Krigets fortsättning: Allt avgörs av vapnen från väst

0
43

Med Lysytjansk har den sista stora staden i Luhansk-provinsen fallit i ryska händer. Nu förutser experter ett långt och osäkert skede där västs beredskap att leverera vapen kommer att fälla avgörandet. Ukraina förbereder en offensiv i söder, men är beroende av artilleri. Ukrainas högsta militärkommando bekräftade på söndagen att man dragit sig tillbaka från staden eftersom man annars riskerade ”fatala konsekvenser”. Den ukrainska guvernören över Luhansk-provinsen, Serhij Hajdaj, sa att det visserligen är negativt att lämna militära positioner, men att förlusten av Lysytjansk inte är kritisk. – Vi behöver vinna kriget, inte slaget om Lysytjansk. President Volodymyr Zelenskyj lovade på söndagskvällen att Ukraina kommer att återta staden. – Vi kommer att återvända tack vare vår taktik, tack vare ökad tillgång till moderna vapen. Ukraina ger inte upp någonting, sade han i ett tv-tal. Enligt det brittiska försvarsministeriet kommer Ryssland nu nästan helt säkert att satsa på att erövra den del av Donetsk-provinsen som Ukraina har kontroll över. Om det skulle lyckas innebär det att Ryssland erövrat hela Donbas-regionen. Även guvernör Serhij Hajdaj betraktar detta som den mest sannolika händelseutvecklingen. Enligt Hajdaj ligger förmodligen städerna Slovjansk och Bachmut närmast till hands att bli attackerade: – Bachmut angrips redan mycket hårt av artilleri. Samtidigt har även Ukraina offensiva planer, på annat håll. Der Spiegel rapporterar att man siktar in sig på den sydliga fronten i närheten av staden Cherson, och har koncentrerat styrkor dit. En ukrainsk seger i södern skulle sätta en rejäl käpp i hjulet för de ryska planerna. Skulle man å andra sidan misslyckas med en offensiv vore det en stor knäck för den ukrainska moralen vilket även skulle försvaga västländernas vilja att bidra till Ukrainas försvar. Experterna är eniga om att svaret på den frågan är: Det militära stödet till Ukraina från väst. Om Ukraina får det material man önskar, bland annat västligt artilleri av senaste modell, så kan man slå tillbaka de ryska styrkorna med stor framgång. Det visar bland annat återerövringen av Ormön i Svarta havet, och några av de framgångsrika attackerna in bakom ryska linjer på den södra fronten. Det skriver Spiegels Oliver Imhof. Ryssland kan visserligen ställa in sig på och ta hänsyn till detta artilleri i sin strategi, men har ingen lika högklassig utrustning själv. Därför anser många experter att det är Ukraina som har den långsiktiga fördelen i kriget – men bara under förutsättning att man fortsätter få vapen i tillräcklig mängd. Det är som sagt på denna fråga allt hänger. Flera bedömare varnar för att västs stöd kan svikta under återstoden av 2022. Hittills har Ukraina försetts med en bråkdel av vad landets beslutsfattare säger att de behöver för att försvara sig, och man kan redan se krigsutmattning i väst, säger Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, till Svenska Dagbladet. Ett problem är att det helt enkelt inte finns vapen i den kvantitet som Ukraina skulle önska, menar BBC:s försvarsanalytiker Jonathan Beale. Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet, är orolig för att västs uthållighet börjar vackla under vintern. Då kan bland annat energikrisen göra att man vill pressa Ukraina till en fred på ryska villkor, säger han till Svenska Dagbladet.