“Det største problemet er vår avhengighet av importert energi, som er 4% av vårt BNP”

0
44

Neelkanth Mishra, co-head of Asia Pacific Strategy, India Equity Strategy med Credit Suisse og deltidsmedlem av PMs Economic Advisory Council

Om pågående inflasjon

Etter hvert som økonomiene har åpnet seg, reagerer tilbudet, men etterspørselen hadde økt i god tid. Det skapte inflasjon som ble forverret av det vi kaller bullwhips i forsyningskjeden. Når det er en liten mengde mangel, flytter alle seg fra «just in time» til «just in case». I stedet for å ha nok inventar, begynner du å si: “Jeg vil ikke miste produksjonen, så la meg bestille noe mer.” Den tilsynelatende etterspørselen begynner å øke mye raskere enn reell etterspørsel. Alle bygger en inventar. Spesielt i USA ble dette veldig ille fordi det ikke hadde produksjonskapasitet til å møte den ekstra etterspørselen, men det hadde utløst den etterspørselen ved å overlevere penger til folk gjennom en stimulans. Etterspørselen gikk over til Kina, Japan, India, Bangladesh, og da varene begynte å treffe de amerikanske havnene, innså de at disse ikke hadde kapasitet. Dette utløste en lønns-prisspiral i USA, som er den farligste formen for inflasjon der folk begynner å kreve lønnsøkninger og prisene går opp.

I februar 2022, da konflikten mellom Russland og Ukraina startet, gikk den globale oljeforsyningen ned, noe som forverret inflasjonen. Tett energi er avgjørende for økonomisk vekst, og hvis det er mangel på gass og olje, må det globale BNP krympe så mye. Nå for at det skal skje, må etterspørselen falle, og for at etterspørselen skal falle, må prisene opp. Jeg tror dette er et veldig alvorlig problem. Fiskale og monetære intervensjoner blir utført av de fleste land som har råd til å subsidiere oljeprisen. Alle, fra Australia til USA og Kina, gir insentiver. De har kuttet ned avgiftene slik at utsalgsprisen på olje ikke endres. Men leverandørene som drar nytte av dette er ikke villige til å investere i å øke kapasiteten fordi de er usikre på hvor lenge dette vil vare. Så er det det jeg vil kalle tvangssparing. Hvis det globale oljemarkedet var 2,5 billioner dollar til 70 dollar fatet, er det nå nærmere 4 billioner dollar, så 1,5 billioner dollar beveger seg fra forbrukere til leverandører. Forbrukerne kjøper mindre og leverandørene sparer overskuddet. Dette er en tvungen sparing som er svært dårlig for veksten og fører til stagflasjon. Jeg tror ikke dette forsvinner i en hast.

Om KPI-inflasjon konvergerer mot engrosinflasjon

Hvorvidt renteøkninger er den rette løsningen kan diskuteres. Vi har en tendens til å se på inflasjonen på årsbasis. Vi må se på hvordan inflasjonsimpulsene har kommet gjennom måned-til-måned endringer, hvis de er under eller over sesongmessige. KPI-veksten gikk opp fra 4,3 prosent i september i fjor til 7,8 prosent i april, på grunn av sesongmessige bevegelser i indeksen. Flyttene fra oktober-november var nesten 100 prosent i grønnsaker da prisene gikk kraftig opp. Mens det var korreksjon i løkprisene, ble tomater og poteter dyrere.

Best of Express Premium

Premium

Muslimer og rettsvesen: Vi har ikke muslimske eller ikke-muslimske dommere i India

Premium

UPSC Key-4. juli 2022: Hvorfor lese «flytende solcelleanlegg» eller «underernæring…

Premium

DMK MP Rajas oppvarmede tonehøyde på ’ 8216;separat Tamil Nadu’, au…Premium

UPSC Essentials: Nøkkelord fra den siste ukenFlere premiumhistorier >>

Inflasjonen i mars-april var global på grunn av høyere priser på råolje. Korninflasjonen gikk opp hovedsakelig på grunn av global hvete og vår gratis kornordning, Pradhan Mantri Gareeb Kalyan Ann Yojana, fikk ris og hvete til å falle. Så det er flere engangsforhold i den lokale komponenten. Når du øker rentene, bremser du økonomien for å matche etterspørsel og tilbud. Det kan diskuteres.

Les i mening |Timens behov: En fornybarrevolusjon

Om variasjonen i sentralbankintervensjoner

Det største problemet for India er vår betydelige avhengighet av importert energi, som utgjør fire prosent av vårt BNP. Så hvis prisene går opp med 50 til 60 prosent, ser du en naturlig utstrømning på nesten to prosent av BNP. Det er forenklet, men si at alt forblir det samme og prisene går opp med 2,5 prosent, er det nødvendig å heve prisene for å kontrollere den prisen? Utfordringen vår er behovet for å redusere etterspørselen, og vårt største problem er betalingsbalansen vår. Vi hadde et rimelig komfortabelt betalingsbalanseoverskudd på rundt 15 til 20 milliarder dollar på årsnivå. Hvis den importerte energiregningen din øker med 90 milliarder dollar og det er tilsvarende økninger i kull, gass, gjødsel og spiselig olje, fordi alle på et eller annet nivå henger sammen, er betalingsbalansen din plutselig i et underskudd på 70 milliarder dollar.

Nå kan du fortsette å betale for det ved å øke kapitalstrømmene, men du må redusere importen. Før krigen mellom Russland og Ukraina var mitt syn at vi ville rapportere en BNP-vekst på 3 til 4 prosent i FY23. Dette tallet må ned fordi det er nesten 2,5 prosent ekstra energikostnad. Vi må utforme pengepolitikken basert på våre behov, ikke følge den amerikanske sentralbanken.

Anil Sasi, National Business Editor

Om RBIs rolle

Det er flere aspekter her. Etter mitt syn er den mest pålitelige arbeidsledighetsindikatoren NREGA jobbetterspørselen. Hvis to millioner mennesker ønsker å jobbe for 200 Rs om dagen, er det en viktig indikator på svakheten i økonomien. Dette tallet er nå bare rundt 20 lakh høyere enn gjennomsnittet i april 2019, som jeg tror er en viktig indikator på normalisering.

Men spørsmålet er hvilket verktøy du bruker? Det er en reporente, renten som bankene låner fra Reserve Bank, og det er en omvendt reporente, slik at bankene kan sette inn overskuddsmidler til sentralbanken. Når det er betydelig likviditet over natten, for mye penger i systemet og bankene ikke klarer å låne det ut, setter de inn midler i sentralbanken. Når du har denne typen overskudd, er den effektive renten den omvendte reporenten, ikke reporenten, og den har gått opp. For fjorten dager som avsluttet september 2021, var kostnaden for absorpsjon, den effektive omvendte reporenten, 3,37 prosent, og i februar ble den 3,87 prosent fordi RBI begynte å absorbere likviditet gjennom det de kaller VRRR, reverse repo-auksjoner med variabel rente. .

Les også |Departement søker midler til kullkraftverk, men bankene sier nei

Lønns-prisspiralen i USA er ikke synlig her. De fleste grønnsaksprisene er lokale, og inntil vi ser lokale lønnsrater øke betydelig, er det et mindre behov for å stramme inn på grunn av risikoen for fastslåtte inflasjonsforventninger. Dette er noe vi må se på.

Jeg tror inflasjonsforventningene er mer forankret til konsumprisindeksen (KPI). Engrosprisindeksen (WPI) er hva selskaper ser, og den er mye mer påvirket av råolje og råvarer. Hvis inflasjonsforventningene begynner å bli forankret, må vi bekymre oss mer.

På signalene fra RBI

Jeg tror økningen utenfor syklusen i stor grad var påvirket av Feds økning, fordi når vi tenker på kapitalstrømmer, har vi en tendens til å tenke på det som porteføljeinvestorer, som utenlandske direkteinvesteringer, venturekapital, private equity og eksterne kommersielle lån. . En svært rimelig del av dollarinngangen vår er faktisk handelsfinansiering. Det som skjer er at hvis Fed øker og du ikke gjør det – og disse er alle svært kortsiktige lån – gir det mye mer mening på valutaarbitrasjebasis fordi de amerikanske rentene alltid er lavere enn våre.

Kjøp nå | Vår beste abonnementsplan har nå en spesialpris

Det er en risiko for at rupien faller, og det er grunnen til at disse prisene stabiliserer seg på et visst gap nå. Hvis gapet øker, er det fornuftig for den nye låntakeren å betale tilbake dollargjelden og låne i rupier. Det øker etterspørselen etter dollar. Hvis du øker renten, får du mer tilførsel av dollar, men det er egentlig ikke sant i India. Hvis du ser vår kapitaltilførsel, er det meste knyttet til vekst. Så for indirekte investeringer, venturekapital, private equity, porteføljeinvesteringer i aksjer, har vi ikke rentebundne strømmer.

I alle fall var det en viss normalisering som var nødvendig gitt at økonomien er gjenoppliving, så noen renteøkninger vil skje og bør skje. Vi må sjekke om Fed fortsetter å vandre på de svært kortsiktige strømmene. Hvis vi ikke er forsiktige, kan vi se en mye skarpere utstrømning av dollar enn vi har sett så langt, noe som kan presse valutaen.