Donald Trump ser tidlig på kunngjøringen fra 2024 ettersom granskingen 6. januar intensiveres

0
39

Tidligere president Donald Trump blir heiet på et møte i Mendon, Illinois, lørdag 25. juni 2022. Republikanerne forbereder seg på utsiktene til at Trump erklærer et uvanlig tidlig presidentbud. (Rachel Mummey/The New York Times)

Skrevet av Michael C. Bender, Reid J. Epstein og Maggie Haberman

Republikanerne forbereder seg på at Donald Trump skal kunngjøre et uvanlig tidlig bud på Det hvite hus, et trekk som delvis er utformet for å beskytte den tidligere presidenten mot en strøm av skadelige avsløringer som dukker opp fra etterforskningen av hans forsøk på å holde seg til makten etter å ha tapt valget i 2020.

Mens mange republikanere ville ønske Trumps inntreden i løpet, vil hans trekk også forverre vedvarende splittelse om hvorvidt den tidligere presidenten er partiets beste håp om å vinne tilbake Det hvite hus. Partiet er også delt om hvorvidt hans kandidatur vil være en unødvendig distraksjon fra midtveisvalg eller til og med en direkte trussel mot demokratiet.

Trump har lenge antydet et tredje bud i Det hvite hus på rad og har drevet kampanje store deler av det siste året. Han har akselerert planleggingen de siste ukene akkurat som et par etterforskninger har intensivert og kongressvitneforklaringer har avslørt nye detaljer om Trumps likegyldighet til trusselen om vold 6. januar 2021, og hans nektelse av å handle for å stoppe et opprør.

Best of Express Premium

Premium

NITI Aayog-oppdragsrapport som studerte 3 ordre fra Høyesterett, 2… Premium

Tavleen Singh skriver: Islamisme har ingen plass i India

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

'Det største problemet er vår avhengighet av importert energi, som er 4 % av…

Premium

Et brev fra Silchar, Assam: Down a town, on a boat med en kroppFlere premiumhistorier >>

Trump har også sett på at noen av hans foretrukne kandidater har tapt de siste primærvalgene, noe som vekker håp blant hans potensielle republikanske konkurrenter om at velgerne kan være på vei bort fra en politiker som lenge har vært antatt å ha et jerngrep om partiet.

< p>I stedet for å være ydmyke Trump, har utviklingen oppmuntret ham til å prøve å hevde seg selv som partiets leder, formørke skadelige overskrifter og stjele oppmerksomhet fra potensielle rivaler, inkludert guvernør Ron DeSantis i Florida, en økende favoritt blant givere og velgere. Republikanere nær Trump har sagt at han tror en formell kunngjøring vil styrke hans påstander om at etterforskningen er politisk motivert.

Trump ville gå inn i løpet som den klare frontløperen, med en godkjenningsvurdering blant republikanerne rundt 80 %, men det er tegn på at et økende antall av partiets velgere utforsker andre alternativer.

“Jeg gjør det” Jeg tror ingen er uunngåelig, sier Haley Barbour, en tidligere leder av den republikanske nasjonalkomiteen som også fungerte åtte år som Mississippis guvernør.

Tidspunktet for en formell kunngjøring fra Trump er fortsatt usikker. Men han overrasket nylig noen rådgivere ved å si at han kan erklære sitt kandidatur på sosiale medier uten å advare selv sitt eget team, og medhjelpere prøver å bygge ut grunnleggende kampanjeinfrastruktur i tide for en kunngjøring så tidlig som denne måneden.

Tilhengere av tidligere president Donald Trump på et møte i Mendon, Illinois, lørdag 25. juni 2022. Republikanerne forbereder seg på utsiktene til at Trump erklærer et uvanlig tidlig presidentbud. (Rachel Mommey/The New York Times)

Den timingen ville være ekstraordinær – presidentkandidater kunngjør vanligvis sine kandidater i året før valget – og kan ha umiddelbare implikasjoner for republikanere som ønsker å ta kontroll over kongressen i november. Trumps tilstedeværelse som en aktiv kandidat ville gjøre det lettere for demokratene å gjøre midtveisløp til en folkeavstemning om den tidligere presidenten, som siden tapet i 2020 nådeløst har spredt løgner om valgets legitimitet. Noen republikanere frykter at det vil distrahere fra lommebokspørsmål som har gitt partiet deres en sterk fordel i kongressen.

«Republikanere ønsker å vinne dårlig i 2022, og det går opp for mange av dem at relitisering av valget i 2020 med Trumps daglige konspirasjon er diatriber sikre tapere,” sa Dick Wadhams, en republikansk strateg og tidligere styreleder for Colorado Republican Party.

Den tidligere presidentens team er fortsatt delt om han bør stille opp igjen. De som er motstandere av et tredje bud fra Det hvite hus har uttrykt bekymringer som spenner fra tvil om Trumps gjenværende politiske styrke til spørsmål om hvorvidt han kan formulere en klar begrunnelse for å stille og unngå en gjentakelse av 2020.

Andre oppfordrer Trump til å ta seg god tid. Donald Trump Jr., hans eldste sønn, har tatt en mer sentral rolle i Trumps indre krets av politiske rådgivere og har fortalt andre at han ønsker at faren hans skal installere et mer ekspansivt kampanjeteam rundt ham som forberedelse til et løp.

Et av de mest overbevisende argumentene mot en tidlig kunngjøring hadde vært føderale kampanjefinansieringslover. Hvis og når Trump kunngjør, ville han ikke være kvalifisert til å bruke noen av de 100 millioner dollarene som han har parkert i sin politiske aksjonskomité for å direkte støtte hans presidentvalg. Kampanjen hans ville også bli begrenset av et strengt donasjonstak på 2 900 dollar per person for primærvalgene, noe som betyr at han kun kunne benytte sine største givere én gang i løpet av den neste perioden på omtrent to år for å finansiere et kandidatur direkte.

Men Trumps kommando over givere med små dollar har holdt seg sterk, noe som gjør at noen i teamet hans ikke er bekymret for innsamlingsgrensene.

Debatten om timing kommer etter hvert som undersøkelser av oppførselen til Trump og hans medarbeidere øker. Justisdepartementet ser på forsøk på å beholde Trump i vervet etter hans nederlag. Aktor i Fulton County, Georgia, har sammenkalt en storjury som en del av en etterforskning av om den tidligere presidenten og teamet hans forsøkte å påvirke stemmetellingen der. Hver av dem er atskilt fra huskomiteen som gransker hans oppførsel i forkant av opprøret ved Capitol 6. januar.

Blant dem som oppfordrer Trump til å kunngjøre snart, er senator Lindsey Graham fra South Carolina. Graham sa at den tidligere presidenten ville få skylden for – eller kreditert – hva som enn skjedde i valget i november, og antydet at en tidlig kunngjøring ville fokusere Trumps oppmerksomhet på politikk.

“Det er opp til ham om han løper eller ikke,” sa Graham i et intervju. “Men nøkkelen til at han lykkes er å sammenligne hans politiske agenda og politiske suksesser med det som skjer i dag.”

Mer fra politisk puls

Klikk her for mer

Andre republikanske ledere har forsøkt å fraråde Trump en tidlig kunngjøring.

Ronna McDaniel, leder av den republikanske nasjonalkomiteen, hadde oppfordret Trump til å vente til etter midtveisperioden, bekymret for at nyheter om kampanjen hans kunne avspore partiets midtveismeldinger. En RNC-tjenestemann bemerket at når Trump åpnet en kampanje, ville partiet slutte å betale hans juridiske regninger knyttet til en etterforskning av New Yorks statsadvokat. Likevel har McDaniel nylig resignert med ideen om at han vil kunngjøre før valget, ifølge folk som er kjent med samtalene.

Men selv Trump-medarbeidere som støtter en annen kampanje bekymrer seg for at den tidligere presidentens vei til en tredje nominasjon har blitt vanskeligere enn han er villig til å erkjenne.

Noen nær Trump har blitt bekymret for potensielle juridiske og politiske konsekvenser fra kongresshøringene i Capitol-opprøret. Cassidy Hutchinson, en tidligere assistent i Det hvite hus, vitnet denne uken at Trump hadde visst at noen av hans støttespillere bar våpen den dagen og fortsatt hadde oppmuntret teamet hans til å slippe dem gjennom sikkerhetskontroller. Rep. Liz Cheney, R-Wyo., som er med i komiteen, sa at panelet hadde bevis på tukling av vitner.

Trump signaliserte sin bekymring for de potensielle politiske konsekvensene av vitnesbyrdet, og reagerte i sanntid på høringen ved å legge ut et dusin meldinger på hans Truth Social-nettsted som angriper Hutchinson og nekter hennes mest eksplosive vitnesbyrd.

Få republikanske embetsmenn har uttalt seg offentlig om høringene, og de fleste har enten ikke sagt noe om kongressetterforskningen eller avfeid den som en partisk falskhet. Men det har vært tegn på at republikanerne anerkjenner dens potensielle makt.

«Ms. Hutchinson ville være stjernemedlem i en republikansk kvinneklubb – en engasjert konservativ, ingen grunn til å si annet enn sannheten, sa senator Bill Cassidy, R-La., som stemte for å dømme i Trumps andre riksrett og har vært et mål. av Trump siden den gang. Han var en av få lovgivere som talte på posten. “Det gir kraft til et vitnesbyrd som lar amerikanere dømme selv.”

Tilhengere av tidligere president Donald Trump ser sceneopptredenen hans på en videoskjerm under møtet hans i Mendon, Ill., lørdag 25. juni 2022. Republikanerne forbereder seg på utsiktene til at Trump vil erklære et uvanlig tidlig presidentbud. (Rachel Mommey/The New York Times)

Mick Mulvaney, en av Trumps fire stabssjefer i Det hvite hus, sa til CBS News at han ikke lenger kunne forsvare Trump etter å ha hørt Hutchisons påstander. I et intervju etterpå sa han at han hørte fra to dusin politiske utpekte fra Trump-administrasjonen som hadde takket ham for kommentarene hans og fortalt ham at de var enige.

Mulvaney nektet å si om han ville stemme på Trump hvis han var den nominerte i 2024. Likevel tok folk nær Trump til etterretning de TV-sendte uttalelsene og ringte denne uken på jakt etter noen som kunne angripe og derfor undergrave Mulvaney i South Carolina. tidligere rådgivers hjemstat, sa en politisk operativ med kunnskap om samtalene.

De siste to månedene med ukentlige primærkonkurranser har bevist at Trumps politikk har omformet det republikanske partiet. Men den røde kretsen har også gjentatte ganger demonstrert sin uavhengighet fra patriarken til Make America Great Again-bevegelsen. Mens republikanske primærvelgere støttet noen av Trumps favoriserte kandidater, spesielt i Senatets primærvalg, avviste de valgene hans i Georgia, Colorado og andre steder.

“Det er noen bevis på at noen republikanske velgere prøver å gå sakte fra Donald Trump, sa Scott Jennings, en republikansk strateg. Jennings sa at han ikke var overrasket over Trumps iver etter å hoppe inn i presidentvalget. “Hvis du er i skoene hans, må du prøve å slukke brannen. For jo mer det brenner, jo mer brenner det.»

I intervjuer med to dusin republikanske velgere, partiaktivister og folkevalgte sa få at høringene 6. januar spilte en rolle i deres interesse for andre kandidater. Men flere bemerket at de lette etter en nominert som var mindre splittende.

“Det vil være en rekke republikanere som mange republikanere føler ikke bare kan forene partiet, men vil styre med sterk, konservativ politikk,” sa Jason Shepherd, en tidligere Newt Gingrich-hjelper som er medlem av Georgia Republican Party State Committee. Hvis Trump vinner nominasjonen, sa Shepherd, vil republikanerne ikke nøle med å støtte ham i stortingsvalget.

Nicole Wolter, administrerende direktør i et forstadsproduksjonsfirma i Chicago og medlem av styret i National Association of Manufacturers , har et kontor dekorert med bilder av henne som besøkte Det hvite hus under Trumps år som president.

Men, sa Wolter i et intervju forrige måned på kontoret hennes i Wauconda, Illinois, at Trump har blitt for giftig for velgerne i forstedene til at republikanerne kan vinne stortingsvalget.

Tilhengere av tidligere president Donald Trump ser sceneopptredenen hans på en videoskjerm under møtet hans i Mendon, Illinois, lørdag 25. juni 2022. Republikanerne forbereder seg på utsiktene til at Trump vil erklære et uvanlig tidlig presidentbud. (Rachel Mommey/The New York Times)

“Det er bare for mange mennesker som egentlig ikke liker ham,” sa Wolter. “Vi vil at alle skal samle seg rundt ham og være i stand til å få de uavhengige, og jeg tror bare at hvis han stilte, ville han ikke være i stand til å gjennomføre det.”

Meningsmålinger etter presidentskapet har konsekvent vist at Trump fortsatt er den mektigste skikkelsen i sitt parti. Men potensielle konkurrenter har ikke blitt skremt av.

I forrige uke viste en undersøkelse blant republikanere i New Hampshire, en tidlig president-primærstat, at det var et statistisk forhold mellom Trump og DeSantis.

Tidligere Utenriksminister Mike Pompeo, som fortalte Trump i fjor at han ikke ville konkurrere mot ham om presidentnominasjonen, har fortsatt å legge grunnlaget for et bud i 2024.

Pompeo har fortalt andre at han kan slå Trump i Iowa caucuses, ifølge folk som er kjent med samtalene.

UPSC KEY Har du sett vår seksjon dedikert til å hjelpe USPC-aspiranter med å dekode daglige nyheter i forbindelse med eksamenene deres? Se her