“Peter Brook försökte förstöra, återskapa oss. Jag var inte villig att bli förstörd”

0
40

En affisch av Peter Brooks pjäs The Mahabharata. YouTube

JAG VAR en dansare och hade gjort många filmer, men när Peter Brookvalde mig att vara Draupadi i Mahabharata, jag var den enda i pjäsen som aldrig tidigare hade arbetat med professionell teater. Jag kunde inte heller franska, språket han och resten av teamet pratade på. Ännu viktigare, jag var den enda indier, liksom någon som hade läst många, många olika versioner av Mahabharata och som alltid hade haft Draupadi som hennes favoritkaraktär.

Oktober 1984 var den kallaste vintern som Paris hade upplevt på ett sekel och jag var där med min fem veckor gamla son och repeterade inför Mahabharata. Det var tolkningskonflikter mellan Peter och mig om hur vissa scener sågs. Vi talar om kvinnor som Shakti; de kallar kvinnor som vi smuss. Jag brukade alltid berätta för Peter att han var en anglosaxisk man och därför borde ha tagit upp Ramayana och inte Mahabharata.

Måste läsa |Från 9-timmars Mahabharata-produktion till Shakespeare framförd i en vit kub, trotsade Brook konvention

Vi kämpade båda om stilar och positioner i många månader och jag undrade ofta om han någonsin ångrade att han tog någon som jag som kunde argumentera med bakbenen från en åsna – och som trodde att hon kände till Mahabharata. Samtidigt ville han ha min närvaro i pjäsen. Han gillade inte att jag pratade med andra skådespelare om scener; han föredrog att jag hade diskussioner med honom. Många gånger ville jag fly och det var alltid manusförfattaren Jean Claude Carrier som lugnade mig.

Köp nu | Vår bästa prenumerationsplan har nu ett specialpris

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-5 juli 2022: Varför läsa “Muscular Regional Policies” eller “Allur…

Premium

BJP och Shiv Sena-allierade kanske inte går efter Uddhav-fraktion

Premium

I Maharashtras politiska drama gör cameo av en 30-åring från Haryana …

Premium

C Raja Mohan skriver: Med Kinas växande inflytande är Asien också…Fler premiumhistorier >>

Peter, som hade studerat George Gurdjieff, en rysk filosof, ansåg att en lärare borde förstöra “jaget” hos en elev och sedan förvandla personen. Peter försökte förstöra var och en av oss och återskapa oss. Jag var inte villig att bli förstörd. Men han lärde mig hur man agerar. Han lyckades skapa mycket av det jag är och jag kommer alltid att vara tacksam.

När förhandsvisningen av Mahabharata började och jag började bli igenkänd, förstod jag att jag tog med något i pjäsen som Peter såg när han hade bett mig att göra det. Vår relation blev lekfull och vi retade varandra. Han skulle presentera mig som kvinnan som hatade att arbeta med honom. Han skulle säga: 'Om du vill veta hur hemsk jag kan vara, prata då med Mallika'.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Jag tror att vi insåg att det fanns symbios i det faktum att han skapade Mahabharata och jag var med. De fem år jag tillbringade med honom som Draupadi fick mig att se vilken effekt en enskild karaktär kan ha på kvinnor över hela världen, från de smartaste franska kvinnorna från Sorbonne till dem i de aboriginska områdena i Australien. Allt arbete jag har gjort efter Mahabharata, efter 1990, skulle inte ha varit möjligt om de fem åren inte hade levts, när jag lyssnade på Peter.

2016 åkte jag till Mumbai för att se Battlefield, Peters nya produktion på Mahabharata. Min vän, Toshi Tsuchitori, som hade varit musikchef på Mahabharata var på Battlefield. Jag ogillade pjäsen och tyckte att den var tråkig och en rehash av vad Peter hade gjort tidigare.

Jag såg Peter senast 2018, när världen fortfarande inte var så konfliktfylld som den är nu. Jag hade inte varit i kontakt med honom sedan dess, men jag är säker på att han var mycket förtvivlad över hur saker och ting skulle bli.

Som sagt till Dipanita Nath