Kinas øverste diplomat besøker Myanmar under opposisjonens protester

0
48

Myanmars statsadministrasjonsråd, seniorgeneral Min Aung Hlaing, i midten, håndhilser på den kambodsjanske utenriksministeren og ASEAN spesialutsending til Myanmar Prak Sokhonn, til venstre, og Myanmars utenriksminister Wunna Maung Lwin, til høyre, under en møte i Naypyitaw, Myanmar, torsdag 30. juni 2022. (Myanmars utenriksdepartement via AP)

Kinas øverste diplomat ankom lørdag på sitt første besøk til Myanmar siden militæret tok makten i fjor for å delta på et regionalt møte som regjeringen sa var en anerkjennelse av dens legitimitet og motstandere protesterte som et brudd på fredsarbeidet.

Den kinesiske utenriksministeren Wang Yi vil bli med kolleger fra Myanmar, Laos, Thailand, Kambodsja og Vietnam på et møte i Lancang-Mekong-samarbeidsgruppen i den sentrale byen Bagan, et UNESCOs verdensarvsted.

Grupperingen er et kinesisk-ledet initiativ som inkluderer landene i Mekong-deltaet, en potensiell kilde til regionale spenninger på grunn av et økende antall vannkraftprosjekter som endrer strømmen og vekker bekymring for økologiske skader.

Top News Right Nå

Klikk her for mer

Kina har bygget 10 demninger langs den øvre strekningen av Mekong, delen det kaller Langcang.

Best of Express PremiumPremium

UPSC Essentials: Nøkkelord fra den siste uken

Premium figur>ExplainSpeaking: Til tross for fallet, er indiske aksjemarkeder fortsatt overval…Premium

'Peter Brook prøvde å ødelegge, gjenskape oss. Jeg var ikke villig til å ødelegge…

Premium

I Gujarat bringer Covid-krisen fremmedgjorte par sammen for en ny sjanse. Flere Premium-historier >>

Militærregjeringens talsmann generalmajor Zaw Min Tun fortalte en pressekonferanse i hovedstaden Naypyitaw fredag ​​at utenriksministrenes deltagelse på møtet var en anerkjennelse av Myanmars suverenitet og dets regjering. ministrene vil undertegne memorandums of understanding og kontrakter. Han utdypet det ikke.

Det er uklart om Wang ville møte seniorgeneral Min Aung Hlaing, lederen av militærregjeringen.

Myanmars militær tok makten fra den valgte regjeringen til Aung San Suu Kyi i februar 1, 2021. Det ble raskt møtt av ikkevoldelige landsomfattende demonstrasjoner og utløste væpnet motstand som noen FN-eksperter nå karakteriserer som borgerkrig.

Ifølge en detaljert liste utarbeidet av Assistance Association for Political Prisoners, 2053 sivile har dødd i nedslaget mot motstandsbevegelsen.

Wang besøkte Myanmar sist for å møte Suu Kyi bare tre uker før militæret avsatte henne.

Kina er Myanmars største handelspartner og en gammel alliert. Beijing har investert milliarder av dollar i Myanmars gruver, olje- og gassrørledninger og annen infrastruktur og er dens viktigste våpenleverandør, sammen som Russland.

Mange i Myanmar mistenker Kina for å støtte den militære maktovertakelsen, og Beijing har nektet å fordømme hærens maktovertakelse. Kina sier at de følger en politikk for ikke-innblanding i andre land’ saker.

Utenriksministeren til Myanmars skyggeregjering, som er imot det regjerende militærrådet, protesterte på møtet i Bagan og sa at enhver slik innsats i partnerskap med Myanmars militær bryter med viljen til folket og undergraver samfunnsbygging.

Uttalelsen sa at det å holde utenriksministrene’ møte i Myanmar er i direkte opposisjon til en fredsplan fra Association of Southeast Asian Nations.

Myanmar, selv om det er medlem av ASEAN, har gjort lite for å implementere planen, og dens steinmuring førte til at andre ASEAN-medlemmer blokkerte regjeringsledere fra å delta på store ASEAN-møter.

Siden militæret tok makten, har den kinesiske spesialutsending Sun Guoxiang besøkt Myanmar to ganger, og Wang har møtt sin Myanmar-motpart, Wunna Maung Lwin, to ganger i Kina.

Express Explained Gå utover nyhetene. Forstå overskriftene med våre forklarte historier Les her