“Akut prispress: fabrikens PMI-tillväxt på 9-månaders lägsta”

0
44

Fabriksorder och produktion steg för tolfte månaden i rad i juni, men i båda fallen minskade expansionstakten till nio månaders lägsta nivå, tillade undersökningen. (Expressfil)

Tillväxten i Indiens tillverkningssektor sjönk i juni när tillväxten av den totala försäljningen och produktionen minskade i ett intensivt pristryck, enligt en S&P Global India-undersökning. De säsongsjusterade S&P Global India Manufacturing Purchasing Managers’ Index (PMI) sjönk till 53,9 förra månaden från 54,6 i maj, där den senaste mätningen visar den svagaste tillväxttakten sedan september förra året 2021. En läsning under 50 indikerar en sammandragning.

Den ekonomiska återhämtningen av den indiska tillverkningsindustrin sektorn fortsatte i juni, med hjälp av en stark inhemsk och internationell kundefterfrågan. Tillväxten av den totala försäljningen och produktionen minskade dock under intensiv prispress, sa S&P Global India.

Även om insatskostnadsinflationen förblev historiskt hög, var den senaste ökningen den långsammaste på tre månader, en trend som likaså sågs för produktionsavgifter, heter det. Oron för inflationen fortsatte att dämpa företagens förtroende, och sentimentet sjönk till en lägsta nivå på 27 månader. På andra håll har leveranstiderna för inmatning förkortats för första gången sedan Covid-19 började, enligt undersökningen.

S&P Global India sa att mjukare ökningar i produktion, fabriksorder, inköpslager och sysselsättning drog ner PMI i juni, tillsammans med en förbättring av leverantörsprestanda som inverteras innan den går in i beräkningen. Fabriksorder och produktion steg för tolfte månaden i rad i juni, men i båda fallen minskade expansionstakten till nio månaders lägsta nivå, tillade undersökningen.

Best of Express Premium

Premium

Bli inspirerad: Varför sa Sardar Patel att tjänstemän inte får ta …

Premium

NITI Aayog-beställd rapport som studerade 3 beställningar av Högsta domstolen, 2…

Premium

Inside Track: Amit Shahs strategi för Maharashtra och Fadnavis

Premium

Tavleen Singh skriver: Islamism har ingen plats i IndienFler premiumhistorier >>

Det sa att ökningar vanligen tillskrevs en starkare kundefterfrågan, även om vissa undersökningsdeltagare angav att tillväxten begränsades av akut inflationstryck.

Data från juni indikerade att inflationen för inköpspriser och produktionsavgifter backade till tre månaders lägsta nivå, men förblev över sina respektive långtidsgenomsnitt, sa S&P Global.

“Den indiska tillverkningsindustrin avslutade första kvartalet av räkenskapsåret 2022/23 på en solid grund och visade uppmuntrande motståndskraft inför akut prispress, stigande räntor, depreciering av rupier och ett utmanande geopolitiskt landskap,” sa Pollyanna De Lima, biträdande direktör, S&P Global Market.

“Ändå var det en bred nedgång i tillväxten över ett antal åtgärder som fabriksorder, produktion, export, inköp och sysselsättning då kunder och företag begränsade utgifterna mitt i förhöjd inflation,” tillade hon.

Det fanns positiva nyheter om försörjningskedjor, med de senaste resultaten som visar den första förkortningen av ledtiderna för input sedan Covid-19 började.

“Detta verkade ha dämpat trycket uppåt på insatskostnader, med inköpspriser och produktionsavgifter som ökade i kraftig men långsammare takt under juni. Företagen förblev ändå mycket oroade över inflationen, en nyckelfaktor som drog ner företagens förtroende till en 27-månaders lägsta nivå,” S&P Global sa.

Övervakade företag rapporterade ökningar för ett brett spektrum av insatsvaror – inklusive kemikalier, elektronik, energi, metaller och textilier – som de delvis skickade vidare till kunder i form av högre försäljningspriser. Även om utsikterna för den indiska tillverkningsindustrin förblev positiva mitten av 2022, sjönk sentimentet till en 27-månaders lägsta. Färre än 4 procent av paneldeltagarna förutspår produktionstillväxt under det kommande året, medan de allra flesta (95 procent) förväntar sig ingen förändring från nuvarande nivåer. Inflationen var det största bekymret bland varuproducenter, stod det.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår avdelning som är dedikerad till att hjälpa USPC-aspiranter avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här