Förklarat: Varför har regeringen lättat på normerna för indier att få mer pengar från släktingar utomlands, men höjt importtullarna på guld?

0
44

Tidigare kunde indier bara få upp till 1 lakh Rs per år utan att meddela myndigheterna.

INREKSMINISTERIET Lördag ändrade vissa bestämmelser i Foreign Contribution (Regulation) Act (FCRA) ) vilket tillåter indier att ta emot upp till 10 lakh Rs årligen från sina släktingar utomlands.

Tidigare kunde de få upp till 1 lakh Rs per år utan att meddela myndigheterna. Detta kommer en dag efter att regeringen höjde importtullen på guldimport från 7,5 procent till 12,5 procent i ett försök att motverka import av guld som leder till ett ökat handelsunderskott och sätter press på valuta- och valutareserven.

Vad kommer dessa steg att leda till?

Båda stegen, vidtagna på två dagar, syftar till att stävja utflödet av medel och å andra sidan öka inre remitteringar. Experter säger att en ökning av gränsen för remitteringar från släktingar från 1 lakh till 10 lakh Rs kommer att leda till ett ökat inflöde av medel till Indien, vilket kommer att stabilisera valutareserverna och även valutan.

Best of Express Premium

Premium

BJP och Shiv Sena-allierade kanske inte går efter Uddhav-fraktionen

Premium
I Maharashtras politiska drama gör cameo av en 30-åring från Haryana…

Premium

C Raja Mohan skriver: Med Kina& #8217;s växande inflytande, Asien är också…

Premium

Muslimer och rättsväsende: Vi har inte muslimska eller icke- Muslimska domare i IndienFler premiumhistorier >> Best of Explained

Klicka här för mer

På samma sätt kommer en höjning av importtullarna på guld från 7,5 procent till 12,5 procent att avskräcka guldimport eftersom det kommer att leda till att guldpriset ökar i Indien. Ett ökat inflöde av medel och ett minskat utflöde av medel på grund av guldimport kommer att bidra till att stabilisera valutan, valutareserverna och minska handelsunderskottet som ökade avsevärt under månaderna april och maj 2022.

< strong>Vad är problemet?

Handelsunderskottet i april och maj 2022 var som högst 20,1 miljarder USD respektive 24,6 miljarder USD, vilket sammanlagt var 44,7 miljarder USD på två månader. Som jämförelse uppgick handelsunderskottet i april och maj 2021 till 21,8 miljarder dollar. Även om petroleumimporten leder till en ökning av densamma, bidrog även guld avsevärt till det. I maj 2022 uppgick guldimporten till 6 miljarder dollar jämfört med guldimporten på 670 miljoner dollar samma månad förra året. Experter anser att en höjning av importtullarna på guld kommer att leda till ökade importkostnader och motverka dess import och konsumtion.

Finns det en oro för valutareserverna?

Även om valutareserverna är starka finns det en oro över dess nedgång. Medan Indien hade valutareserver på 642 miljarder dollar i slutet av oktober 2021, stod de den 24 juni 2022 på 593 miljarder dollar. Så det har skett en nedgång på nästan 50 miljarder dollar i valutareserver under de senaste åtta månaderna. Experter säger att även på terminsmarknaden har valutareserverna minskat med nästan 20 miljarder dollar under samma period. “Om de två kombineras är den totala minskningen av valutareserven 70 miljarder USD på cirka 8 månader och det är en stor anledning till oro. Regeringen måste stoppa utflödet av medel och öka inflödet av medel för att stabilisera valutareserverna och även stabilisera valutan,” sa VD:n för ett finansiellt tjänsteföretag.

Express Explained Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här