Delhi HC slog nyligen ner befogenheter för Banks Board Bureau; nytt organ för att välja chefer för PSU-banker, försäkringsbolag

0
45

Det nya ramverket föreslogs av DFS. Regeringen godkände också riktlinjerna för val av generaldirektörer och direktörer (GMD) för skadeförsäkringsbolag. (Representativ bild)

Kabinettets utnämningskommitté (ACC) har godkänt en regeringsbeslut om att inrätta Financial Services Institutions Bureau (FSIB) i stället för Banks Board Bureau (BBB). FSIB kommer nu att välja chefer för offentliga banker och försäkringsbolag.

Urvalsprocessen av högsta tjänstemän i försäkringsbolag inom den offentliga sektorn var i limbo i kölvattnet av Delhi High Courts beslut att slå ner BBBs makt att välja ut direktörer och chefer för PSU-försäkringsbolag.

ACC har också godkände utnämningen av Bhanu Pratap Sharma, tidigare ordförande, BBB, som initial ordförande för FSLB för en period av två år från dagen för meddelandet om regeringsbeslut eller tills ytterligare order, enligt en not utfärdad av Department of Personal & Utbildning till Department of Financial Services (DFS).

Andra medlemmar av FSIB är Animesh Chauhan, tidigare ordförande och verkställande direktör, Oriental Bank of Commerce; Shailendra Bhandari, tidigare MD & VD för ING Vysya Bank och ICICI Asset Management Company; och Deepak Singhal, tidigare ED, RBI med ansvar för avdelningar för företagsstrategi och budget, företagstjänster och personal
resurser.

Best of Express Premium

Premium

Bli inspirerad: Varför sa Sardar Patel att tjänstemän måste inte ta …

Premium

NITI Aayog-beställd rapport som studerade 3 beslut från Högsta domstolen, 2…< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Inside Track: Amit Shahs strategi för Maharashtra och Fadnavis

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

Tavleen Singh skriver: Islamism har ingen plats i IndienFler premiumhistorier >>

Det nya ramverket föreslogs av DFS. Regeringen godkände också riktlinjerna för val av generaldirektörer och direktörer (GMD) för skadeförsäkringsbolag.

“Departementen (DFS) ska först utföra nödvändiga ändringar i systemet för nationaliserade banker (förvaltning och diverse avsättningar) från 1970/1980 (som ändrat) med godkännande av finansministern, och sedan meddela regeringens resolution om inrättandet av FSIB som en enda enhet. enhet för att ge rekommendationer för utnämningar av WTD (heltidsdirektör) och NEC (icke-verkställande ordförande) i PSB, PSI och FI och riktlinjer för val av GMD i skadeförsäkringsföretag som bygger på de riktlinjer som lagts åt sidan, samtidigt som referenser ersätts till BBB med FSIB,” stod det i anteckningen.

Medan de avgjorde ett annat ärende som involverade en chef för en PSU-försäkringsgivare, hade Delhi High Court avskaffat BBB:s makt att välja direktörer för PSU:s allmänna försäkringsbolag och regeringen har redan implementerat domen genom att avbryta alla utnämningar av de då tjänstgörande direktörerna som valdes ut av BBB.

Inderjeet Singh, General Manager, New India Assurance (NIA), hade åkt till Delhi HC i frågan om utnämningen av Satyajit Tripathy (som för närvarande är CMD, United India Insurance) av regeringen på grundval av rekommendation från BBB.

Med tanke på Delhi HC:s tidigare beslut om BBB och Singhs pågående mål i samma domstol, kunde finansministeriet inte använda BBB:s plattform för att välja ut några nya CMDs för PSU-försäkringsbolagen, vilket det har gjort sedan 2018.

Under tiden har NIA, landets största allmänna försäkringsbolag, fungerat utan en vanlig CMD i nästan de senaste 100 dagarna efter att Atul Sahai avgick från tjänsten i slutet av februari. Även CMD-tjänsten vid Lantbruksförsäkringsbolaget blev vakant. Med förseningen i att starta urvalsförfarandena motarbetas ambitionerna hos några av de högre tjänstemännen, som är med i kampen om toppjobbet, eftersom de närmar sig sin pensionering.

BBB sattes ursprungligen under 2016 för att välja VD:ar och verkställande direktörer för offentliga banker. Men regeringen anförtrodde senare BBB att välja chefer för försäkringsbolag. När regeringen nu godkänner FSIB förväntas urvalsprocessen av chefer för försäkringsbolag att äga rum under de kommande veckorna.

EDot: Looking ahead

När regeringen nu godkänner FSIB, förväntas urvalsprocessen av chefer för försäkringsbolag att äga rum under de kommande veckorna.