TIPRA Motha, som er en del av Tripura-stammepolitikken, får enda et løft

0
126

Pradyot Kishore og andre ønsker IPFT-ledere velkommen i TIPRA Motha-folden på Agartala. (Express-bilde)

I et stort skifte i Tripuras stammepolitiske landskap, ble “over 11 000 velgere fra 1 898 familier” på grunn av troskap til IPFT, fra forskjellige deler av staten, lørdag med i TIPRA Motha-partiet.

Med dette er TIPRA Motha, som raskt har fremstått som det fremste stammepartiet i staten, nå uten tvil det største. Ledet av Pradyot Kishore Manikya Debbarma, etterkommer av den tidligere kongefamilien i Tripura, leder Motha også Tripura Tribal Areas Autonomous District Council (TTAADC).

Også i Political Pulse |IPFT-fraksjonen sier at NC Debbarma opptrer som BJPs B. -team, kunngjør fusjon med TIPRA Motha

TIPRA Motha ble grunnlagt i fjor, og har satt i skyggen IPFT, eller Indigenous People's Front of Tripura. En alliert av BJP, IPFT med sin stammebase ble ansett som en fjær i hatten til det regjerende partiet, og bidro til å få det til makten i staten i 2018.

Før en stor del av IPFT hadde mindre partier som Tipraland State Party, IPFT Tipraha og National Conference of Tripura fusjonert med Motha.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Essentials: Nøkkelord fra den siste uken

Premium

ExplainSpeaking: Til tross for fallet, har de indiske aksjemarkedene fortsatt overval… .

Premium

'Peter Brook prøvde å ødelegge, gjenskape oss. Jeg var ikke villig til å ødelegge…Premium

I Gujarat bringer Covid-krisen fremmedgjorte par sammen for en ny sjanseFlere premiumhistorier >>

TTAADC, nå nesten fullstendig kontrollert av Motha, er spredt over nesten 72% av statens område, selv om det huser bare en tredjedel av statens befolkning. Det gir Motha medbestemmelse over 20 av de 60 forsamlingssetene i Tripura som er reservert for ST-er. Som et annet signal om populariteten kom en ikke-stammekandidat som ble stilt opp av den fra et SC-sete i de siste byavstemningene.

IPFT, som vant åtte seter i forsamlingen i forsamlingsvalget i 2018, er nå hardt forslått etter en rekke splittelser, samt sprekker på midten. Det siste ble provosert av stammens dyktige N C Debbarma som nektet å anerkjenne valget av Mevar Kumar Jamatia som IPFT-president. Jamatia-fraksjonen har anklaget Debbarma for å være en BJP-mann, og for å utvanne IPFTs kjernekrav til Tipraland, en egen stat for stammer.

Pradyot Kishore og hans støttespillere løfter knyttet knyttneve som løfte for Stor-Tipraland etter at IPFT-ledere og støttespillere har sluttet seg til Agartala. (Ekspressbilde)

Jamatia har selv uttrykt støtte til Mothas Greater Tipraland-planke, og mens han ikke har sluttet seg til Motha, har de fleste av støttespillerne hans og til og med kona krysset over.

IPFT-tilhengerne som ble med på Motha-lørdagen sa at det Pradyot Kishore-ledede partiet var det eneste som virkelig kjempet for å bli stat, og at andre også ville bytte side snart. The Motha har etterlyst ‘thansa’ eller enhet for å oppnå dette. Avhoppet blir også sett på som et utfall av oppmannskapskrigen mellom de to største stammenavnene i staten, Kishore og Debbarma.

Don't Miss |Crucial Tripura bypoll-seire boost CM Manik Saha, BJP as Cong , TIPRA Motha skaper en buzz

En av lederne nå med Motha tjener IPFTs generalsekretær Dhananjoy Tripura. “Vi støttet IPFT på grunn av løftet om Tipraland. De flyttet bort, forrådte folket… Etter september kommer mange flere IPFT-ledere. Minst fire MLAer er direkte i samtaler med oss,” sa han.

Mothas gjennomgang av TTAADC-valget i fjor antyder resonansen for kravet om statsskap blant stammevelgere. Men i motsetning til IPFT’s ‘Tipraland’, med sine grenser begrenset til periferien av TTAADC, Motha’s ‘Greater Tipraland’ versjonen er fortsatt stort sett udefinert, med ambisiøse mål om å bringe inn Tripuri-stammer som bor i Tripura, deler av Assam, Manipur, til og med nabolandet Bangladesh.

Mer fra Political Pulse

Klikk her for mer

Mens opposisjonspartiene leter etter allierte, holder TIPRA Motha fast på at de ikke vil sette seg ned for samtaler med noen uten en skriftlig forståelse på deres statsagenda. Lørdag erklærte Kishore: “Uten Motha kan ingen danne regjeringen i Tripura. Det er min utfordring.» Han advarte også sine støttespillere om at hvis de ikke var på den vinnende siden, ville det regjerende partiet (les BJP) “ikke spare oss”. Opposisjonspartier har påstått omfattende vold mot dem, sammenfallende med de siste byavstemningene.

Andre partier håper realpolitikk vil tvinge Kishore til å gjøre en klatring, for uten betydelige allierte kan Motha ikke drømme om å ta på seg BJP, som fortsatt har rester av IPFT med seg. De fleste av lederne i Motha, inkludert Kishore, har liten eller ingen erfaring med å kjempe mot valg. Det er også bekymringer angående Kishores helse.

Kongressen er blant dem som har øynene rettet mot Motha, og støttet sin kandidat i byavstemningene. En tidligere kongresspresident, Kishore, hadde forlatt partiet i 2019 etter å ha levert 27 % av stemmene til det i Lok Sabha-målingene i 2019 – et stort hopp fra 1,7 % året før. Årsaken til hans utgang var uenighet om CAA/NRC og andre spørsmål.

CPM, som med sitt kommunistiske standpunkt er mot de kongelige, bagatelliserer appellen til begge stammepartiene, og deres statsoppfordringer som & #8220;splittende” og “unsupportable”.

BJP insisterer på at den ikke er forstyrret av TIPRA Motha’s oppgang. Talsperson Nabendu Bhattacharya hevdet at partiet har en sterk stammeorganisasjon og var klar til å konkurrere alene, om nødvendig. Han kalte også Motha “en fasade av Venstrepartier” for å skape uro og høste politisk gevinst.

IPFT håper i mellomtiden at N C Debbarmas appell som en tidsprøvet leder endelig vil seire over Kishores popularitet. Debbarma har stilt spørsmål ved Mothas påstander og sier at IPFTs Tipraland-krav er logisk, konkret og mer akseptabelt.

Express Explained Gå utover nyhetene. Forstå overskriftene med våre forklarte historier Les her