Vem är Jaggi Johal och vilka ärenden mot honom

0
42

I januari 2021 häktade polisen i Delhi Jaggi Johal och anklagade honom för att ha upprättat kontakt från Tihar-fängelset med gangstern Sukmeet Pal Singh alias Sukh Bhikhariwal, som befann sig i Dubai. (Express filbild)

Den brittiske premiärministern Boris Johnsons erkännande av att han trodde att den brittiske medborgaren Jagtar Singh Johal, alias Jaggi Johal, har blivit “godtyckligt fängslad” i ett fängelse i Delhi har satt fokus på ’ 8220;gripen” Skottland-baserad sikhaktivist.

Jaggi Johal har suttit i fängelse sedan 2017 och utreds av den nationella utredningsmyndigheten misstänkt för att vara inblandad i riktade mord utförda av den förbjudna Khalistani Liberation Force (KLF). Kamaldeep Singh Brar förklarar vem Jaggi Johal är och vad är målen mot honom

Vem är Jagtar Singh aka Jaggi Johal?

Jagtar Singh Johal (34) är brittisk medborgare och bosatt i Dumbarton, Skottland. Enligt hans familj var Johal en onlineaktivist och bidrog till en tidning och webbplats som dokumenterade den påstådda förföljelsen av den religiösa sikhiska minoriteten i Indien. Johals aktiviteter bestod i att till engelska översätta berättelserna om sikher som påstås ha utsatts för förföljelse i Indien.

Best of Express Premium

Premium

Det finns inga stjärnor längre, säger Karan Johar. Varför han har rätt

Premium

Bli inspirerad: Varför sa Sardar Patel att tjänstemän inte får ta …

Premium

NITI Aayog-beställd rapport som studerade 3 order från Högsta domstolen, 2…

Premium

Inside Track: Amit Shahs strategi för Maharashtra och FadnavisMore Premium Berättelser >>

Arrest

Johal anlände till Indien den 2 oktober 2017 och gifte sig med en Punjabi-kvinna den 18 oktober. Hans bror Gurpreet Singh Johal och föräldrar flög tillbaka till Storbritannien efter äktenskapet, men Jaggi valde att stanna kvar. Han greps den 4 november 2017 från staden Raman Mandi i Jalandhar-distriktet av ett team av Punjab-polisen. Han greps initialt i samband med ett vapenåtervinningsfall registrerat i Baghapurana i december 2016 och utnämndes därefter som en anklagad i sju målinriktade attacker, varav fem var anklagelser om mord (riktade mord) och två var anklagelser om försök till mord (målförsök mord) där aktivister och medlemmar av högerns hinduiska kläder, Dera Sirsa-anhängarna och till och med en kristen aktivist (en pastor) var måltavla.

Vilken roll var hans roll i de riktade morden? >

Enligt NIA tog Khalistani Liberation Force (KLF) militanta Harminder Singh alias Mintoo (nu avliden) och Hardeep Singh i juni 2013 en rundtur i Frankrike och Tyskland på väg. När de var i Paris åkte två män, Mintoo och en Gurjinder Singh alias Shastri, till Paris flygplats för att ta emot Jagtar Singh Johal, som hade anlänt från Storbritannien. Johal hade skickats till Frankrike från Storbritannien av en Gursharanbir Singh för att leverera €3000 till Mintoo. En del av dessa pengar gav Mintoo till Hardeep Singh för att motivera honom att gå med i KLF och rekrytera honom för att ha utfört konspirationen med riktade mord. Johal anklagades därför för att ha tillhandahållit medel till militanter.

I januari 2021 häktade polisen i Delhi Jaggi Johal och anklagade honom för att ha upprättat kontakt från Tihar-fängelset med gangstern Sukmeet Pal Singh alias Sukh Bhikhariwal, som befann sig i Dubai. Bhikhariwal greps i december 2020, varefter Johal förhördes. Senare nämnde polisen i Delhi inte Johal i sin talan mot Sukmeet Pal.

Advocacy for Johal’s release

Jaggi Johals brittiska familj har kämpat för hans frigivning ända sedan han arresterades 2017. Den 4 november 2018. Förutom Akal Takht Sahib och Shiromani Gurudwara Parbhandak-kommittén har många mainstream-politiker i Storbritannien, Kanada och Punjab ofta intagit en sympatisk ståndpunkt på Jaggi Johal.

för övrigt hade Punjabs chefsminister Bhagwant Mann, när han var Sangrur MP 2017, sagt: “Om indiska myndigheter hade hållit ett öga på Jaggi i ett år, borde den brittiska regeringen ha rådfrågats i detta avseende (gripandet av Johal ).” Mann hade också uppgett att sättet på vilket Johal arresterades kunde skapa rädsla hos NRI:er för att skicka sina barn till Punjab.
I maj i år hade FN:s råd för mänskliga rättigheters arbetsgrupp för godtycklig internering också publicerade en rapport som beskriver Johals fall, och ansåg att hans frihetsberövande var godtyckligt.

Vad säger Johals advokat

Johal Jaggis advokat, Jaspal Singh Manjhpur, sa, ” Totalt 11 fall har registrerats mot Jaggi Johal i Indien – varav åtta utreds av NIA, två av Punjab Police och ett av Delhi Police Special Cell. Åtal har lämnats in i samtliga fall. Anklagelserna har dock bara utformats i ett fall som registrerades av Punjab-polisen omedelbart efter hans arrestering från Jalandhar 2017. Johal har redan säkrat borgen i tre fall mot honom, inklusive det där anklagelserna är inramade. Han skrevs också ut i ett fall som registrerades av Punjab Police.”

REA FÖR 4 JULI! Endast för våra internationella läsare, månadspris från bara 2,50 USD HEMMA HÄR