Kinas högsta diplomat besöker Myanmar under oppositionens protester

0
44

Ordförande för Myanmar State Administration Council Senior General Min Aung Hlaing, i mitten, skakar hand med Kambodjas utrikesminister och ASEAN:s särskilda sändebud till Myanmar Prak Sokhonn, vänster, och Myanmars utrikesminister Wunna Maung Lwin, höger, under en möte i Naypyitaw, Myanmar, torsdagen den 30 juni 2022. (Myanmars utrikesministerium via AP)

Kinas högsta diplomat anlände i lördags på sitt första besök i Myanmar sedan militären tog makten förra året för att delta i ett regionalt möte som regeringen sa var ett erkännande av dess legitimitet och motståndare protesterade som en kränkning av fredsansträngningar.

Kinesiska utrikesministern Wang Yi kommer att gå med motsvarigheter från Myanmar, Laos, Thailand, Kambodja och Vietnam i ett möte för Lancang-Mekong Cooperation-gruppen i centrala Bagan, en UNESCO: s världsarvslista.

Grupperingen är ett kinesiskt ledd initiativ som inkluderar länderna i Mekongdeltat, en potentiell källa till regionala spänningar på grund av ett ökande antal vattenkraftsprojekt som förändrar flödet och väcker oro för ekologiska skador.

Top News Right Nu

Klicka här för mer

Kina har byggt 10 dammar längs den övre delen av Mekong, den del som kallas Langcang.

Best of Express PremiumPremium

UPSC Essentials: Nyckelord för den senaste veckan

PremiumExplainSpeaking: Trots fallet är de indiska aktiemarknaderna fortfarande övervärdiga…Premium

'Peter Brook försökte förstöra, återskapa oss. Jag var inte villig att förstöra…

Premium

I Gujarat sammanför Covid-krisen främmande par för andra chansenFler premiumhistorier >>

Militärregeringens talesman generalmajor Zaw Min Tun berättade på en presskonferens i huvudstaden Naypyitaw på fredagen att utrikesministrarnas närvaro vid mötet var ett erkännande av Myanmars suveränitet och dess regering. ministrarna kommer att underteckna samförståndsavtal och kontrakt. Han utvecklade inte.

Det är oklart om Wang skulle träffa seniorgeneralen Min Aung Hlaing, chefen för militärregeringen.

Myanmars militär tog makten från den valda regeringen i Aung San Suu Kyi i februari 1, 2021. Det möttes snabbt av ickevåldsamma rikstäckande demonstrationer och utlöste väpnat motstånd som vissa FN-experter nu karakteriserar som inbördeskrig.

Enligt en detaljerad lista sammanställd av Assistance Association for Political Prisoners, 2 053 civila har dött i tillslaget mot motståndsrörelsen.

Wang besökte Myanmar senast för att träffa Suu Kyi bara tre veckor innan militären avsatte henne.

Kina är Myanmars största handelspartner och en gammal allierad. Peking har investerat miljarder dollar i Myanmars gruvor, olje- och gasledningar och annan infrastruktur och är dess största vapenleverantör, tillsammans som Ryssland.

Många i Myanmar misstänker att Kina stöder det militära maktövertagandet, och Peking har vägrat att fördöma arméns maktövertagande. Kina säger att de följer en policy för icke-inblandning i andra länder’ affärer.

Utrikesministern i Myanmars skuggregering, som motsätter sig det styrande militärrådet, protesterade mot mötet i Bagan och sa att alla sådana ansträngningar i samarbete med Myanmars militär strider mot viljan hos folket och underminera samhällsbygget.

Uttalandet sade att hålla utrikesministrarna’ mötet i Myanmar står i direkt opposition till en fredsplan från Association of Southeast Asian Nations.

Myanmar, även om en medlem av ASEAN, har gjort lite för att genomföra planen och dess stenmurning ledde till att andra ASEAN-medlemmar blockerade regeringsledare från att delta i stora ASEAN-möten.

Sedan militären tog makten har det kinesiska specialsändebudet Sun Guoxiang besökt Myanmar två gånger, och Wang har träffat sin Myanmar-motsvarighet, Wunna Maung Lwin, två gånger i Kina.

Express Explained Gå bortom nyheterna. Förstå rubrikerna med våra förklarade berättelser Läs här