Tidslinje för Hongkong under 25 år av kinesiskt styre

0
41

Arkiv: John Lee, deltar i sitt valkampanjsmöte för 2022 års verkställande direktör i maj 2022. År 2022 installeras den tidigare säkerhetschefen som Hongkongs verkställande direktör efter vad som var allmänt ses som ett skenval där han var den enda kandidaten. (File Photo: AP/representational)

Följande är viktiga händelser i Hongkongs historia, som markerade 25-årsdagen av dess överlämnande från brittiskt till kinesiskt styre i fredags.

Kina hade lovat att territoriet skulle kunna behålla sina medborgerliga, ekonomiska och politiska friheter i 50 år under “ett land, två system” ramverk. Men under de senaste åren har Peking kraftigt begränsat rätten till yttrandefrihet och mötesfrihet och praktiskt taget eliminerat politisk opposition under rubriken att upprätthålla nationell säkerhet.

1841:Qing-dynastin överlåter Hong Kong Island till Storbritannien efter Kinas nederlag i det första opiumkriget. Brittisk administration börjar nästa år och hjälper till att öka handeln med varor från te till porslin, medan Kinas ledning hanterar interna konflikter och ökande krav på utländsk tillgång till sin enorma inhemska marknad.

1860: Kolonin växer efter att Qing överlåtit Kowloon, en bergig region mittemot Hong Kong Island, till Storbritannien efter det andra opiumkriget. Kina går med på kraven efter att det kejserliga hovet fördrivits från Peking och dess berömda sommarpalats plundrats, plundrats och eldats av utländska trupper.

Best of Express PremiumPremium

NITI Aayog-beställd rapport som studerade 3 order från Högsta domstolen, 2…

Premium

Tavleen Singh skriver: Islamism har ingen plats i IndienPremium

“Det största problemet är vårt beroende av importerad energi, vilket är 4 % av…

Premium

A Letter From Silchar, Assam: Down a town, on a boat with a bodyMore Premium Stories >>

1898: Storbritannien arrenderar de nya territorierna, ett stort område runt Kowloon, av Kina i 99 år, eller fram till 1997. Det till stor del landsbygdsområdet ger en buffert mot oroligheter inom Kinas fastland och större ekonomisk bärkraft för kolonin som helhet. Hyresavtalet sätter också klockan att ticka på Hongkongs slutliga återgång till kinesiskt styre.

1941-45:Japan ockuperar Hongkong fram till slutet av andra världskriget. Brittiska, kinesiska och allierade styrkor gjorde motstånd i tre veckor, men tvingades kapitulera mot överväldigande odds. Tillsammans med antikolonialism förblir retorik mot japanska grymheter i krigstid ett centralt tema i kommunistpartiets nationalistiska vädjan.

1984:Storbritannien går med på att återlämna Hongkong till Kina 1997 inom ramen för “ett land, två system” som ger staden ett eget ekonomiska och politiska system i 50 år. Det kinesisk-brittiska gemensamma avtalet är registrerat hos FN, även om Peking nu säger att det är ogiltigt och avvisar all utländsk kritik som inblandning i dess interna angelägenheter.

1997: Hongkong överlämnas till kinesiskt styre i en ceremoni där prins Charles och Kinas president Jiang Zemin deltog. Timmar senare kommer folkets befrielsearmés trupper in i staden i en mycket offentlig uppvisning av Kinas förkastande av kolonialstyret.

Läs även | 25 år av Hong Kong: Tidigare ofullkomlig, framtida osäker

2003: I den största protesten sedan överlämnandet marscherar hundratusentals medborgare mot föreslagen nationell säkerhetslagstiftning som skulle ha kriminaliserat “omstörtande” mot den kinesiska regeringen. Lagförslaget drogs sedan tillbaka i vad som sågs som en seger för medborgerlig organisation och en indikation på Pekings fortsatta
– även om det avtar – tolerans för oliktänkande.

2014:Demonstranter som vill ha direktval för Hongkongs ledare belägrar regeringens högkvarter i 79 dagar men lyckas inte vinna några eftergifter. Protesterna skapar en generation av unga aktivister som kommer att fortsätta att driva på för större friheter mot ett allt mer oförsonligt kinesiskt ledarskap.

2017:Den kinesiske ledaren Xi Jinping besöker Hongkong på 20-årsdagen av dess återgång till kinesiskt styre, under vilket han håller ett tal som förklarar att Peking inte kommer att acceptera någon opposition. Den mångåriga tjänstemannen och nära Peking-allierade Carrie Lam blir Hongkongs verkställande direktör med mandat att genomdriva Kinas vilja, samtidigt som staden behåller stadens status som ett internationellt affärscentrum.

Förklarat | Varför förnekar Kina att Hongkong var en brittisk koloni?

2019:Protester bryter ut över föreslagen lagstiftning som kunde ha sett Hongkongsbor och utländska invånare skickade till Kina för rättegångar i ett rättssystem fyllt av anklagelser om misshandel och påtvingade erkännanden. Medan lagförslaget dras tillbaka fortsätter protesterna bland mestadels studenter och ungdomar som är frustrerade över bristande representation och möjligheter i en av världens mest ekonomiskt delade städer.

2020:Efter ett kraftigt tillslag mot demonstranter, oppositionsfigurer och oberoende medier, inför Kinas gummistämpelparlament en omfattande nationell säkerhetslag som fängslar tusentals regeringskritiker, medan andra söker asyl utomlands eller skrämms till tystnad. Ändringar i sammansättningen av Hongkongs lagstiftande råd säkerställer endast “patrioter” lojala mot Peking kommer att ha en röst.

2022: Tidigare säkerhetschef John Lee installeras som Hongkongs verkställande direktör efter vad som allmänt sågs som ett skenval i som han var den enda kandidaten. Lee är bland ett antal tjänstemän i Hongkong och på det kinesiska fastlandet som omfattas av visumförbud i USA och Europa för deras roll i att slå ner de mänskliga rättigheterna i territoriet.

Myndigheter kräver nya läroböcker som hävdar att Hongkong aldrig var en brittisk kolonin och hävdade att Kina aldrig erkände fördragen över dess status. Flytten ses som ett försök att radera minnet av tidigare friheter och hävda ideologin om Kinas “stora föryngring” det är centralt för Xi’s politiska agenda.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår sektion som är dedikerad till att hjälpa USPC-aspiranter avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här