Gujarat: Samhällsstöd ger nya förändringar i byns styrelseskola i Sabarkantha

0
36

“Det var tufft till en början men gradvis när resultaten började förbättras, trodde föräldrar på oss och saker och ting blev bättre,”" sa Hiteshbhai Patel, Prinicpal vid Kubadharol High School. (Fil)

Från mindre än 50 procent i klass 10 och över 100 elever inskrivna utanför byn till privata skolor som pendlar en sträcka på så mycket som 100 kilometer, gjorde Kubadharol High School en vändning till över 93 procent resultat och inte en enda elev från by som söker gymnasieutbildning utanför byn.

Med samhällsresolutionen som antogs 2017 tillhandahöll Kubadharol, en liten by i Sabarkantha-distriktets Vadali taluka, inte bara infrastruktur till byskolan utan beslutade också att ingen förälder kommer att skicka sina barn utanför byn för studier.

“Fram till 2017-18 skulle över 100 barn från byn gå i privata skolor så långt som till Gandhinagar och Ahmedabad. Samma år var skolans klass 10-resultat mindre än 50 procent, säger Kubadharol Yuvak Mandals ordförande Ravindra K Patel.

“Samma år träffades byborna, ordnade infrastruktur i skolan som datorer och projektorer medan den Ahmedabad-baserade Dr K R Shroff Foundation hjälpte skolan med sina lärare för klass 9 och 10. Vi höll möten med föräldrar och antog en resolution som inget barn skulle lämna byn för gymnasieutbildning”, tillade Patel.

Best of Express Premium

Premium

Muslimer och rättsväsende: Vi har inga muslimska eller icke-muslimska domare i Indien

Premium

UPSC Key-4 juli 2022: Varför ska man läsa “flytande solkraftverk” eller “undernäring…

Premium

DMK MP Rajas uppvärmda pitch på ’ 8216;separat Tamil Nadu’, au…Premium

UPSC Essentials: Nyckeltermer från den senaste veckanFler premiumhistorier >>

Yuvak Mandal leder gymnasiet – klass 9 och 10 på Kubadharol Grant-in-Aid high school som är knuten till den statliga grundskolan.

Ravindra är en sådan förälder vars son Chaitanya rensade klass 10 från byn med 87 procent 2020 medan hans dotter Nishtha, som studerar i klass 9, har uppnått den första positionen i National Merit cum Means Scholarship (NMMS)-examen.

Att övertyga föräldrar var inte lätt från början, säger Hiteshbhai Patel, rektor vid Kubadharol High School. “Vi höll upprepade möten med alla föräldrar och övertygade dem om att med infrastrukturen som digitala hjälpmedel och lärare som finns tillgängliga på skolan är det i paritet med alla andra privata skolor som de skickar sina barn till”, sa Patel.

”Det var tufft till en början men gradvis när resultaten började förbättras, trodde föräldrarna på oss och det blev bättre. I 2020 SSC-examen hade 36 studenter dykt upp i styrelseprov, av vilka 78 procent kunde klara sig. I år i klass 10-provet hade 30 elever dykt upp, av vilka 28 elever kunde klara klass 10 med en godkänd andel på över 93 procent medan 3 elever har fått mer än 90 procent”, tillade han.

Vasubhai Patel, far till Kavya, som säkrade 94 procent i 2022 klass 10 Gujarat Secondary and Higher Secondary Education Board, sa: “Eftersom det inte fanns några lärare i gymnasieskolan tvingades eleverna att flytta ut från byn för klass 9 och 10 Men efter att Kubadharol-skolan fick stöd från stiftelsen med lärare i matematik, naturvetenskap och engelska för elever i klass 9 och 10 och infrastrukturen förbättrades, bestämde vi oss för att inte skicka våra barn utanför byn och vi är glada att vi tog detta beslut.”< /p>

“Dr K R Shroff Foundation började arbeta med Kubadharol-skolan 2012. Vid den tidpunkten studerade barn av jordbruksarbetare och från ekonomiskt svag bakgrund i statliga grundskolor och majoriteten av byns barn studerade privat skolor i Vadali. Gradvis förbättrades skolresultatet och elevernas närvaro tack vare engagerade och hängivna ansträngningar från Dr K R Shroff Foundation-lärarna”, säger Uday Desai, ordförande för Dr KR Shroff Foundation.

Detta såg också en ökning av inskrivningen på skola. Från en inskrivning i den högre skolan (klass 9 och 10) till 52 år 2017, är det 76 år 2022-23.

Express Explained Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här