“Det största problemet är vårt beroende av importerad energi, som är 4% av vår BNP”

0
39

Neelkanth Mishra, medchef för Asia Pacific Strategy, India Equity Strategist med Credit Suisse och deltidsmedlem i PM:s ekonomiska rådgivande råd

Om pågående inflation

När ekonomierna har öppnat upp svarar utbudet men efterfrågan hade ökat i god tid. Det skapade inflation som förvärrades av vad vi kallar bullwhips i supply chain. När det råder en liten brist går alla från “precis i tid” till “för säkerhets skull.” Istället för att ha tillräckligt med lager börjar du säga: “Jag vill inte förlora produktionen, så låt mig beställa lite mer.” Den skenbara efterfrågan börjar öka mycket snabbare än den verkliga efterfrågan. Alla bygger en inventering. I synnerhet i USA blev detta riktigt dåligt eftersom det inte hade tillverkningskapaciteten för att möta den ytterligare efterfrågan, men det hade utlöst den efterfrågan genom att överlämna pengar till människor genom en stimulans. Efterfrågan gick över till Kina, Japan, Indien, Bangladesh och när varorna började träffa de amerikanska hamnarna insåg de att dessa inte hade kapaciteten. Detta utlöste en löne-prisspiral i USA, vilket är den farligaste formen av inflation där människor börjar kräva lönehöjningar och priserna går upp.

I februari 2022, när konflikten mellan Ryssland och Ukraina startade, sjönk den globala oljetillgången, vilket förvärrade inflationen. Tät energi är avgörande för ekonomisk tillväxt och om det råder brist på gas och olja måste den globala BNP krympa så mycket. Nu för att det ska hända måste efterfrågan falla, och för att efterfrågan ska falla måste priserna gå upp. Jag tror att detta är ett mycket allvarligt problem. Fiskala och monetära interventioner genomförs av de flesta länder som har råd att subventionera oljepriserna. Alla, från Australien till USA och Kina, ger incitament. De har sänkt punktskatterna så att detaljhandelspriset på olja inte förändras. Men de leverantörer som drar nytta av detta är ovilliga att investera i att öka kapaciteten eftersom de är osäkra på hur länge detta kommer att pågå. Sedan finns det vad jag skulle kalla tvångssparande. Om den globala oljemarknaden var 2,5 biljoner dollar vid 70 dollar per fat, är den nu närmare 4 biljoner dollar, så 1,5 biljoner dollar går från konsumenter till leverantörer. Konsumenterna köper mindre och leverantörerna sparar överskottet. Detta är ett påtvingat sparande som är mycket dåligt för tillväxten och leder till stagflation. Jag tror inte att det här försvinner i all hast.

Om KPI-inflationen konvergerar mot grossistinflation

Huruvida räntehöjningar är den rätta lösningen kan diskuteras. Vi tenderar att titta på inflationen på årsbasis. Vi måste titta på hur inflationsimpulserna har kommit genom förändringar från månad till månad, om de är under eller över säsongsbetonade. KPI-inflationen steg från 4,3 procent i september förra året till 7,8 procent i april, på grund av de säsongsmässiga rörelserna i indexet. Förflyttningarna i oktober-november var nästan 100 procent i grönsaker då priserna steg kraftigt. Medan det korrigerades i lökpriserna blev tomater och potatis dyrare.

Best of Express Premium

Premium

Muslimer och rättsväsende: Vi har inga muslimska eller icke-muslimska domare i Indien

Premium

UPSC Key-4 juli 2022: Varför ska man läsa “flytande solkraftverk” eller “undernäring…

Premium

DMK MP Rajas uppvärmda pitch på ’ 8216;separat Tamil Nadu’, au…Premium

UPSC Essentials: Nyckeltermer från den senaste veckanFler premiumhistorier >>

Inflationen mars-april var global på grund av högre priser på råolja. Spannmålsinflationen ökade mest på grund av globalt vete och vårt program för gratis spannmål, Pradhan Mantri Gareeb Kalyan Ann Yojana, fick priserna på ris och vete att falla. Så det finns flera engångsföreteelser i den lokala komponenten. När du höjer räntorna bromsar du ekonomin för att matcha efterfrågan och utbud. Det kan diskuteras.

Läs i åsikten |The need of hour: A Renewables revolution

Om variationen i centralbanksinterventioner

Det största problemet för Indien är vårt betydande beroende av importerad energi, som är fyra procent av vår BNP. Så om priserna går upp med 50 till 60 procent ser du ett naturligt utflöde på nästan två procent av BNP. Det är förenklat, men säg att allt förblir detsamma och priserna går upp med 2,5 procent, är det nödvändigt att höja priserna för att kontrollera det priset? Vår utmaning är behovet av att minska efterfrågan och vårt största problem är vår betalningsbalans. Vi hade ett någorlunda bekvämt betalningsbalansöverskott på cirka 15 till 20 miljarder dollar på årsnivå. Om din importerade energiräkning ökar med 90 miljarder dollar och det finns motsvarande ökningar av kol, gas, gödningsmedel och matolja, eftersom alla på någon nivå är kopplade, är din betalningsbalans plötsligt i ett underskott på 70 miljarder dollar.

Nu kan du fortsätta att betala för det genom att öka kapitalflödena men du måste minska din import. Före kriget mellan Ryssland och Ukraina var min uppfattning att vi skulle rapportera en BNP-tillväxt på 3 till 4 procent under FY23. Den siffran måste sänkas eftersom det finns nästan 2,5 procent extra energikostnad. Vi måste utforma penningpolitiken utifrån våra behov, inte följa US Fed.

Anil Sasi, National Business Editor

Om RBI:s roll

Det finns flera aspekter här. Enligt min mening är den mest tillförlitliga arbetslöshetsindikatorn NREGA-jobbefterfrågan. Om två miljoner människor vill arbeta för 200 Rs om dagen är det en viktig indikator på ekonomin. Den siffran är nu bara cirka 20 lakh högre än genomsnittet i april 2019, vilket jag tror är en viktig indikator på normalisering.

Men frågan är vilket verktyg du använder? Det finns en reporänta, den ränta till vilken banker lånar från reservbanken, och det finns en omvänd reporänta, så att banker kan sätta in överskottsmedel till centralbanken. När det finns betydande likviditet över natten, för mycket pengar i systemet och banker inte kan låna ut dem sätter de in pengar hos centralbanken. När man har den här typen av överskott är den effektiva räntan den omvända reporäntan, inte reporäntan, och den har gått upp. För de två veckorna som slutade september 2021 var absorptionskostnaden, den effektiva omvända reporäntan, 3,37 procent, och i februari blev den 3,87 procent eftersom RBI började absorbera likviditet genom vad de kallar VRRR, omvända repo-auktioner med rörlig ränta. .

Läs också |Ministeriet söker medel för koleldade kraftverk, men bankerna kommer att säga nej

Löne-prisspiralen i USA syns inte här. De flesta grönsakspriserna är lokala och tills vi ser de lokala lönenivåerna stiga avsevärt finns det ett mindre behov av att strama åt på grund av risken för förankrade inflationsförväntningar. Detta är något vi måste titta på.

Jag tror att inflationsförväntningarna är mer förankrade till konsumentprisindex (KPI). Wholesale Price Index (WPI) är vad företag ser och det är mycket mer påverkat av råolja och råvaror. Om inflationsförväntningarna börjar förankras måste vi oroa oss mer.

Om signalerna från RBI

Jag tror att höjningen utanför cykeln till stor del påverkades av Feds ökning, för när vi tänker på kapitalflöden tenderar vi att tänka på det som portföljinvesterare, som utländska direktinvesteringar, riskkapital, private equity och extern kommersiell upplåning . En mycket rimlig del av vårt dollarinflöde är faktiskt handelsfinansiering. Vad som händer är att om Fed höjer och du inte gör det – och det här är alla mycket kortfristiga lån – är det mycket mer meningsfullt på valutaarbitragebasis eftersom de amerikanska räntorna alltid är lägre än våra.

Köp nu | Vår bästa prenumerationsplan har nu ett specialpris

Det finns en risk att rupien sjunker, vilket är anledningen till att dessa kurser stabiliseras på ett visst gap nu. Om det gapet ökar är det vettigt för den nya låntagaren att betala tillbaka dollarskulden och låna i rupier. Det ökar efterfrågan på dollar. Om du höjer räntorna får du mer dollarinflöde men det är inte riktigt sant i Indien. Om du ser våra kapitalinflöden är det mesta relaterade till tillväxt. Så för indirekta investeringar, riskkapital, private equity, portföljinvesteringar i aktier har vi inga räntebundna flöden.

I alla fall var det en viss normalisering som var nödvändig med tanke på att ekonomin är återupplivas, så vissa räntehöjningar kommer att ske och bör ske. Vi måste kontrollera om Fed fortsätter att vandra på de mycket kortsiktiga flödena. Om vi ​​inte är försiktiga kan vi se ett mycket kraftigare dollarutflöde än vi har sett hittills, vilket kan pressa valutan.