Oenighet om enigheten: ”Inte lika optimistisk”

0
49

SAS var beredda på att förhandla hela natten, men pilotfacken avbröt klockan 22.10, rapporterar E24. Förhandlingarna i Stockholm väntas nu återupptas måndag morgon klockan 08.00 innan tidsfristen löper ut 12.00. Medan SAS Norge Flygerforenings ordförande Jan Levi Skogvang anser att parterna kommit en god bit på väg är SAS bild en annan. – Jag är nog inte lika optimistisk som facken. Vi står fortsatt långt ifrån varandra, säger SAS förhandlingschef Marianne Hernæs till E24. Hon tror heller inte det blir några fler förlängda tidsfrister: Klockan 12.00 i morgon blir det antingen konflikt eller en lösning, säger hon. Den 31 mars löpte kollektivavtalet mellan SAS och piloterna ut. Pilotfacket vill att alla piloter ska omfattas av kollektivavtal och att anställda inte ska kunna bytas ut med personal anställda i bolag i länder som inte omfattas av avtal. Förhandlingarna bröt samman och den 9 juni, tio dagar efter att bolaget presenterat åtgärdsprogrammet ”SAS Forward”, varslade SAS-piloterna om strejk. ”Chockerande brist på förståelse” menade SAS kommunikationschef Karin Nyman. ”Det är inte så här den skandinaviska modellen fungerar”, menade Martin Lindgren, ordförande i SAS-sektionen på Svensk pilotförening. Strejkvarslet omfattar cirka 900 piloter och enligt bolagets uppskattningar kan 200–250 flygningar per dag komma att påverkas. Senast SAS-piloterna strejkade var 2019 och då påverkades cirka 4 000 avgångar under de sju dagar som strejken pågick. Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp. Omni Ekonomi hjälper dig att navigera i den just nu turbulenta ekonomiska verkligheten – med nyheter, analyser och handfasta råd kring din privatekonomi. I sommar får du testa Omni Ekonomi i tre månader för 99 kronor. Erbjudandet gäller även dig som har testat Omni Ekonomi tidigare.