Flygkaoset växer i Europa – fler strejker väntas

0
43

Utöver SAS-strejken ställs tusentals flyg in och köerna är långa på flera håll i Europa, rapporterar Reuters. Orsakerna är strejker och personalbrist. • British Airways personal på Heathrow i London har enats om att strejka ”under semestertoppen” efter att arbetsgivaren nekat ta bort ett löneavdrag som infördes under pandemin. Många flyg ställdes in i förra veckan på grund av personalbrist, enligt CNBC. • Flygplatsarbetare på Charles de Gaulle i Paris hotar lägga ner arbetet den 8–10 juli om de inte får löften om höjda löner. • Lufthansas tyska markpersonal kräver löneförhöjning och har just börjat förhandla. Flygbolaget har redan ställt in vissa flygningar månader framåt på grund av arbetskraftsbrist. • Easyjets Spanienbaserade personal kräver löneökningar på 40 procent och har aviserat nio dagars strejk i juli. Bolaget har redan tvingats ställa in tusentals flyg i sommar, enligt CNBC. Flera europeiska flygplatser har begränsat antalet passagerare de kan ta emot per dag på grund av brist på säkerhetspersonal, och många försöker desperat snabbrekrytera.