Palestinierna ger en kula som dödade journalist till USA:s team

0
45

En säkerhetsofficer från Hamas tar en bild av den dödade palestinsk-amerikanska journalisten Shireen Abu Akleh under en presentation vid en examensceremoni för Al-Rebat Colleges polishögskola i Khan Younis, södra delen av landet. Gazaremsan, torsdagen den 30 juni 2022. (AP Photo/Adel Hana)

Den palestinska myndigheten sa i lördags att den har gett kulan som dödade Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh till amerikanska kriminaltekniska experter, och tog ett steg mot att lösa ett problem. strid med Israel om utredningen av hennes död.

Beskedet kom drygt en vecka innan president Joe Biden ska besöka Israel och den ockuperade Västbanken för möten med israeliska och palestinska ledare. Det signalerade att båda sidor kan arbeta för att hitta en lösning på dödläget.

Abu Akleh, en veterankorrespondent som var välkänd över hela arabvärlden, sköts dödligt när han täckte en israelisk militärräd den 11 maj i flyktinglägret Jenin på den ockuperade Västbanken.

Palestinierna, tillsammans med Abu Aklehs kollegor som var med henne då, säger att hon dödades av israelisk eld. Den israeliska armén säger att hon fångades i korselden i en strid med palestinska beväpnade män och att det är omöjligt att avgöra vilken sida som dödade henne utan att analysera kulan.

Best of Express Premium

Premium

Muslimer och rättsväsende: Vi har inga muslimska eller icke-muslimska domare i Indien

Premium

UPSC Key-4 juli 2022: Varför ska man läsa “flytande solkraftverk” eller “undernäring…

Premium

DMK MP Rajas uppvärmda pitch på ’ 8216;separat Tamil Nadu’, au…Premium

UPSC Essentials: Nyckeltermer från den senaste veckanFler premiumhistorier >>

Israel säger sig ha identifierat geväret som kan ha skjutit henne, men att man inte kan dra några slutsatser om det inte jämförs med kulan. Palestinierna har vägrat att vända kulan och sagt att de inte litar på Israel. Rättighetsgrupper säger att Israel har dåliga resultat när det gäller att utreda sina truppers skjutningar av palestinier, med sonder som försvinner i månader eller år innan de tyst stängs.

Den palestinske justitieministern, Akram al-Khateeb, sa att kulan gavs till amerikanska experter “för tekniskt arbete.” Han upprepade palestiniernas vägran att dela kulan med israelerna men sa att palestinierna välkomnar deltagandet av alla internationella organ för att “hjälpa oss att bekräfta sanningen.“ “Vi är säkra på våra undersökningar och de resultat vi har nått,” sa han.

Det var inte omedelbart klart vad de amerikanska experterna kunde upptäcka utan att också studera det israeliska vapnet. Det var inte heller klart om Israel skulle lämna över geväret till amerikanerna. Den israeliska militären avböjde kommentarer och USA:s ambassads kontor för palestinska angelägenheter sa att det inte hade någon ny information att erbjuda.” En palestinsk tjänsteman, som talade på villkor att han var anonym eftersom han diskuterade en diplomatisk fråga, sa att frågan togs upp i ett telefonsamtal mellan den palestinske presidenten Mahmoud Abbas och utrikesminister Antony Blinken och att båda sidor hoppas kunna lösa frågan före Biden&#8217 ;s ankomst den 13 juli.

Gul tejp markerar kulhål på ett träd och ett porträtt och blommor skapar ett provisoriskt minnesmärke den 19 maj 2022 på platsen där den palestinsk-amerikanska Al-Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh sköts och dödades i staden Jenin på Västbanken. Den palestinska myndigheten lördagen den 2 juli 2022 sa att den har gett kulan som dödade Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Akleh till amerikanska kriminaltekniska experter, och tog ett steg mot att lösa en konflikt med Israel om utredningen av hennes död. (AP Photo/Majdi Mohammed)

En AP-rekonstruktion av händelserna har gett stöd till ögonvittnen som säger att hon blev skjuten av israeliska trupper. Men en vapenexpert som intervjuades av AP som en del av rekonstruktionen sa att det var omöjligt att nå ett avgörande fynd utan ytterligare rättsmedicinsk analys. Israeliska ledare har upprepade gånger sagt att soldater inte avsiktligt riktade sig mot henne.

Abu Akleh, som var 51, var en allmänt känd och respekterad korrespondent i luften som blev berömmelse för två decennier sedan under den andra palestinska intifadan, eller upproret, mot israeliskt styre. Hon dokumenterade den hårda verkligheten i livet under israeliskt militärstyre – nu långt inne på sitt sjätte decennium utan något slut i sikte – för tittare över hela arabvärlden.

Israelisk polis fick utbredd kritik från hela världen när de slog sörjande och bärare vid hennes begravning i Jerusalem den 14 maj. En israelisk tidning förra månaden rapporterade att en polisutredning fann att några av dess tjänstemän hade gjort fel, men sa att de som övervakade händelsen inte kommer att straffas allvarligt.

Jenin har länge varit en bastion för palestinska militanter, och flera senaste attacker inne i Israel har utförts av unga män från och runt staden. Israel utför ofta militära räder i Jenin, som de säger syftar till att arrestera militanter och förhindra fler attacker.

Israel erövrade Västbanken i Mellanösternkriget 1967 och har byggt bosättningar där nästan 500 000 israeler bor tillsammans med nästan 500 000 israeler. 3 miljoner palestinier. Palestinierna vill att territoriet ska utgöra huvuddelen av en framtida stat. Fredssamtalen bröt samman för mer än ett decennium sedan, och med Israel nu i en ny valkampanj är det osannolikt att de kommer att återupptas någon gång snart. Den tillfälliga premiärministern, Yair Lapid, stöder en tvåstatslösning med palestinierna, men högerpartier som motsätter sig palestinsk stat verkar vara positionerade för att dominera valet.

Express Explained Gå längre än Nyheter. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här