IIT Bombay planerar en obligatorisk kurs om kastmedvetenhet

0
42

Karten och innehållet i kastmedvetenhetskursen diskuteras. (File)

Indian Institute of Technology (IIT), Bombay, planerar att införa en obligatorisk kurs om kastmedvetenhet. Det är ett av initiativen som tagits av SC/ST Cell vid institutet, som anser att sensibilisering är en väg mot inkludering.

Enligt information från institutet har cellen nyligen genomfört några undersökningar att förstå de svårigheter som eleverna möter i kastindelningen.

Några av observationerna i undersökningarna handlade om att hålla fler sensibiliseringsevenemang och att ha en obligatorisk akademisk kurs om kast- och rasdiskriminering i linje med den obligatoriska genussensibiliseringskursen, som lanserades förra året.

Arten och innehållet av kastmedvetenhetskursen diskuteras.

Best of Express Premium

Premium

BJP och Shiv Sena-allierade kanske inte går efter Uddhav-fraktionen

Premium

I Maharashtras politiska drama gör cameo av en 30-åring från Haryana…

Premium

C Raja Mohan skriver: Med Kinas expansion inflytande, Asien är också…

Premium

BJP’s Pasmanda Muslims uppsökande plan efter PM-meddelande en ny oro för…Fler premiumhistorier >> Läs |Trots språkbarriären har kinesiska universitet gjort stora framsteg i globala rankningar under det senaste decenniet

SC/ST-cellen består av professor Bharat Adsul från avdelningen för datavetenskap och teknik som sammankallande och professor Madhu N Belur från avdelningen för elektroteknik som medsammankallande.

Läs också |Från 9-timmars Mahabharata-produktion till Shakespeare framförd i en vit kub, trotsade Brook konventionen

När den kontaktades sa cellen i ett skriftligt uttalande, “På IIT-Bombay observerades det att fler sensibiliseringshändelser skulle öka inkluderingen och hjälpa till att minska klagomålen. Till exempel skulle ökad medvetenhet om kastbaserade och rasistiska förtal som har kommit in i vardagsspråket bidra till att eliminera sådana förtal och därmed förbättra hjärtligheten i alla miljöer.”

I onsdags anordnade den en första öppet hus-diskussion någonsin om svårigheter som möter i samband med kast och orsakerna bakom dem. Mötet bevittnade en mängd olika åsikter från cirka 100 deltagare.

Enligt eleverna som deltog i öppet hus-diskussionen talade de om att det inte finns någon homogenitet i hur olika människor upplever kast, eftersom det varierar. från enkla hån om hur studenter som tas in på bokningsplatser är “killers of merit” att ens ge upphov till självtvivel bland sådana elever genom att få dem att känna sig inkompetenta.

Cellen har också tagit fram ett mentorskapsprogram, där seniorstudenter samverkar nära med juniora SC/ST-studenter i sammanhanget av cellens mål, som är att gå vidare mot ett campus fritt från kast och rasdiskriminering.

Express Explained Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här