Mamata som slår till för Murmu förråder rädsla för BJP:s intrång i den bengaliska stambasen

0
41

NDA:s presidentkandidat Droupadi Murmu och Västbengalens CM Mamata Banerjee. (PTI)

Den styrande BJP-ledda NDA:s drag att ställa stamledaren och före detta Jharkhand-guvernören Droupadi Murmu som sin kandidat i presidentvalet den 18 julihar placerat Västbengalens chefsminister och Trinamool Congress (TMC) Supremo Mamata Banerjee på plats.

Trots att han spelade en nyckelroll i att få den tidigare unionsministern och partiledaren Yashwant Sinha nominerad som oppositionen lägrets presidentkandidat, Banerjee skapade uppståndelse genom att berätta för reportrar i Kolkata på fredagen att Murmu kunde ha varit en “konsensuskandidat”hade BJP rådfrågat hennes nominering med oppositionspartierna. Hon påpekade att Murmu har en bättre chans att vinna presidentvalet efter den politiska utvecklingen i Maharashtra, och sa: “Hade vi vetat att de (NDA) planerade att ställa upp en stamkvinna eller en medlem av en minoritet gemenskap, vi kunde ha tänkt på det (konsensus). Vi har stor respekt för människor från stamsamhällena och för kvinnor.” Hon noterade att Sinha redan har lämnat in sina nomineringshandlingar och tillade också att hon dock kommer att följa oppositionspartiernas beslut.

Måste läsa |Med Droupadi Murmus nominering, ett steg upp för Sarnas religionskrav

I presidentvalet i juli 2012, när Pranab Mukherjee var den då regerande kongressledda UPA:s kandidat, hade Banerjee ändrat sin hållning och beslutat att stödja Mukherjee i sista stund.

TMC-chefens häpnadsväckande kommentarer, som kom en dag efter “Hul Diwas” som markerade Santhal-upproret 1855, kan ha förrådt hennes insikt om att hennes partis stamröstbank, som hon fick tillbaka från BJP i valet till delstatsförsamlingen 2021, kan få bucklor genom att motsätta sig Murmu i presidentvalet.< /p>Best of Express Premium

Premium

UPSC Essentials: Nyckelord för den senaste veckan

Premium

ExplainSpeaking: Trots fallet är de indiska aktiemarknaderna fortfarande övervärda…

Premium

'Peter Brook försökte förstöra, återskapa oss. Jag var inte villig att förstöra…

Premium

I Gujarat sammanför Covid-krisen främmande par för en andra chansMer Premiumberättelser >>

Med anledning av “Hul Diwas” deltog Banerjees ärke BJP-rival och oppositionsledare Suvendu Adhikari i flera evenemang i delstatens Junglemahal-region, som har en betydande stambefolkning, och projicerade hans partis försök att välja en stamkvinna som sitt presidentansikte. Eftersom Murmu skulle bli den första stammen att bli Indiens president sa Adhikari också att “medan Narendra Modis kandidat är Murmu, är Mamata Banerjees kandidat Yashwant Sinha” och att han efter hennes seger kommer att be president Murmu att besöka Junglemahal.

In Premium Now |Väg till 2024: När BJP fyller luckor inför nästa LS-undersökningar är Droupadi Murmu ett stort steg

Stamväljare står för 7-8% av de totala väljarna i Bengalen. I fyra parlamentariska valkretsar i Junglemahal-regionen – som omfattar distrikten Bankura, Purulia, Jhargram och West Midnapore – och åtta valkretsar spridda över norra Bengals distrikt som Darjeeling, Kalimpong, Alipurduar, Jalpaiguri, Coochbehar, North och South Dinajpir och Maldah, stammen procenten stiger upp till nästan 25%.

Santhaler utgör över 80 procent av Bengals stambefolkning. Murmu tillhör också Santhali-gemenskapen.

I Lok Sabha-valet 2019, när BJP vann 18 platser mot TMC:s 22 platser, tog saffranspartiet alla platser i Junglemahal och sex platser i norra Bengalen. I församlingens omröstningar 2021, som TMC vann med jordskred, fick TMC dock överlägset BJP i Junglemahal-distrikten.

Åsikt |Droupadi Murmu: Varför hennes kandidatur går utöver representationspolitik och symbolik

Banerjee tog initiativet till att välja den gemensamma oppositionens presidentkandidat och hade bjudit in 22 oppositionsledare och CM att delta i ett möte i Delhi den 15 juni, vilket slutligen ledde till nomineringen av Sinha, som sedan avgick från TMC för att bli oppositionens nominerade.

TMC-lägret sa att Banerjees försök att kalibrera sin hållning positivt gentemot Murmu inte skulle leda till att hon stödde sin kandidatur. En hög partiledare sa att genom att göra dessa kommentarer har CM just försökt “nå ut till statens stammar” samtidigt som han signalerar till dem att hon inte var emot Murmus presidentkandidatur.

Yashwant Sinha-intervju |'BJP har inga siffror (för presidentundersökningar). Alla förleds att tro att det kommer att få stöd från icke-BJP-formationer … vi tävlar om dessa röster.

TMC-chefen drog dock ifrån sig oppositionskongressen och CPI(M). Statskongressens president Adhir Ranjan Chowdhury sa: “Detta är inget nytt för Mamata Banerjee. Tidigare har hon också ändrat sig före presidentvalet.”

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Bengal CPI(M):s ledare Sujan Chakraborty anklagade, “Banerjee har alltid upprätthållit dubbelmoral. För att bevisa sitt ledarskap kallade hon snabbt samman oppositionspartier för att bestämma presidentkandidaten… Hon försäkrar nu BJP att hon är med dem så att det inte utgör något hot mot henne.”