Tyrkia blokkerer tilgangen til Deutsche Welle og Voice of America

0
41

RTUK er dominert av den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans regjerende parti og dets nasjonalistiske allierte, og bøter regelmessig kritiske kringkastere. (AP)

Tyrkias medievakthund har forbudt tilgang til de tyrkiske tjenestene til den amerikanske allmennkringkasteren Voice of America og den tyske kringkasteren Deutsche Welle, noe som har ført til kritikk av sensur.

The Supreme Board of Radio og TV håndhevet en beslutning i februar som krever at internasjonale medier som sender TV-innhold på tyrkisk på nettet, skal søke om kringkastingslisens. En domstol i Ankara avgjorde sent torsdag å begrense tilgangen til nettsidene til det statseide Deutsche Welle og Voice of America.

Ingen av nettsidene var tilgjengelige i Tyrkia fredag. I en uttalelse sa Deutsche Welle at de ikke overholdt lisenskravet fordi det “ville ha tillatt den tyrkiske regjeringen å sensurere redaksjonelt innhold”.

Generaldirektør Peter Limbourg sa at dette ble forklart i detalj til tyrkerne radio- og TV-kort, forkortet til RTUK.

Best of Express Premium

Premium

NITI Aayog-oppdragsrapport som studerte 3 ordre fra Høyesterett, 2…

Premium

Tavleen Singh skriver: Islamisme har ingen plass i India< figur>Premium

«Det største problemet er vår avhengighet av importert energi, som er 4 % av…

Premium

Et brev fra Silchar, Assam: Ned en by, på en båt med kroppFlere premiumhistorier >>

«For eksempel er medier lisensiert i Tyrkia pålagt å slette nettinnhold som RTUK tolker som upassende. Dette er rett og slett uakseptabelt for en uavhengig kringkaster. DW vil ta rettslige skritt mot blokkeringen som nå har funnet sted,” sa Limbourg.

Forklart |Forklart: Hvorfor er Tyrkia imot Sveriges og Finlands inntreden i NATO?

Ilhan Tasci, et RTUK-medlem fra Tyrkias viktigste opposisjonsrepublikanske folkeparti, sa at han motsatte seg tiltaket for å blokkere de to utenlandske kringkasterne. Styret søkte retten om adgangsbegrensningen, sa han.

«Her er pressefrihet og avansert demokrati», tvitret han sarkastisk.

Styret domineres av den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans regjerende parti og dets nasjonalistiske allierte, og bøter regelmessig kritiske kringkastere.

The Journalists Union of Turkey kalte avgjørelsen sensur. «Gi opp å prøve å forby alt du ikke liker, dette samfunnet vil ha frihet», tvitret den.
I februar sa RTUK at de identifiserte tre nettsteder uten kringkastingslisenser, som også inkluderte de tyrkiske tjenestene til Euronews. Men Euronews sa at de argumenterte for at de ikke sendte direkte i tyrkiske eller luft-visuelle bulletiner og derfor var unntatt fra lisenskravene.

Voice of America bemerket i februar at mens lisensiering for TV- og radiosendinger er en norm fordi kringkastede luftbølger er begrensede ressurser, har ikke internett begrenset båndbredde.

“Den eneste mulige hensikten med et lisenskrav for internettdistribusjon er å muliggjøre sensur,” VOA sa i en uttalelse.

For radiosendinger, “Regjeringene har et anerkjent ansvar for å regulere spekteret for å sikre at det brukes i den bredere offentlighetens interesse,” heter det.
Talsmann for utenriksdepartementet, Ned Price, tvitret da lisensieringsforskriften dukket opp i februar at USA var opptatt av RTUK’s “beslutning om å utvide regjeringens kontroll over frie presseutsalg”.

Som svar bemerket det tyrkiske utenriksdepartementets talsmann Tanju Bilgic at USA krevde Tyrkias statlige engelskspråklige kringkaster, TRT World, til å registrere seg som utenlandsk agent i henhold til en lov beregnet på lobbyister og PR-firmaer som jobber for utenlandske myndigheter. TRT sa at det var nyhetsinnsamling og rapportering som
alle andre internasjonale medier.

“TRT følger relevante forskrifter for sine aktiviteter i USA. Er det sensur? Vi forventer det samme fra @VoATurkish og andre,” tvitret Bilgic.

Tyrkia ble rangert som “Not Free” for 2021 på Freedom of the Net-indeksen av Freedom House. Hundretusenvis av domener og nettadresser har blitt blokkert.
Reporters Without Borders rangerte Tyrkia på 149 av 180 land i sin World Press Freedom Index, og sa “alle mulige midler brukes for å undergrave kritikere”, inkludert stripping av journalister for pressekort, nettsensur, søksmål og arrestasjoner.

 

UPSC NØKKEL Har du sett vår seksjon dedikert til å hjelpe USPC-aspiranter med å dekode daglige nyheter i sammenheng med deres eksamener? Se her