I Burning Questions er Margaret Atwood både provokatør og optimist

0
42

Atwood kaller #MeToo-bevegelsen et “symptom på et ødelagt rettssystem” (Wikimedia Commons)

Biswadeep Ghosh

Margaret Atwood er en av vår tids største forfattere. Den 82 år gamle kanadiske forfatteren er forbløffende produktiv, etter å ha produsert over 50 skjønnlitterære verk, poesiog kritiske essays i hennes lange karriere. Burning Questions er resultatet av Atwoods refleksjoner om en rekke emner fra 2004 til 2021. Den kronologisk arrangerte samlingen inkluderer foredrag, selvbiografiske skisser, hyllester og politiske kommentarer.

Kjøp nå | Vår beste abonnementsplan har nå en spesialpris

Burning Questions vil hovedsakelig appellere til de som brenner for litteratur og er dypt opptatt av globalt relevante emner som politikk, ulikhet mellom kjønnene, menneskerettigheter og klimaendringer. Atwood er en nonpareil formidler som skriver setninger av upåklagelig skjønnhet. Hun har en subtil sans for humor, som hun bruker sparsomt. Essayene og sporadiske stykker er ofte korte, men hver viser sin evne til å dele tankene sine med ynde og overbevisning.

Best of Express Premium

Premium

Bli inspirert: Hvorfor sa Sardar Patel at embetsmenn ikke må ta …

Premium

NITI Aayog-oppdrag rapport som studerte 3 ordre fra Høyesterett, 2…

Premium

Inside Track: Amit Shahs strategi for Maharashtra og Fadnavis

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Tavleen Singh skriver: Islamisme har ingen plass i IndiaFlere premiumhistorier >> Les også |Er litteratur mulig uten statens tilstedeværelse i vår litterære fantasi?

Samlingen har ikke tematisk konsistens, og ikke hver inkludering stiller et brennende spørsmål heller. Det er imidlertid en fengslende lesning på grunn av Atwoods gledelige uttrykk, analytiske dybde og også på grunn av valg av emner.

Brennende spørsmål
Av Margaret Atwood
Penguin Random House
496 sider; Rs 999

Forfatteren stiller en rekke spørsmål i selve introduksjonen. «Brenner virkelig verden opp? Er det vi som har satt fyr på det?» «Hva med den svært ulik fordeling av rikdom, ikke bare i Nord-Amerikamen nesten overalt?» «Hva mener vi egentlig med «demokrati»? Har det noen gang eksistert, i betydningen like rettigheter for alle borgere?» Er revolusjonen i sosiale medier «bra eller dårlig, eller bare en forlengelse av gammeldagse folkemengder i bevegelse?» Atwood lever i en mangelfull verden, og vet at disse spørsmålene ikke har enkle svar.

Noen valg er uvanlige. Det er for eksempel et stykke som snakker om tid tilbrakt med partneren hennes, forfatteren Graeme Gibson, hvis hovedperson fra romanen Perpetual Motion er en mann ved navn Robert Fraser som ønsker å finne opp en evighetsmaskin. Den er eminent lesbar fordi den er så mye mer enn bare nok et portrett av en person hun hadde kjent i mer enn fire tiår frem til hans død. Den minneverdige avsluttende setningen sier alt: «Robert Fraser er ikke helt Graeme, selvfølgelig; men som jeg sa da jeg først møtte ham, var hans kreative liv og hans virkelige liv ett.»

Ved en annen anledning stiller fortelleren, en romvesen fra en planet hvis navn ikke kan uttales, spørsmålstegn ved jordboerens vekt på menneskerettigheter. “Du trenger disse “menneskerettighetselementene” stavet ut, av den enkle grunn at mange av dere ikke har dem.” Romvesenets syn på politikk er en stikker: “Noen av oss har gjort en studie av politikk, som vi først forvekslet med kattevideoer.” Det er en oppfattende kommentar kledd i humor som vil få leseren til å smile og tenke på samme tid.

Les også |I Chamor ser Sheba Jose på verden gjennom et barns øyne

Et annet sted spør hun en spørsmål om skjønnheti sammenheng med hvordan hun og andre på hennes alder hadde det da de var unge. “Så hva om skjønnhet bare var hud-dyp? Vi småjenter foraktet det derfor ikke. Nei: vi ønsket vakre eksteriør selv, slik at andre småjenter kan misunne oss….» Hun legger til senere, “Huddyp eller ikke, forbannelse eller velsignelse beholder skjønnheten sin magiske kraft – i hvert fall i fantasien vår. Og det er derfor vi fortsetter å kjøpe de utallige små tubene med lipgloss: vi tror fortsatt på feer.» Atwoods synspunkt vil polarisere leserne. Noen vil være uenige, mens andre vil insistere på at det er et faktum.

Essayene og andre stykker i Burning Questions ble til da pandemien fikk alle til å grøsse av frykt og #MeToo-bevegelsen, der overlevende delte sine erfaringer med seksuelle overgrep og trakassering, ble en ettertrykkelig fremvekst. Hun kaller #MeToo-bevegelsen et «symptom på et ødelagt rettssystem», og sier at «kvinner og andre som klager over seksuelle overgrep» brukte internett fordi de ofte ikke kunne «få en rettferdig høring gjennom institusjoner…». Pandemier har kommet og gått. Denne bevisstheten gjør henne optimistisk om at den pågående pandemien ikke vil være en fast bestanddel i livene våre. «Og ta hjerte! Menneskeheten har vært gjennom det før. Det kommer en annen side til slutt.»

Margaret Atwood-fans vil elske Burning Questions. Det vil også de som ønsker å ha et bedre syn på verden de lever i.

Biswadeep Ghosh er en frilansjournalist og forfatter

UPSC-nøkkel Har du sett vår seksjon dedikert til å hjelpe USPC-aspiranter med å dekode daglige nyheter i forbindelse med eksamenene deres? Se her