Daglig information: Senaste om mordet i Udaipur; Varför BJP och Shiv Sena sparrar om Mumbai Metro-3-bilen än en gång

0
42

De bästa nyheterna den 2 juli 2022.

Det är lördag!

Få igång helgen med de fem bästa berättelserna från idag&#8217 ;s utgåva: Senaste om mordet i Udaipur; Varför BJP och Shiv Sena sparrar om Mumbai Metro-3-bilen än en gång; helgfilmrekommendationer; och mer.

1) Mordet nyligen på Kanhaiyalal Teli i Udaipur var “noggligt planerat” och “anstiftat” av en person i Pakistan som identifierats som “Salman bhai”, enligt National Investigation Agency (NIA) utredning av händelsen. En av de anklagade, Mohammad Ghouse, ska ha fått höra att han måste “göra något spektakulärt” som svar på kommentarerna om profeten eftersom “fredliga protester inte kommer att ge något resultat”, har The Indian Express fått veta.

🔴 Vad vi vet: De två anklagade, Ghouse och Muhammad Riyaz Atari, som sågs i en video attackera Kanhaiyalal med en klyv, hade deltagit i protesterna i början av förra månaden mot uttalanden om profeten från BJP:s Nupur Sharma.

🔴 Anslutningen “Salman Bhai”: Enligt källor hade Ghouse åkt till Pakistan i december 2014 för att delta i ett 45-dagarsprogram på inbjudan av Dawat-e-Islami , en “Pakistan-baserad radikal islamisk organisation”. De sa att efter att ha återvänt i januari 2015 gick han med i några WhatsApp-grupper och var i kontakt med “Salman bhai” och en annan person, identifierad som Abu Ibrahim, i Pakistan.

Best of Express Premium

Premium

'Peter Brook försökte förstöra, återskapa oss. Jag var inte villig att förstöra…

Premium

I Gujarat sammanför Covid-krisen främmande par för en andra chans

Premium

Anil Sahasrabudhe på Idea Exchange: ‘Ekonomin kan inte köras bara på …

Premium

Ashok Gulati och Ritika Juneja skriver: Varför förbud mot ris och vete inte är …Fler premiumhistorier >>

🔴 NIA:s resultat: Enligt NIA:s preliminära undersökning hade Ghouse och Atari börjat planera attacken “cirka 10-15 juni”. De lär ha berättat för byrån att en man som identifierats som “Babla bhai”, som kommer från Dhanmandi-området där Kanhaiyalals “Supreme Tailors” befann sig, hade riktat in sig på 10-11 personer över kommentarerna – och tilldelat olika grupper att attackera dem . “Babla bhais roll och andra detaljer undersöks”, sade en källa.

2) Shiv Sena-ledaren Uddhav Thackeray kan ha avgått som chefsminister för Maharashtra, bara för att snabbt ersättas av rebellledaren Eknath Shinde. Ändå är den politiska krisen i staten långt ifrån över. Den senaste stridspunkten mellan de två stridande fraktionerna är Mumbai Metro-3 bilskada.

🔴 Det senaste:I det första ordkriget mellan Uddhav Thackeray och Devendra Fadnavis efter att den senare utnämndes till biträdande chefsminister, motsatte sig den tidigare CM flytten att flytta tillbaka Mumbai Metro-3-bilen till Aarey, och bad den nya delstatsregeringen “att inte leka med miljön och Mumbai”, även om BJP-ledaren insisterade på att Aarey var rätt plats för projektet.

🔴 Vad Uddhav sa: “Jag är ledsen på grund av flytten på Aarey bilskjul. Skada inte Mumbai och Mumbaikars bara för att du är arg på mig. Gör mig illa, inte Mumbaikars. Aarey-tomten är viktig för miljön… Projicera inte ilska på Mumbaikars.”
🔴 Långvarig oenighet: Tvisten om byggandet av en tunnelbana bilbod vid Aarey har pågått sedan 2014.

Den BJP-ledda Maharashtra-regeringen, under dåvarande chefsminister Fadnavis, hade planerat att bygga ett bilskjul för det ambitiösa 33,5 km underjordiska tunnelbaneprojektet Colaba-Bandra-SEEPZ vid Aarey Milk Colony, en 1 800 hektar stor stadsskog i förorten Goregaon omgiven av betong strukturer, som är hem för över 300 arter av flora och fauna.

Sena, som var en partner i Fadnavis regering, hade motsatt sig flytten, med Yuva Sena-ledaren Aaditya Thackeray i spetsen.

3) I vårt åsiktsavsnitt idag skriver Soumya Kanti Ghosh, Group Chief Economic Advisor, State Bank of India, om hur RBI har gjort bra för att balansera inflation och tillväxtunder exceptionellt svåra omständigheter: “RBI har förnyat beundransvärt under sina nuvarande förvaltare under pandemin, med tanke på uppgiften att återuppliva ekonomin. Trots det befintliga ramverket för målinriktning fixerades det inte vid en enpunktsagenda och vågade se bortom inflationstrycket.”

4) I den senaste utgåvan av Express Adda, Unionsminister för bostads- och stadsfrågor samt petroleum och naturgas, Hardeep Singh Puri, talade om hur Indien kommer att vara en avgörande drivkraft för efterfrågan under de kommande 30 åren. “Vi har en befolkning som är ekonomiskt mer aktiv, och vår konsumtion per capita är en tredjedel av det globala genomsnittet… Jag har en känsla av att de internationella arrangemangen som finns kommer att förändras i grunden”, sa han.

🔴 På frammarsch av biobränslen i Indien:“Vår biobränsleinblandning 2014 var 1,4 procent, och idag blandar vi redan 10 procent. Vi hade ett mål på 20 procent för 2030 och vi har flyttat fram det målet till 2024-25. E-20 eller Etanol 20 procent blandad kommer att finnas tillgängliga på våra bensinpumpar, enligt vårt ministeriums uttalande senast den 1 april 2023… Och det kan vara långt innan det.”

🔴 Om stigande bränslepriser: ”Du behöver inte vara ekonom för att veta att bränslepriser på 120 USD per fat gör den globala ekonomiska aktiviteten ohållbar…Du tittar inte på lågkonjunktur med stort R, du tittar på ännu allvarligare saker på kort sikt.”

5) 🍿 Vad ska du se i helgen< b>

Denna vecka, Shubhra Gupta recensionerden senaste Madhavan-stjärnan 'Rocketry The Nambi Effect': “R Madhavan som har skrivit och regisserat filmen, såväl som agerat i titelrollen, pendlar mellan de två aspekterna av Nambis liv: den smarta, kaxiga vetenskapsstudenten som vet mycket mer än hans professor i Princeton och som outtröttligt driver på för vad han vill, och den ansvarsfulla familjefaren som stöter tillbaka på det förtal som överhopas av honom. Detta gör 'Rocketry, The Nambi Effect' till en något ojämn insats — effektiv i vissa delar och överdriven amatörmässig i andra.”

Express Saturday quiz 

Sedan förra veckan har Australien dödat miljontals bin i ett försök att begränsa spridningen av ett dödligt yttre parasitkvalster, som nyligen dök upp i landet förra veckan. Vad är detta kvalster som utgör ett hot mot landets honungsindustri med flera miljoner dollar?

  1. Varroakvalster
  2. Demodexkvalster 
  3. Rödspindelkvalster

    (🤫 Pssst… svaret finns i dagens utgåva av The Indian Express. Hämta det här) li>

Tills nästa gång, 

Rahel Philipose

 

Express Cartoon av EP Unny

 

REA FÖR 4 JULI! Endast för våra internationella läsare, månadspris från endast 2,50 USD HEM HÄR