Förklarat: Vad är den autonoma flygvingens teknologidemonstrator som Indien framgångsrikt testade?

0
42

Medan den kördes i ett helt autonomt läge visade den en perfekt flygning, enligt försvarets forsknings- och utvecklingsorganisation. (Bild: Twitter @rajnathsingh)

Indien genomförde i fredags jungfruflygtestet av Autonomous Flying Wing Technology Demonstrator, som sägs vara föregångaren till de framtida stridsdrönarna. Vi förklarar vad testet betyder för utvecklingen av smygande obemannade stridsflygfordon för de väpnade styrkorna.

Testet

Demonstrationsfordonet testades på Aeronautical Test Range vid Chitradurga i Karnataka på fredagen. Medan den kördes i ett helt autonomt läge visade den en perfekt flygning, enligt försvarets forsknings- och utvecklingsorganisation (DRDO). Starten av fordonet, den automatiska navigeringen som spårar de angivna punkterna – waypointnavigering och en touchdown – utfördes alla med önskad precision.

“Denna flygning markerar en viktig milstolpe när det gäller att bevisa kritisk teknik för utvecklingen av framtida obemannade flygplan och är ett viktigt steg mot självförtroende i sådana strategiska försvarsteknologier,” sade försvarsministeriet.

Demonstratorn har utvecklats av Aeronautical Development Establishment (ADE), en Bengaluru-baserad anläggning av DRDO som arbetar inom områdena obemannade flygfarkoster, flygsimulatorer, pilotlösa målflygplan, situationskontrollsystem och luftvapen. Försvarsminister Rajnath Singh Rajnath Singh gratulerade DRDO och sa att det är en stor prestation mot autonoma flygplan och kommer att bana väg för 'Aatmanirbhar Bharat' när det gäller kritiska militära system.

Vad är speciellt. om det?

DRDO-tjänstemän lyfte fram den flygande vingstrukturen hos teknologidemonstratorn, som hänvisar till ett svanslöst flygplan med fast vingar som rymmer sin nyttolast och bränsle i sina huvudvingar och som inte har en definierad flygkroppsliknande struktur som finns i det konventionella flygplanet. Designen, säger DRDO-forskare, har potentialen att leverera hög bränsleeffektivitet och smygande, om den utförs med precision, vilket demonstreras av några av avancerade bombplan i USA:s arsenal som B-2 bombplan.

Tjänstemännen tillade att flygplanstypen med flygvingar har en viktig operativ fördel eftersom den har låga reflekterande tvärsnitt vilket resulterar i låg radarsignatur, vilket gör det till en smygmaskin. På grund av formen har flygplanet också mycket lågt motstånd eller luftmotstånd. Den här unika designen kommer dock också med sina problem relaterade till stabilitet och kräver därför ytterligare system.

Best of Explained

Klicka här för mer

Flygplanet — den grundläggande mekaniska strukturen för flygplanet, underredet — landningsstället som används för start och landning och hela flygkontrollen tillsammans med flygelektroniksystem som används för demonstratorn har utvecklats inhemskt. Fordonet drivs av en liten turbofläktmotor som är en jetmotor av luftandningstyp.

Hur kommer det att hjälpa till att utveckla framtida stridsdrönare?

DRDO-forskare sa att denna teknikdemonstrator kommer att genomgå ytterligare tester för att undersöka andra teknologier i utvecklingen av framtida stridsdrönare. Tester skulle också utföras på fordonets skala och kapacitet. Källor sa att Autonomous Flying Wing Technology Demonstrator är föregångare till ett autonomt smygande Unmanned Combat Air Vehicle (UCAV) som utvecklas av DRDO, främst för det indiska flygvapnet. En däckslanserad version för den indiska flottan sägs också vara i pipelinen. UCAV kommer att kunna skjuta upp missiler och precisionsstyrd ammunition.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

DRDO har tidigare utvecklat olika drönare, som Nishant, Rustom, Tapas och Lakshya bland andra, som har olika kapacitet och operativa roller. I juli förra året avslöjade DRDO också sin anti-drönarteknik som syftar till att neutralisera fiendens attacker. Systemet har förmågan till motattacker, inklusive upptäckt, soft kill – för att störa kommunikationslänkarna för drönare) och hard kill – och laserbaserad hard kill för att förstöra drönaren för att neutralisera motståndarnas drönare.

Flera scenarier på senare tid, både i Indien och utomlands, har belyst den strategiska betydelsen av att ha smygstridsdrönare i arsenalen. Medan de indiska väpnade styrkorna för närvarande använder en blandning av inhemskt utvecklade och importerade drönare, är en helt hemmagjord smygstridsmaskin behovet av timmen, sa experter.

Best of Express Premium

Premium

Det finns inga stjärnor längre, säger Karan Johar. Varför han har rätt

Premium

Bli inspirerad: Varför sa Sardar Patel att tjänstemän måste inte ta …

Premium

NITI Aayog-beställd rapport som studerade 3 beslut från Högsta domstolen, 2…< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Inside Track: Amit Shahs strategi för Maharashtra och FadnavisFler premiumhistorier >>

Medan vissa rapporter tyder på att UCAV kommer att heta Ghatak (dödligt) eller Autonomous Unmanned Research Aircraft, har byrån inte officiellt släppt detaljerna.

REA FÖR 4 JULI! Endast för vår internationella läsare, månadspris från bara 2,50 USD KOM HÄR