Matkrisen börjar bita på Afrika mitt i kriget mellan Ryssland och Ukraina

0
44

Västafrika står inför sin värsta livsmedelskris på ett decennium på grund av ökande konflikter, torka, översvämningar och krisen i Ukraina som påverkar livsmedelspriserna och förvärrar en redan katastrofal situation. (AP Photo)

Den globala hungern, som redan vred sig av effekterna av klimatförändringarna och Covid-19, fick ett nytt slag när Ryssland invaderade Ukraina i februari 2021. I importberoende länder i Afrika är priserna av matvaror nådde nivåer som aldrig tidigare skådats, vilket förstärkte ojämlikhet, hunger och fattigdom.

Regionen såg brödpriserna öka med över 50 procent efter en månad av kriget. FN:s livsmedelsprisindex, som mäter förändringen i internationella livsmedelspriser, sa att livsmedelspriserna ökade med 12,6 procent från februari till mars. Detta är den kraftigaste prishöjningen sedan 1990-talet.

Faktum är att World Food Program har varnat för att akut hunger kan öka med 17 procent globalt, med den kraftigaste ökningen som förväntas i länder i västra, östra och södra Afrika. I dessa regioner kan livsmedelsosäkerheten öka med 20,8 procent och drabba 174 miljoner människor. Som svar på matbristen orsakad av kriget lovade G7-länderna på tisdagen att spendera 4,5 miljarder dollar i år för att säkerställa livsmedelssäkerhet.

Låt oss ta en titt på hur Ukrainakriget förvärrar livsmedelskrisen i Afrika.

Best of Express Premium

Premium

NITI Aayog-beställd rapport som studerade 3 order från Högsta domstolen , 2…

Premium

Tavleen Singh skriver: Islamism har ingen plats i Indien

Premium

“Det största problemet är vårt beroende av importerad energi, vilket är 4 % av…

Premium

Ett brev från Silchar, Assam: Ned i en stad, på en båt med en kroppFler premiumhistorier > >

Ryssland & Ukrainas roll

Ryssland och Ukraina exporterar tillsammans 75 procent av världens solrosolja och nästan 30 procent av världens vete. De är också bland de fem största globala leverantörerna av korn och majs. Många länder i Afrika är helt beroende av dessa två nationer för leverans av vete, olja och till och med konstgödsel. Ryssland är också världens ledande gödselexportör.

Störningarna i transporterna till Afrika efter invasionen har inte bara blockerat häftklamrar utan har massivt påverkat kontinentens jordbruk. Från matolja till bränsle, handelsstopp har ökat priset på transporter, och i sin tur andra grundläggande bekvämligheter i regionen.

Enligt en NPR-rapport stördes tillgången på 90 procent av vete, vanligtvis exporterat till östra Afrika, i år. Etiopien, Kenya och Somalia är låginkomstländer i riskzonen som har sett matpriserna, som redan är höga, nå sin topp. Nigeria är den fjärde största veteimportören i världen och får det mesta från de två krigshärjade nationerna. På liknande sätt kommer över 40 procent av det vete som konsumeras i Tanzania, Sudan, Uganda och Kamerun från Ryssland och Ukraina.

Från och med nu, miljontals ton mat spannmål väntar bara på att ruttna inför ryska blockeringar.(AP)

Krig & fångade matsäd

Före kriget skedde mattransporter från Ukraina genom Odesa och Mariupol. För Ryssland, och för resten av världen, har båda dessa regioner en enorm ekonomisk och taktisk betydelse, och angriparen lämnade ingen sten ovänd i attacken mot dem. Odessa träffades av missiler och Mariupol, en stor hamnstad, erövrades av ryssar inom de två månaderna av kriget.

Dessa transporter förblir därför blockerade, vilket lämnar nästan 25 miljoner ton spannmål utan någon destination, och snart förväntas dess ruttnande inträda. Detta, enligt FN:s uppskattningar, är från förra årets skörd. Ytterligare 50 miljoner ton kommer att skördas under de kommande månaderna, om de inte förstörs av rysk beskjutning. Det gör situationen värre, spannmålstornen i Ukraina fylls på med lager, och snart kommer inget utrymme att finnas kvar för att lagra mer skörd.

Från och med nu väntar miljontals ton matsäd bara på att ruttna inför ryska blockeringar. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har bett Ryssland att häva sin blockad av regionerna eller låta västerländska nationer skicka krigsfartyg för att komma och eskortera tonvis av spannmål. FN-chefen Antonio Gutterres försöker förmedla ett avtal med Ryssland för att låta Ukraina befria det fångade spannmålet i utbyte mot att västländer lyfter sanktionerna mot landet för att sälja sina gödselmedel på den globala marknaden.

Afrikas försämring situation

Afrika ser på en livsmedelskris, efter ständiga störningar i leveranskedjan på grund av pandemin och en stor del av naturkatastrofer under de senaste två åren. De ständiga inbördes konflikterna på kontinenten är en annan viktig orsak till att den nuvarande livsmedelskrisen bara gör en alarmerande situation värre.

Den västafrikanska regionen inklusive Libyen, Sudan, Etiopien, Centralafrikanska republiken (CAR), Kamerun, som alla genomgår den krigsinducerade livsmedelskrisen, har varit konflikthärdar. En humanitär kris utspelar sig i många delar av kontinenten, och djupa sociala klyftor är fortfarande en viktig utmaning.

En ökning av matvaror i början av 2000-talet drev miljontals afrikaner in i extrem fattigdom. (AP)

Etiopiens inbördeskrig, som började i november 2020, har ökat i intensitet sedan Covid-19. CAR har varit indraget i konflikt i flera år nu. Kameruns konflikt började när protester över dåligt styre förvandlades till ett dödligt uppror.

En ökning av matvaror i början av 2000-talet drev miljontals afrikaner in i extrem fattigdom. Det uppmuntrade också djupt social oro och konflikter. År 2021 gick människor i Kenya ut på gatorna för att protestera mot stigande matpriser och ökad moms på matolja och gas. I mars i år sa Kameruns regering att över 60 procents minskning av importen av vete från Ukraina kan orsaka social oro, sade Human Rights Watch.

Priserna på baslivsmedel har gått upp så högt att “fattiga människor i Afrika ibland tvingas sälja hushållsartiklar för att köpa mat”, sa Edwin Ikhuoria, Afrikas verkställande direktör för ONE-kampanjen, till Deutsche Welle. “När någon är hungrig spelar inget annat roll”, tillade Ikhuoria.

Nationer reagerar

G7-ledarna sa i ett uttalande att 4,5 miljarder dollar skulle användas för att lätta den “flerdimensionella krisen” som har lämnat rekordstora 323 miljoner människor med hög risk för livsmedelsbrist globalt.

USA:s president Joe Biden tillkännagav ytterligare 2,76 miljarder dollar för att mildra matosäkerhet och undernäring. “Medan hela världen kommer att fortsätta att påverkas av Rysslands agerande, kommer de mest omedelbara behoven att finnas på Afrikas horn, eftersom det upplever en rekordhög fjärde säsong av torka som kan leda till svält”, sade Vita huset i ett uttalande.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår avdelning som är tillägnad att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här