Iran fördömer luftangrepp, motsätter sig turkiska inflyttningar i Syrien

0
132

Iranens utrikesminister Hossein Amirabdollahian lyssnar på en fråga under en gemensam pressträff med sin ryske motsvarighet Sergey Lavrov i Teheran, Iran, torsdagen den 23 juni 2022. (AP)

Iran&# 8217;s utrikesminister fördömde i lördags ett israeliskt luftangrepp mot Syrien tidigare under dagen och sa att Teheran motsätter sig alla militära operationer från Turkiet i norra Syrien.

Hossein Amirabdollahian gjorde sina kommentarer i början av ett besök i Syriens huvudstad Damaskus, där han förväntades diskutera ömsesidiga relationer och regionala angelägenheter med högsta syriska tjänstemän.

Iran har varit en av Syriens president Bashar Assad' 8217;s starkaste stödjare, som skickar tusentals krigare från hela regionen för att hjälpa sina trupper i Syriens 11-åriga konflikt. Kriget har dödat hundratusentals och fördrivit halva landets förkrigsbefolkning på 23 miljoner.

Amirabdollahian’s besök kom timmar efter att Israel utförde ett luftangrepp på en syrisk kustby nära gränsen till Libanon och skadade två personer, rapporterade syriska statliga medier.

Best of Express Premium

Premium

ExplainSpeaking: Trots fallet är de indiska aktiemarknaderna fortfarande övervärderade…Premium

'Peter Brook försökte förstöra, återskapa oss. Jag var inte villig att förstöra…

Premium

I Gujarat sammanför Covid-krisen främmande par för en andra chans

Premium

Många scenarier, liknande resultat: Tuticorin-anläggningen kanske inte startar om, säg exp.. .Fler premiumberättelser >>

Det kommer också efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan upprepade gånger har sagt att han planerar en stor militär operation för att skapa en 30 kilometer (19 mil) djup buffertzon inne i Syrien längs Turkiets gräns.< /p>

Han sa att han skulle göra det i form av ett gränsöverskridande intrång mot USA-allierade syriska kurdiska krigare – ett försök som misslyckades 2019.

“Vi förstår vår granne Turkiets oro men vi motsätter oss alla militära åtgärder i Syrien”, sa Amirabdollahian och tillade att Iran försöker lösa “missförståndet mellan Turkiet och Syrien genom dialog.” Analytiker har sagt att Erdogan utnyttjar kriget i Ukraina för att driva sina egna mål i Syrien. Turkiet gick denna vecka med på att häva sitt motstånd mot att Sverige och Finland går med i NATO, och sa att de nordiska nationerna hade kommit överens om att slå ner grupper som Ankara anser vara hot mot nationella säkerheter, inklusive Kurdistans arbetare’ Parti, eller PKK, och dess syriska förlängning.

Turkiet har krävt att Finland och Sverige utlämnar efterlysta individer och häver vapenrestriktioner som infördes efter Turkiets militära intrång 2019 i
nordöstra Syrien.< /p>

Amirabdollahian sprängde Israel och sa att de genom sina flygangrepp försöker destabilisera Syrien och visa att landet saknar säkerhet.

Israelsattacken var den första sedan ett flygangrepp den 10 juni på den internationella flygplatsen i Syriens huvudstad Damaskus. orsakade betydande skador på infrastruktur och landningsbanor och gjorde huvudbanan oanvändbar. Flygplatsen var stängd i två veckor och flygningen återupptogs den 23 juni.

Den statliga nyhetsbyrån SANA sa att israeliska stridsflygplan som flög över norra Libanon avfyrade missiler mot flera kycklingfarmer i byn Hamidiyeh söder om kuststaden Tartus. Attacken inträffade några kilometer norr om gränsen till Libanon.

SANA sa att två personer, inklusive en kvinna, skadades och att det uppstod materiella skador.

Israel har iscensatt hundratals attacker mot mål i Syrien under åren men erkänner eller diskuterar sällan sådana operationer. Israel säger att de är inriktade på baser för Iran-allierade miliser, som Hizbollah, som har soldater utplacerade i Syrien som kämpar på sidan av Assads regeringsstyrkor och fartygsvapen som tros vara på väg till milisen.

Damascus International Airport-strejken markerade en kraftig upptrappning i Israels kampanj, vilket ytterligare ökade spänningarna mellan Israel på ena sidan och Iran och dess libanesiska allierade, den militanta Hizbollah-gruppen, å den andra.

REA 4 JULI! Endast för våra internationella läsare, månadspris från endast 2,50 USD KOM HÄR