Talibanledaren hyllar afghansk seger vid samling för att skapa nationell enhet

0
124

Kabul: Zabiullah Mujahid, talesmannen för talibanregeringen, talar under en presskonferens i Kabul, Afghanistan. Talibanhärskare höll på torsdagen den första stora sammankomsten av islamiska präster och stamäldste sedan de tog makten i augusti, med över 3 000 som kom till huvudstaden för evenemanget. Kvinnor fick inte närvara.(AP/PTI Photo)

Den tillbakadragna högsta ledaren för de afghanska talibanerna hyllade islamisterna’ 2021 års övertagande av Afghanistan under ett möte på fredagen som uppmanades att skapa nationell enhet och deltog av religiösa ledare från hela landet.

Talebanernas talesmän bekräftade att Haibatullah Akhundzada, som är baserad i den södra staden Kandahar, hade kommit till huvudstaden Kabul för att samla omkring 3 000 deltagare helt och hållet.

Efter att ha fått trohetslöften från deltagare som lyfte sina händer, berömde Akhundzada talibanernas seger i augusti förra året, vilket markerade slutet på en 20-årig kamp för att störta en västerländsk regering och driva ut USA-ledda styrkor ur landet.
“Framgången för den afghanska jihad är inte bara en källa till stolthet för afghaner utan även för muslimer över hela världen,” sade han enligt den statliga nyhetsbyrån Bakhtar, och använde det arabiska ordet som betecknar en andlig kamp.

När den islamistiska rörelsen tillkännagav sin interimsregering i september, behöll Akhundzada rollen som han har haft sedan 2016 som högsta ledare , gruppens yttersta auktoritet, men han ses sällan offentligt.

Best of Express PremiumPremium

ExplainSpeaking: Trots fallet är de indiska aktiemarknaderna fortfarande övervärdiga…

Premium

'Peter Brook försökte förstöra, återskapa oss. Jag var inte villig att förstöra…Premium

I Gujarat förenar Covid-krisen främmande par tillsammans för en andra chans

Premium

Många scenarier, liknande resultat: Tuticorin-anläggningen kanske inte startar om, säg exp…Fler premiumhistorier >> Läs också |Förklarat: Engagerar sig med talibanerna

Hans anförande till sammankomsten kommer en vecka efter att en dödlig jordbävning drabbade östra Afghanistan, vilket avslöjar bristen på stöd som talibanerna kan räkna med från det internationella samfundet.

Den afghanska ekonomin har hamnat i kris när västerländska regeringar har dragit in finansiering och strikt upprätthållit sanktioner och sagt att talibanregeringen måste ändra kursen om mänskliga rättigheter, särskilt kvinnors.

I torsdagens tal , bad Akhundzada handlare att återvända och investera i landet och sa att bistånd från utlandet inte kunde bygga ekonomin och skulle göra afghaner mer beroende av utländska pengar.

“Tack och lov, vi är nu ett självständigt land . (Utlänningar) ska inte ge oss sina order, det är vårt system och vi har våra egna beslut,” sa han enligt Bakhtar.

“Vi har ett förhållande av hängivenhet till en Gud, vi kan inte acceptera order från andra som Gud inte gillar,” sa han.
Han sa att gruppen ville ha fred och säkerhet och att grannländerna inte hade något att frukta.
Kabulsamlingen började på torsdagen under sträng säkerhet.

Läs också |Life under the 'new Taliban': Vad förändras och vad som inte är

Talebanernas talesmän berättade på en presskonferens att deltagarna hade delat upp sig i kommittéer för att diskutera sina åsikter och att de skulle dela sina önskemål med administrationen på lördag. Han utvecklade inte vilka frågor kommittéerna diskuterade.

Minst en deltagare hade efterlyst tjejer’ gymnasieskolor som skulle öppnas men det var oklart hur utbrett stöd det var för det förslaget.
Biträdande talibanchef och tillförordnad inrikesminister Sirajuddin Haqqani talade vid mötet på fredagen och sa att världen krävde inkluderande regering och utbildning, och de frågor som behövs tid.

“Denna sammankomst handlar om tillit, interaktion, vi är här för att göra vår framtid enligt islam och nationella intressen,” sa han.
Talibanerna gick tillbaka med ett tillkännagivande om att alla skolor skulle öppna i mars, vilket lämnade många flickor som hade dykt upp på sina gymnasieskolor i tårar och fick kritik från västerländska regeringar.

Läs också |Där har varit ett ökande försök att avlägsna kvinnor från det offentliga livet i Afghanistan: Indien

Talibanernas talesman Zabihullah Mujahid sa att de skulle respektera besluten från dem som var på mötet men sista ordet om flickor’ utbildning var upp till den högsta ledaren.

Akhundzada, en hårdför präst vars son var en självmordsbombare, har tillbringat större delen av sitt ledarskap i skymundan och låtit andra ta ledningen i förhandlingar som slutligen ledde till att USA och deras allierade lämnade Afghanistan i augusti förra året efter 20 år av att ha utkämpat ett hårdnande krig mot uppror.

REA FÖR 4 JULI! Endast för våra internationella läsare, månadspris från bara 2,50 USD HEM HÄR