Den argentinske ekonomiministern avgår mitt i peso- och dieselproblem

0
44

rgentinas ekonomiminister Martin Guzman går utanför Internationella valutafondens, IMF, byggnad under IMF:s vårmöten, i Washington den 21 april 2022. Guzman tillkännagav sin avgång lördagen juli 2, via twitter. (AP Photo/Jose Luis Magana, File)

Argentinas ekonomiminister avgick oväntat i lördags och gav ett nytt slag mot president Alberto Ferandez regering när landet kämpar med ekonomiska problem.

Martin Guzman avgick efter en vecka då Argentinas valuta nådde en rekordlåga nivå mot dollarn mitt i fräsande inflation och lastbilschaufförer arrangerade protester över brist på dieselbränsle.

Ingen efterträdare tillkännagavs omedelbart. .

“Jag skriver till dig för att presentera min avgång som ekonomiminister,” Guzman sa i ett sjusidigt brev adresserat till Fernandez som han publicerade på Twitter som lyfte fram interna strider inom administrationen.

Best of Express Premium

Premium

Muslimer och rättsväsende: Vi har inga muslimska eller icke-muslimska domare i IndienPremium

UPSC Key-4 juli 2022: Varför ska man läsa “flytande solkraftverk” eller “undernäring… Premium

DMK MP Raja’s uppvärmda tonhöjd på ‘separat Tamil Nadu’, au…

Premium

UPSC Viktigt: Nyckelord från den senaste veckanFler premiumberättelser >>

För att illustrera spänningarna tillkännagav Guzman sin avgång medan vicepresident Cristina Fernandez höll ett högprofilerat tal där hon kritiserade regeringens ekonomiska politik. Vicepresidenten, som inte är släkt med Argentinas ledare, är själv en före detta president och den regerande koalitionen har splittrats mellan deras allierade.

Avgången kom i slutet av en vecka av ekonomisk kaos.

Med den argentinska peson som föll mot dollarn gjorde regeringen på tisdagen det svårare att skaffa dollar för att betala för import, eftersom den lokala valutan nådde nya bottennivåer på den parallella marknaden som används av medborgare och företag för att kringgå officiella kanaler.

Argentina har i flera år lidit av en brist på dollar, vilket delvis beror på argentinarnas misstro mot sin egen valuta mitt i hög inflation. Inflationen går i en årlig takt på mer än 60 % och ekonomer förväntar sig att takten kommer att fortsätta att försämras.

Arbetsavbrott av lastbilschaufförer har stört den ekonomiska aktiviteten, inklusive leverans till hamnar av spannmål, som är en av Argentinas huvudsakliga import.

På onsdagen sa regeringen att den försökte öka tillgången på diesel genom att tillåta mer biobränsle att blandas in i bränslet och även genom att avbryta importskatten på diesel.

Argentina producerar diesel men inte i tillräckliga mängder för sina behov och är beroende av import, med världspriserna stigande på grund av störningar från pandemin och den ryska invasionen av Ukraina.

Analytiker menar att en av anledningarna till bristen är att det inte är lönsamt för oljebolag att importera diesel eftersom regeringen hindrar dem från att ta ut vad det kostar att köpa på den internationella marknaden.

I sitt avskedsbrev, Guzman föreslog att åtminstone en del av hans anledning till att lämna var att han saknade politiskt stöd inom regeringen.

Argentinas president Alberto Fernandez, till vänster, åtföljs av ekonomiminister Martin Guzman, under ett tillkännagivande i Buenos Aires, Argentina, den 6 juni 2022. Guzman meddelade sin avgång lördagen den 2 juli via twitter. (AP Photo/Rodrigo Abd, fil)

“Från den erfarenhet jag har levt, “skrev han, “ anser jag att det kommer att vara grundläggande att arbeta på en politisk överenskommelse inom regeringskoalitionen så att den som ersätter mig kommer att ha den centraliserade kontrollen av de nödvändiga makroekonomiska politiska instrumenten för att möta de kommande utmaningarna.” Guzman hade suttit på sin post sedan Fernandezs regering startade den 10 december 2019 och var länge en av de mest uppmärksammade personerna inom regeringen.

Tidigt i administrationen , sågs han som en trogen allierad till presidenten men också någon som kunde hjälpa till att överbrygga klyftor i den ofta tuffa regeringskoalitionen. Under de senaste månaderna har han dock kolliderat med några tjänstemän som är lojala mot vicepresidenten och hans inflytande inom regeringen verkade avta.

Guzmans första utmaning i jobbet, och framgången, var att förhandla om en omstrukturering av Argentinas skulder och att undvika ett fallissemang.

Han nådde senare en överenskommelse om skuldlättnader med Internationella valutan fonden, men några av de mer vänsterinriktade delarna av regeringen sa att den inkluderade för många eftergifter som skulle hämma Argentinas ekonomiska tillväxt.

Lagstiftare allierade med vicepresidenten röstade emot avtalet med IMF i kongressen och Guzmans avgång väcker tvivel om huruvida landet kommer att kunna uppfylla villkoren i avtalet.

I sitt avskedsbrev sa Guzman att hans främsta mål när han tog jobbet var för att “lugna ekonomin” och för att göra det var det nödvändigt att “lösa problemen med den ohållbara externa skulden som överväldigar staten, såväl som hela Argentina.”

Express Explained > Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här