Dagen på två minuter

0
44

• Moderaterna går till val på ett skattehöjarstopp • Ulf Kristersson utesluter SD i framtida regering • Vänsterpartiet vill införa fullständigt vinstförbud i skolan. • Moderaterna vill sänka flera skatter och sätta stopp för skattehöjningar, det presenterade Ulf Kristersson under sitt tal. ”Min regering kommer inte tvinga människor från hus och hem,” sa M-ledaren. • Sverigedemokraterna kommer inte ingå i Moderaternas regering om de vinner valet. Det sa Ulf Kristersson i P1-morgons partiledarutfrågning. ”Det säger jag inte av förnedrande skäl,” sa M-ledaren. • Bra med framåtblickande från Kristersson – så sammanfattar SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl hans tal: ”Vi behöver politiker som slåss om den bästa framtidsvisionen”, säger han. • Samtidigt är Lisa Pelling, ledarskribent på Dagens Arena, ”chockad” över M-ledarens SD-hyllning i talet: ”Må ha varit naiv”. • ”Ulf Kristersson vill skapa en konflikt gentemot Socialdemokraterna som sagt att de vill höja skatterna” säger Ekots politikkommentator Fredrik Furtenbach och understryker att Kristersson inte kan lova att kommuner inte kommer betala skatten. • Vänsterpartiet kräver ett avtal om ett fullständigt vinstförbud i skolan genomfört senast 2026, meddelade V-ledaren på en pressträff. • Dadgostar kritiserar S för att inte agerat kring vinstuttag i skolan: ”Det får vara slutpratat nu – det man lovar ska man genomföra.” • Förhoppningen är att S, V, MP och C tillsammans ska utgöra underlag i riksdagen för en majoritetsregering – trots olikheterna: ”Det är kompromissande som gäller även för Centerpartiet”, sa V-ledaren i sitt tal. • “Nya Socialdemokraterna” – ”bättre sosse än S”, är några av reaktionerna på Nooshi Dadgostars tal: ”Att locka besvikna S-väljare är alltid Vänsterpartiets främsta sätt att växa”, säger SVT:s Elisabeth Marmorstein. • V ställer sig ännu närmare S genom att backa från kravet på att förbjuda vinster i hela välfärden, och i stället fokusera på skolan, enligt SR:s kommentator Tomas Ramberg. • Fokuset på friskolans vinster är för stort, menar Lärarnas riksförbund Åsa Fahlén: ”I stora delar av Sverige är det här en icke-fråga”, säger hon till Ekot. • Samtidigt som M och V delade dag i Almedalen gjorde statsminister Magdalena Andersson en oannonserad resa till Ukraina, där hon besökte Butja och träffade Zelenskyj. • Miljöpartiet hamnar över riksdagsspärren första gången på ett år, enligt Aftonbladet/Demoskops väljarbarometer – tar väljare från S och V. • Överbefälhavare Micael Bydén menar att cyberattacker och påverkanskampanjer är det störstat hotet mot Sverige – inte rysk militär. Det säger han till Expressen. • Kristerssons tal inleddes med regn – och han fick hjälp att hålla i ett paraply. Bilden har fått spridning på Twitter via bland annat Anders Ygeman (S): ”Undrar om inte det här med RUT-avdraget gått lite väl långt”, skriver han. • Det dröjde 26 minuter in på Dadgostars tal innan klimatet nämndes – vilket noteras av statsvetaren Marie Demker och Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg. Tidigare rapporterar har talat om att det finns intern kritik inom partiet om att frågan är nedprioriterad. 11.00: Ebba Busch (KD) talar i Visby 19.00: Johan Pehrson (L) talar i Visby