I Pakistan, en leder innen transrettigheter, er virkeligheten tregere til å endre seg enn loven

0
43

Bindiya Rana, en transseksuell samfunnsleder, til venstre, besøker et felleshjem i Karachi, Pakistan, 14. mai 2022. (Saiyna Bashir/The New York Times)

Skrevet av Zia ur-Rehman

For fire år siden gikk Pakistan i forkant av transpersoners rettigheter over hele verden, ved å vedta en lov som forbyr diskriminering av transpersoner på skoler, arbeidsplasser og offentlige miljøer og garanterer dem retten til å velge kjønn på offisielle dokumenter.

Pakistan, en nasjon kjent for religiøs konservatisme som fortsatt forbyr forhold mellom personer av samme kjønn, sluttet seg til en liten liste over land – bare rundt et dusin på den tiden, ifølge FN – med lignende transgender-beskyttelser skrevet inn i loven, noe som vekket håp om en historisk snu i livene til mennesker som lenge har vært tvunget til å overleve i samfunnets utkant.

Det betydde for noen at de kunne komme ut av skyggene, et øyeblikk fanget av debuten det året til Marvia Malik, landets første transkjønnede nyhetsanker på TV.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-4. juli 2022: Hvorfor lese “flytende solcelleanlegg” eller “underernæring…Premium

DMK MP Raja’s oppvarmede tonehøyde på ‘separate Tamil Nadu’, au…< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

UPSC Essentials: Nøkkelord fra den siste ukenPremium

ExplainSpeaking: Til tross for fallet, er de indiske aksjemarkedene fortsatt overval…Flere Premium-historier >>

Men i Pakistan, som i andre land rundt om i verden, blir garantier som er skrevet inn i loven, ikke alltid oversatt til virkeligheten, sletter ikke fordommer og, mest akutt, sikrer ikke sikkerheten. En bølge av voldelige angrep i Pakistan, flere av dem dødelige, har rettet mot transpersoner.

I løpet av flere dager i mars ble fire transpersoner drept og andre såret i en rekke angrep i det nordvestlige Pakistan. I ett tilfelle åpnet bevæpnede menn på motorsykler ild mot transpersoner i Mardan, drepte en og såret en annen, ifølge lokale rapporter.

Bindiya Rana, en transseksuell samfunnsleder i Karachi, Pakistan, 14. mai 2022. (Saiyna Bashir/The New York Times)

“Vi hilser vedtakelsen av lovene for å beskytte transseksuelles rettigheter velkommen, men å endre samfunnets tankesett er en stor utfordring,” sa Bindiya Rana, leder for transpersoner i Karachi. “En viss del av mennesker anser transpersoner enten deres eiendom eller som mindre enn mennesker.”

Sammenlignet med tidligere år, sa Dr. Sarah Gill, en translege som nylig begynte å jobbe ved Karachis store offentlige sykehus, “transgendersamfunnet er mer tilbøyelig til å få en utdannelse og respektable jobber,” men det gjenstår enorme hindringer.

< p>Fremtredende konservative har fordømt loven, og kalt fremstøtet for transpersoners rettigheter anti-muslimsk og en liberal vestlig konspirasjon. Overfor fortsatt diskriminering og vold lever mange transpersoner som de gjorde før 2018, skjuler identiteten sin, avskåret av familiene sine, nektet medisinsk behandling og klemmer seg sammen i gruppehjem for sikkerhets skyld.

Globale data samlet inn av Trans. Murder Monitoring-prosjektet, finansiert av Den europeiske union, viser at Pakistan nylig har snittet rundt 10 drap på transpersoner årlig – flere enn før loven vedtok og, i forhold til befolkningen, langt flere enn naboene. Oftest er ofrene transkjønnede kvinner. Rettighetsgrupper sier at de sanne tallene er mye høyere, ettersom mange hatforbrytelser ikke blir rapportert.

“De fortsatte brutale angrepene på transkjønnede kvinner i Pakistan vil bare ende når myndighetene signaliserer at de vil stille angriperne til ansvar,” sa Saroop Ijaz, seniorrådgiveren i Asia-avdelingen til Human Rights Watch.

Vel. -kjente personer har vært mål for overgrep, inkludert Rimal Ali, en transkjønnet modell. I byen Lahore i fjor barberte en angriper hodet og øyenbrynene hennes.

“Det begynner å bli vanskelig for transpersoner å leve fredelig,” sa Arzoo Khan, en transperson som leder en rettighetsorganisasjon i Peshawar. “Familier hadde allerede forlatt oss, samfunnet tolererer oss ikke, og nå dreper, angriper og plyndrer noen grupper oss.”

I noen land er mangfoldig kjønnsidentitet juridisk klassifisert som en forbrytelse eller medisinsk patologi. I andre tilfeller er det kun tillatt å kreve sin kjønnsidentitet under loven og på offisielle dokumenter under tyngende forhold, alt fra psykiatriske utredninger til obligatorisk hormonbehandling og overgangskirurgi.

En transkjønnet kvinne kjent som Madam Kashish ber om penger i Karachi, Pakistan, 14. mai 2022. (Saiyna Bashir/The New York Times)

I mange land er diskriminering verken nedfelt eller forbudt i lovgivning, selv om det kan dempes av rettsavgjørelser. I USA har delstater vidt forskjellige lover og presedenser; Selv om føderale vedtekter ikke eksplisitt tar for seg transpersoners rettigheter, er de beskyttet av en rekke rettsavgjørelser og myndighetenes retningslinjer.

Med lovgivningen som ble vedtatt i 2018, så det ut til at Pakistan skjærer gjennom dette mysteriet, og tillater folk å angi kjønnet sitt uhindret og leve uten diskriminering. For mange mennesker var det en forlengelse av Sør-Asias hundre år gamle historie med transpersoner – eller “tredje kjønn”, et begrep noen nå avviser – mennesker som lever åpent, med relativt større aksept enn i store deler av verden.

< p>Men håndhevelsen av loven har vært inkonsekvent i landets provinser, som er ansvarlige for lokal implementering av føderal politikk på tvers av felt som helse, utdanning, sikkerhet og familielov. Dette har tvunget aktivister til å kampanje i hver provins for at den juridiske beskyttelsen skal tre i kraft.

Mens loven inkluderer en bestemmelse som krever etablering av beskyttelsessentre, der transpersoner kan få tilgang til psykiske helsetjenester, juridiske tjenester og midlertidige boliger, har bare ett så langt åpnet, i Islamabad, hovedstaden.

Trans. aktivister sier at hvor som helst i verden kan det å kjempe for rettigheter og få en høyere profil få tilbakeslag.

“Alle sier at for at du skal fremme bevegelsen din som en sosial rettferdighetsbevegelse, som en gruppe mennesker som er marginalisert og undertrykt, må du være mer synlig,” sa Tuisina Ymania Brown, en generalsekretær for International Lesbian, Gay. Bifil, Trans og Intersex Association. «Men husk, det er noe vold i denne synligheten.»

Brasil har juridisk beskyttelse, på papiret, og et relativt synlig transsamfunn, men det har det klart høyeste antallet registrerte drap på transpersoner. mennesker i verden — mer enn 100 i de fleste årene.

Brasilis høyesterett har kriminalisert transfobi og skrotet barrierer for at transpersoner offisielt endrer navn og kjønn. Men brasilianske transaktivister sier at rettighetene deres forblir skjøre, verken kodifisert av lovgivere eller konsekvent observert av tjenestemenn.

“Kampen for våre rettigheter har blitt utkjempet i domstolene og på gatene,” sa Indianara Siqueira, en Brasiliansk transrettighetsaktivist. «Hvis det ikke var for presset vi legger på samfunnet, ville vi ikke engang hatt rett til å eksistere i dette landet.»

Express Explained Gå utover nyhetene. Forstå overskriftene med våre forklarte historier Les her