerat utbildningsministeriet att säkerställa att handlingsplanen som formulerats av PM Modi implementeras “snabbt” för att förbättra landets elev-lärarkvot (PTR).< p>Premiärminister Narendra Modi flaggade frågan om proxylärare i byskolor vid en nyligen genomförd konferens, och antydde att stater försöker stävja händelsen genom att placera fotografier av permanenta lärare i klassrum, har man lärt sig.

Han föreslog också rekryteringskampanjer på campus vid lärarutbildningsinstitut och att få privata skolor att adoptera skolor i avlägsna områden under den nationella konferensen för chefssekreterare, som hölls i Dharamshala den 16-17 juni, har Indian Express fått veta.

PMO har lärt sig ha instruerat utbildningsministeriet att se till att handlingsplanen som formulerats av honom implementeras “snabbt” för att förbättra landets elev-lärarkvot (PTR), som, i stater som Bihar och Jharkhand, förblir under de uppställda normerna av Right to Education Act, 2009.

Läs |Regeringen lanserar en undersökning för att söka offentliga synpunkter för revidering av den nationella läroplansramen

På konferensen i Dharamshala var implementeringen av den nationella utbildningspolitiken 2020 en av de nyckelpunkter på agendan.

Best of Express Premium

Premium

BJP och Shiv Sena-allierade kanske inte går efter Uddhav-fraktionen

Premium

I Maharashtras politiska drama, cameo av en 30-åring från Haryana gör…

Premium

C Raja Mohan skriver: Med Kinas expansion inflytande, Asien är också…

Premium

BJP’s Pasmanda Muslims uppsökande plan efter PM-meddelande en ny oro för…Mer Premiumberättelser >>

När det gäller skolutbildning gav premiärministern i stort sett 20 förslag på konferensen, där även högsta tjänstemän från utbildningsministeriet var närvarande, sa en källa. ”Han började sina kommentarer med att hänvisa till frågan om proxylärare, särskilt i byskolor. Han föreslog att att placera fotografier av lärare i varje klassrum, som vissa stater som Rajasthan har experimenterat med, kan replikeras någon annanstans”, sa en tjänsteman.

Förklarat

Proxy lärare en stor fråga

Under 2018 hade en rapport från Världsbanken om Indien lyft fram problemet med proxylärare, där lärare som är anställda av regeringen olagligt skickar andra för att undervisa på deras vägnar. Det är ett stort problem i nordost, särskilt i Nagaland, enligt utbildningsministeriets tjänstemän.

Under 2018 hade en rapport från Världsbanken om Indien lyft fram problemet med proxylärare, där lärare som är anställda av regeringen olagligt skickar andra för att undervisa på deras vägnar. Det är ett stort problem i nordost, särskilt i Nagaland, enligt utbildningsministeriets tjänstemän.

I lärarrekryteringen föreslog premiärministern att stater och fackliga territorier skulle utforska den modell som följs av såväl statliga som privata företag för att anställa civilingenjörer från campus över hela landet. “Premiärministern föreslog starkt att rekryteringskampanjer på campus också kan göras i lärarutbildningsinstitutioner,” sade tjänstemannen och sökte anonymitet.

Enligt RTE-lagen bör det finnas minst på primärnivå. en lärare per 30 elever, medan förhållandet bör vara 35:1 på högstadiet. Men rapporten Unified District Information System for Education (UDISE) 2020-21 visar att många delstater ännu inte har uppnått de önskade nivåerna.

Läs också |Gujarat: Gemenskapsstöd ger nya förändringar i byns styrelseskola i Sabarkantha

Till exempel, i Bihar är PTR på lågstadiet 57:1 och 60:1 på högstadiet; 30:1 och 55:1 i Jharkhand. Utbildning finns på den samtidiga listan i konstitutionen och rekryteringen av skollärare faller under delstater och UT.

Som svar på en fråga i Lok Sabha hade centret i augusti 2021 sagt att Bihar har 66 procent statliga skolor med en negativ PTR, följt av Jharkhand (52 procent), Uttar Pradesh (37 procent), Madhya Pradesh ( 35,51 procent) och Andhra Pradesh (33,56 procent).

För att förbättra standarden för skolutbildning i avlägsna områden föreslog premiärministern också att officiellt implementera praxis med privata skolor som adopterar skolor i avlägsna områden genom att följa en CSR-modell. “Premiärministern sa att tanken är att lansera utbytesprogram för studenter och lärare enligt modellen för att öka exponeringen”, sa tjänstemannen.

Köp nu | Vår bästa prenumerationsplan har nu ett specialpris

Premiärministern presenterade också en liknande utbytesprogrammodell för anganwadis och skolor som ligger nära varandra för att förbereda förskoleelever för formell skolgång. En annan höjdpunkt i PM:s handlingsplan är att avskaffa enstaka lärarskolor i landet, tillade denna tjänsteman.

Enligt en UNESCO-rapport som släpptes 2021 finns det nästan 1,2 lakh singel- lärarskolor i landet, av vilka en överväldigande 89 procent finns på landsbygden.

”Stater med en hög andel enlärarskolor inkluderar Arunachal Pradesh (18,22 procent), Goa (16,08 procent). ), Telangana (15,71 procent), Andhra Pradesh (14,4 procent), Jharkhand (13,81 procent), Uttarakhand (13,64 procent), Madhya Pradesh (13,08 procent), Rajasthan (10,08 procent),” UNESCO-rapporten säger.

Express Explained Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här