När AAP-regeringen kämpar mot lag och ordning ansökte polischefen om ledighet

0
43

Tidigare fortsatte DGP Dinkar Gupta på semester efter att Charanjit Singh Channi hade ersatt Amarinder Singh som Punjab CM i september förra året under kongressregimen. (Express filfoto)

Två dagar efter att ha ställt sig till förfogande för central deputation, lärs Punjabs generaldirektör Viresh Kumar Bhawra ha ansökt om två månaders ledighet med början den 5 juli på fredagen även som det tre och en halv månad gamla Aam Aadmi-partiet ( AAP) regering i delstaten står inför intensiv eld över lag och ordning.

1987-gruppens IPS-officer har gjort sig tillgänglig för central deputation nästan ett år efter att inrikesministeriet utsåg honom för att ha innehaft generaldirektörsposten på Center i juli 2021 när han var GD (hemvärn och civilt försvar) i Punjab.

Det pågår samtal i kraftkorridorer och polisavdelningen om att Bhawra, som utsågs till delstatens polischef i januari i år, så småningom har blivit ombedd att gå in för en graciös utträde, för att inte regeringen skulle avlägsna honom.
Bhawra var inte det. tillgänglig för kommentarer.

Tidigare gick DGP Dinkar Gupta ut på permission efter att Charanjit Singh Channi hade ersatt Amarinder Singh som Punjab CM i september förra året under kongressregimen. En dekorerad officer, Gupta utsågs nyligen till den nationella utredningsmyndighetens generaldirektör.

Best of Express Premium

Premium

Det finns inga stjärnor längre, säger Karan Johar. Varför han har rätt

Premium

Bli inspirerad: Varför sa Sardar Patel att tjänstemän inte får ta …Premium

NITI Aayog-beställd rapport som studerade 3 order från Högsta domstolen, 2…

Premium

Inside Track: Amit Shahs strategi för Maharashtra och FadnavisFler premiumhistorier >>

Efter att Channi ersatt Amarinder Singh som CM, hade Inder Preet Singh Sahota ersatt Gupta som tillförordnad DGP, men ersattes av S Chattopadhyaya efter påtryckningar från dåvarande delstatskongresschefen Navjot Sidhu. I januari valde den Channi-ledda regeringen Bhawra bland de tre officerarna som UPSC:s nominerade.

En ström av incidenter som satte den styrande AAP-regeringen i trånga ställen i frågan om lag och ordning strax efter maktövertagandet satte också Bhawras roll under skannern. Incidenterna inkluderar sammandrabbningar mellan två grupper i Patiala, Rocket Propelled Grenade (RPG) attack mot Punjabpolisens högkvarter i Mohali och brutala mord på sångaren-politikern Sidhu Moosewala, bland andra incidenter. Våldsincidenterna tros ha gjort AAP kära i Sangrur genom valet där partikandidaten förlorade mot Simranjit Singh Mann från SAD (Amritsar).

Omkring fyra månader efter att ha vunnit alla församlingssegment i Sangrurs parlamentariska valkrets händer. förlusten kom som ett stort bakslag för regeringen Bhagwant Singh Mann. En sektion av underrättelsetjänsten inom Punjabpolisen samlar också in och sammanställer, för den styrande regeringen, även om det inte har registrerats, oddsen att vinna ett val och väljarnas orientering inför en omröstning. Beräkningarna gick fel och utlöste utvecklingen där Bhawra erbjöd sig att gå på central deputation.

REA FÖR 4 JULI! Endast för våra internationella läsare, månadspris från endast 2,50 USD HEM HÄR