Den argentinske økonomiministeren går av på grunn av problemer med pesos og diesel

0
48

rgentinas økonomiminister Martin Guzman går utenfor bygningen til Det internasjonale pengefondet, IMF, under IMFs vårmøter i Washington 21. april 2022. Guzman kunngjorde sin avgang lørdag, juli 2, via twitter. (AP Photo/Jose Luis Magana, File)

Argentinas økonomiminister trakk seg uventet lørdag, og ga et nytt slag mot regjeringen til president Alberto Ferandez mens landet sliter med økonomiske problemer.

Martin Guzman trakk seg etter en uke der Argentinas valuta nådde et rekordlavt nivå mot dollaren blant sydende inflasjon og lastebilsjåfører iscenesatte protester over mangel på diesel.

Ingen etterfølger ble umiddelbart annonsert .

“Jeg skriver til deg for å presentere min avgang som økonomiminister,” Guzman sa i et syv sider langt brev adressert til Fernandez at han publiserte på Twitter som fremhevet interne kamper i administrasjonen.

Best of Express Premium

Premium

Muslimer og rettsvesen: Vi har ikke muslimske eller ikke-muslimske dommere i IndiaPremium

UPSC Key-4. juli 2022: Hvorfor lese 'flytende solcelleanlegg' eller 'underernæring… Premium

DMK MP Raja’s oppvarmede tonehøyde på ‘separate Tamil Nadu’, au…

Premium

UPSC Viktig: Nøkkelord fra den siste ukenFlere premiumhistorier >>

For å illustrere spenningen kunngjorde Guzman sin avgang mens visepresident Cristina Fernandez holdt en høyprofilert tale der hun lammet ut regjeringens økonomiske politikk. Visepresidenten, som ikke er i slekt med Argentinas leder, er selv en tidligere president, og den regjerende koalisjonen har splittet seg mellom deres allierte.

Avskjeden kom på slutten av en uke med økonomisk uro.

Da den argentinske pesoen falt mot dollaren, gjorde regjeringen det tirsdag vanskeligere å skaffe dollar for å betale for import, da den lokale valutaen nådde nye lavmål i det parallelle markedet som brukes av innbyggere og selskaper for å omgå offisielle kanaler.

Argentina har i årevis lidd av mangel på dollar, noe som delvis stammer fra argentinernes mistillit til deres egen valuta, midt i høy inflasjon. Inflasjonen løper med en årlig hastighet på over 60 %, og økonomer forventer at raten vil fortsette å forverres.

Arbeidsstans fra lastebilsjåfører har forstyrret økonomisk aktivitet, inkludert levering til havner av korn, som er en av Argentinas viktigste import.

Onsdag sa regjeringen at de forsøkte å øke tilgjengeligheten av diesel ved å la mer biodrivstoff blandes inn i drivstoffet og også ved å suspendere importavgiften på diesel.

Argentina produserer diesel, men ikke i tilstrekkelige mengder for sine behov og er avhengig av import, med verdenspriser som stiger på grunn av forstyrrelser fra pandemien og den russiske invasjonen av Ukraina.

Analytikere sier at en av årsakene til mangelen er at det ikke er lønnsomt for oljeselskapene å importere diesel fordi myndighetene hindrer dem i å belaste det det koster å kjøpe på det internasjonale markedet.

I sitt oppsigelsesbrev, Guzman antydet at i det minste en del av grunnen til å forlate hans var fordi han manglet politisk støtte i regjeringen.

Argentinas president Alberto Fernandez, til venstre, er ledsaget av økonomiminister Martin Guzman, under en kunngjøring i Buenos Aires, Argentina, 6. juni 2022. Guzman kunngjorde sin avgang lørdag 2. juli via twitter. (AP Photo/Rodrigo Abd, fil)

“Ut fra den erfaringen jeg har levd, “skrev han, “vurderer jeg det vil være grunnleggende å jobbe med en politisk avtale i regjeringskoalisjonen slik at personen som erstatter meg vil ha den sentraliserte kontrollen av nødvendige makroøkonomiske virkemidler for å møte utfordringene fremover.” Guzman hadde vært i stillingen sin siden starten av Fernandez' regjering 10. desember 2019, og var lenge en av de mest profilerte personene i kabinettet.

Tidlig i administrasjonen , ble han sett på som en trofast alliert av presidenten, men også en som kunne bidra til å bygge bro over skiller i den ofte tøffe regjeringskoalisjonen. De siste månedene kom han imidlertid i konflikt med noen tjenestemenn som var lojale mot visepresidenten, og hans innflytelse i regjeringen så ut til å avta.

Guzmans første utfordring i jobben, og suksessen, var å forhandle om en restrukturering av Argentinas gjeld og unngå mislighold.

Senere kom han til en avtale om gjeldslette med International Monetary fondet, men noen av de mer venstreorienterte elementene i regjeringen sa at det inkluderte for mange innrømmelser som ville hemme Argentinas økonomiske vekst.

Lovgivere alliert med visepresidenten stemte mot avtalen med IMF i Kongressen og Guzmans oppsigelse vekker tvil om hvorvidt landet vil være i stand til å oppfylle vilkårene i avtalen.

I sitt oppsigelsesbrev sa Guzman at hovedmålet hans da han tok jobben var for å “roe økonomien” og for å gjøre det var det nødvendig å “løse problemene med den uholdbare utenlandsgjelden som overvelder staten, så vel som hele Argentina.”

Express Explained > Gå utover nyhetene. Forstå overskriftene med våre forklarte historier Les her