FCRA sammansatta brott upp från 7 till 12: Partier till domare till media kan nu få pengar från anhöriga utomlands utan rädsla för åtal

0
46

Inrikesministeriet

Med inrikesministeriet som genomför ändringar i lagen om utländska bidrag (förordning) (FCRA) och dess regler genom två tidningsmeddelanden fredag ​​kväll, politiska partier, parlamentsledamöter, valkandidater, domare, statstjänstemän, journalister och mediehus bland annat — alla avstängda från att ta emot utländskt bidrag – kommer inte längre att åtalas om de får utländskt bidrag från släktingar utomlands och underlåter att meddela regeringen inom 90 dagar.

Den ändrade regeln gör detta till ett förenat brott, och mottagaren kommer att behöva betala 5 % av det mottagna utländska bidraget — tidigare skulle ett sådant brott medföra åtal i domstol. De nya anmälningarna har ökat antalet sammansatta brott enligt lagen från 7 till 12 och detta är en av dem.

De andra viktiga ändringarna är undantag från antydan till regeringen för bidrag mindre än 10 lakh Rs – den tidigare gränsen var Rs 1 lakh — mottagna från släktingar utomlands, och förlängning av tidsgränsen för antydan om öppnande av bankkonton.

Läs också |Förklarat: Vad är FCRA, lagen relaterad till NGO-finansiering som vissa MHA-tjänstemän anklagas för att ha brutit mot?

Om de förenade brotten, sades det i tidningsmeddelandet, “Brott som är straffbart enligt sektionerna 3, 11 och 35 i lagen läses med regel 6 för underlåtenhet att informera om mottagande av utländskt bidrag inom den föreskrivna tidsfristen” ska kunna förvärras med ett straff på ” Fem procent av sådant utländskt bidrag erhållits under ett räkenskapsår.”

Best of Express Premium

Premium

UPSC Essentials: Key villkor för den senaste veckan

Premium

ExplainSpeaking: Trots fallet är de indiska aktiemarknaderna fortfarande övervärda…

Premium

'Peter Brook försökte förstöra, återskapa oss. Jag var inte villig att förstöra…

Premium

I Gujarat sammanför Covid-krisen främmande par för en andra chansMer Premiumberättelser >> Förklarad

Lättnad för vissa

Justeringarna i FCRA-reglerna kommer som en lättnad för dem som enligt avsnitt 3 i lagen är uteslutna från att ta emot utländska bidrag. Ändringarna ger också organisationer mer tid att informera regeringen om öppnande av bankkonton för utnyttjande av mottagna medel.

Avsnitt 3 i FCRA säger: “Inget utländskt bidrag ska accepteras av någon… kandidat för val; korrespondent, krönikör, serietecknare, redaktör, ägare, tryckare eller utgivare av en registrerad tidning; Domare, statstjänsteman eller anställd i något företag eller något annat organ som kontrolleras eller ägs av regeringen; medlem av någon lagstiftande församling; politiskt parti eller ämbetstagare därav; organisation av politisk karaktär enligt vad som anges i 5 § 1 mom. förening eller företag som är engagerat i produktion eller sändning av ljudnyheter eller audiovisuella nyheter eller aktualitetsprogram genom något elektroniskt läge eller någon annan elektronisk form enligt definitionen i paragraf (r) i underavsnitt (1) i avsnitt 2 i informationen Technology Act, 2000 (21 av 2000) eller något annat sätt för masskommunikation; korrespondent eller krönikör, serietecknare, redaktör, ägare till föreningen eller företaget…”
En tjänsteman i MHA sa att dessa personer fick ta emot bidrag på upp till 1 lakh Rs tidigare men riskerade att bli åtalade om de inte informerade regeringen om belopp som översteg 1 lakh inom den föreskrivna tiden.

Den andra nyckeländringen finns i regel 6 i lagen. Orden “en lakh rupier” har ersatts med “tio lakh rupier” och orden “trettio dagar” har ersatts med “tre månader”.

Regel 6 handlar om “Anmälan om att ta emot utländskt bidrag från släktingar” och ändringen kommer att tillåta individer att ta emot upp till 10 lakh Rs från släktingar utomlands utan att meddela regeringen.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Om beloppet är mer än Rs 10 lakh kommer mottagaren att få tre månader, istället för en, på sig att informera regeringen.

“Ministeriet arbetar ständigt för att lätta på efterlevnadsbördan för icke-statliga organisationer. Dessa åtgärder har vidtagits med samma mål. Det kommer att ge dem mer utrymme för efterlevnad och till och med förvärra vissa brott som tidigare var straffbara”, sa en tjänsteman från MHA.

I regel 9, som handlar om “ansökan om att erhålla “registrering” eller “förhandstillstånd” för att ta emot utländska bidrag, lade regeringen fram ändringar som nu kommer att ge icke-statliga organisationer 45 dagar, istället för 15 dagar enligt den tidigare regeln, för att informera unionen Inrikesminister om ett eller flera bankkonton som öppnats för användning av mottagna utländska medel.

Läs också |MHA förlänger FCRA:s giltighetstid för icke-statliga organisationer med pågående förnyelse till den 30 september

Samma förlängning av tiden för angivande av bankkonton har skett erbjuds till icke-statliga organisationer som i förväg söker tillstånd för mottagande av utländska medel.

I regel 13, som handlar om “deklaration om mottagande av utländskt bidrag”, har regeringen tagit bort klausul (b). Klausulen säger: “En person som tar emot utländskt bidrag under en fjärdedel av räkenskapsåret ska placera uppgifter om utländskt bidrag som erhållits på sin officiella webbplats eller på en webbplats som specificeras av staten inom 15 dagar efter den sista dagen i det kvartal då den har mottagits och tydligt anger uppgifter om givare, mottagna belopp och datum för mottagande.”

I regel 17 A, som kräver att icke-statliga organisationer informerar ministeriet inom 15 dagar närhelst det sker förändringar i en icke-statlig organisations bankkonto, namn, adress, mål, mål eller nyckelmedlemmar, har tidsfristen nu utökats till 45 dagar.

I regel 20 har ändringar gjorts för att säkerställa att ansökningar om ändring av en order som godkänts av den “behöriga myndigheten” också kan göras till inrikesministern i elektronisk form. Tidigare fick den göras på vanligt papper. Ministeriet kommer dock att förbehålla sig rätten att besluta i vilken form ansökan ska göras.

Bland de brott som gjorts förenade av regeringen finns även de som faller under 11 och 35 §§ i lagen.

p>

Köp nu | Vår bästa prenumerationsplan har nu ett specialpris

11 § hindrar individer med bestämda kulturella, ekonomiska, utbildningsmässiga, religiösa och sociala program från att acceptera utländska bidrag utan registrering. I 35 § stadgas fem års straff för den som hjälper en person, ett politiskt parti eller en organisation att få utländskt bidrag i strid med lagen.

Båda har gjorts förenade med böter på 5 % av mottagna utländska bidrag.

Brott enligt avsnitt 17, avsnitt 19 och avsnitt 37 har gjorts förenade med böter på 10 000 Rs per bankkonto. Avsnitt 17 uppmanar icke-statliga organisationer att endast öppna ett bankkonto för mottagande av utländska bidrag men tillåter dem att öppna flera bankkonton för användning. I § ​​19 uppmanas icke-statliga organisationer att föra ett konto över utländska medel som tagits emot och utnyttjats. Lagen uppmanar icke-statliga organisationer att informera regeringen om att öppna bankkonton inom 45 dagar. Underlåtenhet att göra det har nu gjorts sammansatt.

Avsnitt 37 handlar om straff för FCRA-överträdelser där straff inte har definierats och fastställer det som ett års fängelse.

På liknande sätt, brott av underlåtenhet att informera regeringen om förändring av en icke-statlig organisations bankkonton, namn, adress, syften, mål eller nyckelmedlemmar inom 45 dagar har gjorts förenat med böter på 10 000 Rs.

Brott som är straffbart enligt paragrafen 19 för underlåtenhet att upprätthålla en redovisning av utländska bidrag som tagits emot och utnyttjats i ett föreskrivet format och för att läggas upp på en webbplats inom en föreskriven tidsfrist har också gjorts förenat med böter på 10 000 Rs för varje brott.

< strong>Express Explained Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här