I Himachal, närmar sig Sukh Rams son sitt slut i BJP? Juryn är fortfarande ute

0
37

Fd Himachal Pradeshs regeringsminister Anil Sharma. (ANI)

Sonen till den framlidne Sukh Ram, tidigare statsministern Anil Sharma har varit åsidosatt i BJP ända sedan hans far – en före detta unionsminister och ståndaktig politik i Himachali – och sonen Ashray Sharma bytte sida och gick med i kongressen före 2019 Lok Sabha omröstningar. Och nu verkar den svaga kopplingen mellan Mandi Sadar MLA och partiet vara mer ansträngd än någonsin.

Under den senaste veckan har Sharma inte deltagit i två av BJP:s lagstiftande partis möten i presidentvalet den 18 juli. Sharma, som var minister för landsbygdsutveckling i Virbhadra Singh-kabinettet, bytte till BJP tillsammans med sin far och son före valet i församlingen 2017. Sukh Ram-effekten sägs ha hjälpt partiet att vinna nio av 10 platser i Mandi-distriktet, som också är chefsminister Jai Ram Thakurs hemdistrikt. Även om Sharma fick plats i Thakur-kabinettet, kunde Sukh Ram inte göra mycket framsteg i BJP och det styrande partiet nekade Ashray också Lok Sabha-valbiljetten från Mandi. När en missnöjd Ashray och Sukh Ram anslöt sig till kongressen, avgick Sharma från sina ministerposter men blev kvar i partiet, om än trängd till periferin. Flytten lönade sig inte eftersom Ashray förlorade Lok Sabha-valet.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

När presidentvalet närmade sig sammankallade BJP:s lagstiftande parti till ett möte i Chandigarh den 23 juni och i staden Baddi i distriktet Solan för att diskutera hur man kan säkerställa segern för National Democratic Alliances (NDA) nominerade och tidigare Jharkhand-guvernören Droupadi Murmu. Men Sharma dök inte upp till något av mötena och hävdade att han båda gångerna informerades om mötet för sent och att han inte hade tid att ta sig till lokalerna.

Den tidigare ministern har tidigare hävdat att han sedan han avgick från regeringen inte har bjudits in till partifunktioner och möten ens i sin egen valkrets. Förra året, under en omröstning om Mandis parlamentariska plats, drev Sharma och hans familj inte kampanj för partiets kandidat brigadgeneral Khushal Thakur även trots förfrågningar från Thakur och BJP:s ledning. Till slut förlorade Thakur mot Virbhadras fru Pratibha Singh.

Best of Express Premium

Premium

'Peter Brook försökte förstöra, återskapa oss. Jag var inte villig att förstöra…

Premium

I Gujarat förenar Covid-krisen främmande par för en andra chansPremium

Anil Sahasrabudhe på Idea Exchange: ‘Ekonomin kan inte köras bara på …

Premium

Ashok Gulati och Ritika Juneja skriver: Höga kostnader för förbud mot agri-handel Fler premiumhistorier >>

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklarare i din inkorg

BJP-insiders sa att det hade varit avsiktligt att informera Sharma om mötena vid elfte timmen. Enligt en högt uppsatt MLA har BJP:s delstatsledning kallat till så många lagstiftande partimöten att de är oroliga för korsröstning i presidentvalet.

Sharma har hävdat att han kommer att följa partiets diktat tills det var dess del och förnekade att bli kontaktad av kongressledarna för att stödja oppositionens konsensuskandidat Yashwant Sinha. Men det återstår att se vem han röstar på den 18 juli. Även om Sharma korsröster kommer det inte att ha någon inverkan på slutresultatet, kan det äntligen bana väg för hans utträde ur BJP och återigen förändra den politiska dynamiken i Mandi-distriktet.

REA FÖR 4 JULI! Endast för våra internationella läsare, månatliga priser från bara 2,50 USD HEM HÄR