Akhilesh trycker på uppdatering: SP upplöser alla sina verkställande organ

0
138

(Bild: Facebook)

En vecka efter att det led nederlag i två extraval i Lok Sabha, meddelade Samajwadi-partiet (SP) på söndagen att det skulle upplösa sitt nationella, statliga och distriktets verkställande organ, inklusive dess ungdom, handlare, talesperson och kvinnoflygel. Endast partiets UP-chef Naresh Uttam Patel har behållit sin position.

“Samajwadi-partiets nationella president Akhilesh Yadav har med omedelbar verkan upplöst partiets nationella, statliga och distriktsverkställande organ, förutom statspresidentens post. Nationella presidenter, statspresidenter, distriktspresidenter för alla partiets organisationer, inklusive ungdoms- och kvinnoflyglarna, har också upplösts”, meddelade partiet på Twitter.

Senior partiledare sade att beslutet togs i ljuset av förlusterna av förundersökningar i Azamgarh och Rampur som en gång ansågs vara dess fästen. SP:s president Akhilesh Yadav fick också motreaktioner från partiet och allierade för att de inte drev kampanj under extravalen. Några partiledare skyllde till och med på Akhileshs frånvaro för nederlagen.

Läs även |Akhilesh i Azamgarhs öga, Rampur stormar som SP-ledare, allierad flagga utebliven

En senior SP-ledare sa till The Indian Express, “Vi måste ändra inställningen. Vi har några strategier. Tanken bakom att upplösa alla partiets enheter är att förändra partiets struktur. Det kommer bli klart. Vi kommer att bekämpa valet 2024 med all vår kraft och en ny organisation på alla nivåer.”

Best of Express Premium

Premium

BJP och Shiv Sena-allierade kanske inte går efter Uddhav-fraktionen

Premium

I Maharashtras politiska drama, cameo av en 30-åring från Haryana gör…

Premium

C Raja Mohan skriver: A chill down Asia's backe

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Muslimer och rättsväsende: Vi har inga muslimska eller icke-muslimska domare i IndienFler premiumhistorier >>

Partifunktionären tillade: “I juli och augusti kommer SP att driva en statlig medlemskampanj och i september kommer vi att ha ett möte med alla ledande ledare för partiet från olika nivåer. Beslut kommer att fattas om vem som tillsätts till vilka tjänster. Alla de 14 flyglarna av partiet kommer att få nya presidenter, sekreterare och andra tjänstemän.”

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

SP:s allierade har varit missnöjda med det och har börjat ifrågasätta det sedan förlusten i parlamentsvalet tidigare i år. Suheldev Bharatiya Samaj Party (SBSP) ledare Om Prakash Rajbhar tog en utgrävning i Akhilesh den 28 juni och kommenterade att han borde gå ut ur “AC-rummen” om han ville besegra BJP. I en intervju med nyhetsbyrån PTI på söndagen sa Rajbhar, när han tillfrågades om han skulle fortsätta alliansen, “Tills nu fortsätter det.”

Den 29 juni, mitt i ökande kritik, försvarade SP:s nationella talesperson Rajendra Choudhary Yadav och sa att han hade “visat sig vara det enda hindret för BJP”. Choudhary tillade, “Endast Akhilesh Yadav är målet för BJP:s konspiratörer … För 2024 års Lok Sabha-undersökningar kommer han inte bara att hålla offentliga möten i alla zoner och Vidhan Sabhas. Men däremellan kommer han också att besöka distrikten i staten.”

Måste läsa |Varför SP sjönk i Azamgarh, förkastade Rampur

Vissa SP-ledare sa att successiva nederlag i församlingens opinionsundersökningar visade att partiet behövde en organisatorisk översyn. I valen som hölls i februari och mars vann SP 111 mandat, och dess allierade SBSP och Rashtriya Lok Dal vann sex respektive åtta mandat. Det föll långt under majoritetsstrecket. Den sittande BJP, med 255 platser i huset med 403 ledamöter, återvände till makten, en bedrift som inte hade hänt i Uttar Pradesh på 37 år.

I 2017 års församlingsundersökningar vann SP bara 47 platser , medan BJP sopade valet med 312 valkretsar. I Lok Sabha-mätningarna 2019 gick SP och Bahujan Samaj Party (BSP) samman men kunde inte stoppa BJP, som vann 62 av de 80 parlamentsplatserna i delstaten. SP vann fem och BSP fick 10.

Express Explained Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här