Vad gör Phantom Plague till en fin uppenbarelse av en känd motståndare, tuberkulosbakterien

0
41

Mumbai är Indiens tuberkuloshotspot, och även om offren går tvärs över sociala klasser, bär de fattiga bördan av pesten. (Kredit: Unequal Scenes/Johnny Miller photography)

År 2020, som coronavirusethärjade världen, tog en annan mikrob en vägtull på cirka 1,5 miljoner liv. Under det året dog “fler människor av tuberkulos, med mycket färre personer som diagnostiserades och behandlades eller försågs med tuberkulosförebyggande behandling jämfört med 2019, och de totala utgifterna för viktiga tuberkulostjänster minskade”, noterade Världshälsoorganisationen. Till skillnad från det nya coronaviruset är tuberkulosbakterien en känd motståndare. Mänsklighetens kamp mot det går flera århundraden tillbaka i tiden. Att patogenen förblir svårbehandlad i stora delar av världen har mycket att göra med en dödlig kombination av okunnighet, ojämlikhet och politiska underskott. Vidya Krishnans Phantom Plague: How Tuberculosis Shaped History är en brännande skildring av mänsklighetens misslyckande med att eliminera sitt äldsta gissel.

Köp nu | Vår bästa prenumerationsplan har nu ett specialpris

Indien, berättar Krishnan, är avgörande för kampen mot tuberkulos. “Varje år rapporteras 10,4 miljoner (1,04 crore) nya fall av tuberkulos globalt… Nästan 2,8 miljoner av de drabbade – mer än någon annanstans i världen – bor i Indien”, skriver hon. Indien stod för mer än 30 procent av TB-dödsfallunder 2019. Tragedin är att mycket av det går att förebygga. Offren går tvärsöver sociala klasser, men de fattiga och de marginaliserade bär bördan av pest, en sårbarhet som har mycket att göra med deras levnadsvillkor såväl som landets medicinska system misslyckats med att tillhandahålla diagnoser och vård i tid.

LÄS OCKSÅ |Hur nyliberalismen blev bakgrunden för agrara nöd och exploaterande äktenskapsnätverk

I ett av de mest talande kapitlen i Phantom Plague tar Krishnan oss till byggnad nummer 10 i Natvar Parekh Compound i Mumbais East Ward. Uppenbarligen ett slumutvecklingsprojekt, bostadskomplexet är en “visuell påminnelse om många av Mumbais största utmaningar: den desperata bristen på fastigheter, en växande befolkningskris och bryggande folkhälsomardröm som lurar i dåligt utformade urbana bostäder”. Krishnan citerar medicinska forskare för att avslöja en fruktansvärd fakta: åtminstone en medlem i den tändsticksaskformade enrumsbostaden har läkemedelsresistent tuberkulos. De ovälkomna och klaustrofobiska hyreshusen, som byggnad nr 10, är ​​petriskålar mot tuberkulos. Maharashtra är Indiens tuberkuloshotspot. Ungefär en sjättedel av Indiens läkemedelsresistenta tuberkulospatienter bor i delstaten, nästan hälften av dem i Mumbai. Tvåhundra av de mer än 1 200 extra läkemedelsresistenta tuberkulos – en extremt dödlig form av sjukdomen – patienter bor i Maximum City. Som vid flera infektionssjukdomar har spridningen av tuberkulos mycket att göra med mänsklig dårskap och fördomar. Ett stort antal läkare, visar Krishnans studie, är okunniga om protokollen för att behandla läkemedelsresistent TB.

Best of Express Premium

Premium

Det finns inga stjärnor längre, säger Karan Johar. Varför han har rätt

Premium

Bli inspirerad: Varför sa Sardar Patel att tjänstemän måste inte ta …

Premium

NITI Aayog-beställd rapport som studerade 3 beslut från Högsta domstolen, 2…< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Inside Track: Amit Shahs strategi för Maharashtra och FadnavisFler premiumhistorier > >

Det som gör Phantom Plague till en fängslande läsning är Krishnans förmåga att ansluta sig till punkterna: mellan fördomarna som hindrade de tidiga innovatörernas ansträngningar och okunnigheten som fortfarande råder i delar av de medicinska institutionerna; mellan kraften hos stora läkemedel, patentregimer och politiska underskott i flera länder, inklusive Indien, som kombineras för att låsa ett stort antal fattiga från prisvärd sjukvård; mellan dåligt planerade bostadsprojekt och smittspridning; mellan HIV och spridningen av tuberkulos.

Fantompest: Hur tuberkulos formade historien; av Vidya Krishnan; Pingvin, Viking; 320 sidor; 799 Rs

Phantom Plague är samtidigt ett verk av medicinsk historia, antropologi och epidemiologi. Vi presenteras för läkare och forskare som var pionjärer i kampen mot mikrober. Det finns en gripande skildring av den ungerske läkaren Ignaz Semmelweis, vars insisterande på att läkare som hjälper kvinnor att föda barn måste tvätta händerna med kalk innan de genomförde sin procedur, gav honom missnöje hos sina kollegor, vilket ledde till hans utfrysning och död på ett asylanstalt. Postumt skulle dock Semmelweis hyllas som “mödrarnas räddare”. Genom att tvätta händerna innan de hjälper kvinnor att föda barn, skulle läkarna undvika risken för infektion, vilket leder till en drastisk minskning av kvinnors död på grund av infektion i barnsäng. Andra välkända banbrytare, som Joseph Lister, Robert Koch och Louis Pasteur, hittar också en plats i Krishnans konto.

På lite mer än 250 sidor beskriver Phantom Plague hur kriget mot sjukdomen förändras. De medicinska framstegen under de senaste 150 åren har gjort tuberkulos till en botbar sjukdom. Men kunskapsboomen tycks gäcka inte bara patienter, utan också beslutsfattare och läkare. De flesta patienter i byggnad nr. 10, till exempel, ordinerades vanliga antibiotika som den första behandlingslinjen som gjorde deras tillstånd ännu värre.

LÄS ÄVEN |I Burning Questions är Margaret Atwood både provokatör och optimist

I kapitel om två patienter, Piya och Shreya, väcker Krishnan liv i traumat från dem som lider av den dödliga formen av sjukdomen. De två kontrasterande förmögenheterna – Shreya dukade under för sjukdomen – ramar också in bristen på val som gör de fattigas kamp mot sjukdomen nästan omöjlig. Boken visar hur patentsystemet förhindrar tillgång till livräddande läkemedel, vilket gör att patienter från fattiga hushåll är beroende av generositeten hos stora läkemedelsföretag. Det är därför Krishnans bok är ett viktigt tillägg till den senaste debatten om patent på livräddande terapier och förebyggande åtgärder, orsakad av COVID-19-pandemin.

Samtidigt, Phantom Pesten är en väckarklocka till regeringar, inklusive i Indien, att tillämpa korrigeringar på policyer – ransoneringssystem för extra läkemedelsresistens mot tuberkulos, till exempel, som delvis korrigerades efter ett direktiv från Delhi High Court – som håller sjukvården borta från räckvidd för stora delar av människor, trots nya initiativ som Ayushman Bharat.

Som Krishnan påpekar, “Mycket som de som led av HIV/AIDS under de första åren av sjukdomen måste indiska TB-patienter brottas med en hemsk verklighet: tillgängliga läkemedel fungerar inte för dem, och nyare mediciner är utom räckhåll.”

Hennes arbete är ett måste för studenter i medicinsk politik, epidemiologer, medicinska journalister och alla de som längtar efter ett mer humant samhälle.< /p> REA FÖR 4 JULI! Endast för våra internationella läsare, månatliga priser från bara 2,50 USD HEM HÄR