Matkrisen begynner å bite Afrika midt i krigen mellom Russland og Ukraina

0
46

Vest-Afrika står overfor sin verste matkrise på et tiår på grunn av økende konflikt, tørke, flom og krisen i Ukraina som påvirker matvareprisene og forverrer en allerede katastrofal situasjon. (AP Photo)

Global sult, som allerede vaklet av virkningene av klimaendringer og Covid-19, fikk nok et slag da Russland invaderte Ukraina i februar 2021. I importavhengige land i Afrika er prisene av matvarene nådde nivåer som aldri er sett før, noe som forsterket ulikhet, sult og fattigdom.

Regionen så brødprisene øke over 50 prosent etter en måned av krigen. FNs matvareprisindeks, som måler endringen i internasjonale matvarepriser, sa at matvareprisene økte med 12,6 prosent fra februar til mars. Dette er den kraftigste økningen i prisene siden 1990-tallet.

Faktisk har World Food Program advart om at akutt sult kan øke med 17 prosent globalt, med den sterkeste økningen forventet i landene i vest, øst og sørlige Afrika. I disse regionene kan matusikkerheten øke med 20,8 prosent og ramme 174 millioner mennesker. Som svar på matmangelen forårsaket av krigen, lovet G7-landene tirsdag å bruke 4,5 milliarder dollar i år for å sikre matsikkerhet.

La oss ta en titt på hvordan Ukraina-krigen forverrer matkrisen i Afrika.

Det beste fra Express Premium

Premium

NITI Aayog-oppdragsrapport som studerte 3 ordre fra Høyesterett , 2…

Premium

Tavleen Singh skriver: Islamisme har ingen plass i India

Premium

'Det største problemet er vår avhengighet av importert energi, som er 4 % av…

Premium

Et brev fra Silchar, Assam: Down a town, on a boat with a bodyMore Premium Stories > >

Russland & Ukrainas rolle

Russland og Ukraina eksporterer sammen 75 prosent av verdens solsikkeolje og nesten 30 prosent av verdens hvete. De er også blant de fem beste globale leverandørene av bygg og mais. Mange land i Afrika er helt avhengige av disse to nasjonene for forsyning av hvete, olje og til og med gjødsel. Russland er også verdens ledende gjødseleksportør.

Forstyrrelsen i forsendelser til Afrika etter invasjonen har ikke bare blokkert stifter, men har massivt påvirket kontinentets landbruk. Fra matolje til drivstoff, handelsstopp har økt prisen på transport, og i sin tur andre grunnleggende fasiliteter i regionen.

I følge en NPR-rapport ble tilførselen av 90 prosent hvete, vanligvis eksportert til Øst-Afrika, forstyrret i år. Etiopia, Kenya og Somalia er lavinntektsland i faresonen som har sett matvareprisene, som allerede er høye, nå toppen. Nigeria er den fjerde største hveteimportøren i verden, og får mesteparten av den fra de to krigsherjede nasjonene. Tilsvarende kommer over 40 prosent av hveten som konsumeres i Tanzania, Sudan, Uganda og Kamerun fra Russland og Ukraina.

Per nå er millioner av tonn mat korn venter bare på å råtne i møte med russiske blokkeringer.(AP)

Krig & fanget matkorn

Før krigen skjedde matsendinger fra Ukraina gjennom Odesa og Mariupol. For Russland, og for resten av verden, har begge disse regionene en enorm økonomisk og taktisk betydning, og angriperen lot ingen stein stå uvendt i angrep på dem. Odessa ble truffet av missiler, og Mariupol, en stor havneby, ble tatt til fange av russere i løpet av to måneder etter krigen.

Disse forsendelsene forblir derfor hindret, og etterlater nesten 25 millioner tonn korn uten destinasjon, og snart forventes råtningen å sette inn. Dette, ifølge FN-anslag, er fra fjorårets innhøsting. Ytterligere 50 millioner tonn vil bli høstet i de kommende månedene, om ikke ødelagt av russisk beskytning. For å gjøre situasjonen verre, fylles korntårnene i Ukraina opp med lager, og snart vil det ikke være mer plass til å lagre mer avling.

Per nå venter millioner av tonn matkorn bare på å råtne i møte med russiske blokkeringer. Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba har bedt Russland om å oppheve blokaden av regionene eller la vestlige nasjoner sende krigsskip for å komme og eskortere tonnevis med korn. FN-sjef Antonio Gutterres prøver å komme i stand til en avtale med Russland for å la Ukraina frigjøre det fangede kornet i bytte mot at vestlige nasjoner opphever sanksjonene mot landet for å selge sin gjødsel på det globale markedet.

Afrikas forverring situasjon

Afrika ser på en matkrise, etter konstante forstyrrelser i forsyningskjeden på grunn av pandemien og en god del naturkatastrofer de siste to årene. De konstante sivile konfliktene på kontinentet er en annen viktig årsak til at den nåværende matkrisen bare gjør en alarmerende situasjon verre.

Den vestafrikanske regionen inkludert Libya, Sudan, Etiopia, Den sentralafrikanske republikk (CAR), Kamerun, som alle har gjennomgått den krigsinduserte matkrisen, har vært arnested for konflikter. En humanitær krise utspiller seg i mange deler av kontinentet, og dype sosiale skillelinjer er fortsatt en sentral utfordring.

Topp i matvarer på begynnelsen av 2000-tallet presset millioner av afrikanere inn i ekstrem fattigdom. (AP)

Etiopias borgerkrig, som startet i november 2020, har tiltatt intensitet siden Covid-19. CAR har vært involvert i konflikt i flere år nå. Kameruns konflikt begynte da protester over dårlig styresett ble til et dødelig opprør.

En økning i matvarer på begynnelsen av 2000-tallet presset millioner av afrikanere inn i ekstrem fattigdom. Det oppmuntret også sterkt til sosial uro og konflikter. I 2021 gikk folk i Kenya ut i gatene i protest mot stigende matvarepriser og økt moms på matolje og gass. I mars i år sa Kameruns regjering at over 60 prosent reduksjon i hveteimport fra Ukraina kan forårsake sosial uro, sa Human Rights Watch.

Prisene på grunnleggende matvarer har gått opp så høyt at «fattige mennesker i Afrika noen ganger blir tvunget til å selge husholdningsartikler for å kjøpe mat», fortalte Edwin Ikhuoria, Afrikas administrerende direktør for ONE-kampanjen, til Deutsche Welle. «Når noen er sultne, betyr ingenting annet», la Ikhuoria til.

Nasjoner reagerer

G7-lederne sa i en uttalelse at 4,5 milliarder dollar ville brukes til å lette den “flerdimensjonale krisen” som har etterlatt rekordhøye 323 millioner mennesker med høy risiko for matmangel globalt.

USAs president Joe Biden kunngjorde ytterligere 2,76 milliarder dollar for å redusere matusikkerhet og underernæring. “Selv om hele kloden vil fortsette å bli påvirket av Russlands handlinger, vil de mest umiddelbare behovene være tilstede på Afrikas horn, ettersom det opplever en rekordsettende fjerde sesong på rad med tørke som kan føre til hungersnød,” sa Det hvite hus. en uttalelse.

UPSC-nøkkel Har du sett vår seksjon som er dedikert til å hjelpe USPC-aspiranter med å avkode daglige nyheter i forbindelse med eksamenene deres? Se her