Kongressen kräver BJP om ursäkt för att ha delat vilseledande nyhetsrapport om Rahul Gandhi

0
41

Rahul Gandhi interagerar med säkerhetspersonal i Wayanad på lördag. (Photo credits: AICC)

Kongresspartiet har krävt en ursäkt från Bharatiya Janata Party (BJP) ledare för att de delat en redigerad video av Rahul Gandhi spelad av en tv-kanal, Zee News, som felaktigt föreslog att han kallade Anklagade för mord i Udaipur, “barn”.

I ett brev till BJP:s president JP Nadda, hänvisade Jairam Ramesh, ansvarig för kongressens kommunikation, till en Zee News-rapport som sändes den 1 juli, som felaktigt länkade Gandhis kommenterarattacken mot hans kontor i Wayanad med mordet på Kanhaiya Lal i Udaipur.

Läs också |Nyhetsankare, BJP:s Rajyavardhan Rathore bokade i Jaipur för “vilseledande” Rahul Gandhi-video

I sina kommentarer hade Gandhi talat om arbetarna i Students Federation of India (SFI) som attackerade hans kontor i Keralas Wayanad förra veckan.

Ramesh skrev: “Det som är ännu större oroande är att flera av dina partikollegor, inklusive Shri Rajyavardhan Rathore, MP, Shri Subrat Pathak MP, Shri Kamlesh Saini, MLA och andra, har entusiastiskt och utan verifiering publicerat och delat det medvetet fabricerade och förvrängda reportaget.”

“Originalvideon var Shri. Rahul Gandhis kommentar om SFI-våldet på hans Wayanad-kontor, men det var medvetet och busigt manipulerat för att se ut som om det var en kommentar om det avskyvärda mordet på Kanhaiya Lal i Udaipur”, tillade Ramesh i sitt brev på lördagen.

Även Läs |Rajasthan Cong citerar foton för att “länka” BJP med Udaipur-mördaren; Kataria räknar: Inte i mina händer vem som klickar på foto

“Trots att jag blivit varnad av mina partikollegor att klippet var uppsåtligt falskt och vilseledande, fortsatte Shri Rathore med att förstärka detsamma, först radera och sedan ladda upp det igen. Detta lämnar inget tvivel om att hans handlingar var avsiktliga och en del av ert partis strategi att förtala den tidigare INC-presidenten, att förtala kongresspartiet och att ytterligare polarisera en redan känslig, kommunal situation”, sa han också.

Ramesh sa också i brevet, “Vi förväntar oss att du och dina partikollegor kommer att upphöra och avstå från att sprida sådana lögner. Dessutom förväntar jag mig att du omedelbart kommer att ge en lämplig ursäkt å dina kollegors vägnar som har agerat med sådan hänsynslös ignorering av sanningen.”

Han varnade att om ursäkten inte utfärdades kommer kongressen att inleda juridiska frågor åtgärder mot BJP-ledarna. “Vi har redan inlett lämpliga rättsliga åtgärder mot den ursprungliga sändaren,” sa Ramesh.

Zee News hade bett om ursäkt för misstaget på lördagen. Zee News ankare Rohit Ranjan sa: “Vi presenterade nyheterna med ett missvisande sammanhang i vårt program-DNA och vi beklagar det.”

När Gandhi talade till reportrar om attacken mot hans kontor i Wayanad, hade Gandhi sagt: “De är också barn… det är inte bra att göra. De har agerat på ett oansvarigt sätt. Jag har ingen ilska eller fientlighet mot dem. De har gjort en dum sak.”

Gandhi, utan att hänvisa till någon specifik incident, twittrade på lördagen på hindi: “Propaganda och lögner är grunden för BJP-RSS. Hela Indien känner till historien om BJP-RSS, som skakade landet i hatets eld. Oavsett vad dessa förrädare gör för att knäcka Indien, kommer kongressen att fortsätta att göra mer arbete för att ena det.”

REA FÖR 4 JULI! Endast för våra internationella läsare, månadspris från bara 2,50 USD KOM HÄR