“Självhjälpsgrupper för kvinnor kan vara betydande bidragsgivare till BNP”

0
44

Minister för landsbygdsutveckling och Panchayati Raj Giriraj Sing utvecklade ett mångsidigt tillvägagångssätt, och sa hur kvinnliga SHGs i byarna kan inleda en ny grön revolution genom att tillverka organiska gödningsmedel. (Expressfil)

Medan regeringen redan har prioriterat National Rural Livelihood Mission (NRLM), som syftar till att höja den årliga inkomsten för varje kvinna i självhjälpsgrupper (SHGs) till 1 lakh Rs 2024, främjar den aggressivt entreprenörskap och stordriftsfördelar bland dem . Inte bara det, istället för en bidragsbaserad ekonomi vill man backa upp sina ansträngningar för att hålla i handen genom att lätta på lån och möjliggöra tillgång till marknader.

Minister för landsbygdsutveckling och Panchayati Raj Giriraj Singh, sade till den tredje upplagan av Indian Express Thinc-sessionen om kön, med titeln “Women Collectives: Changemakers from the ground up”, “Mitt uppdrag är att se till att ingen lantlig kvinna, som vill att ansluta till NRLM, lämnas kvar. Jag kommer också att förbättra omsättningen för 5,9 lakh crore kvinnor. Om hälften av landets befolkning förbättrar sina inkomster kommer de att vara betydande bidragsgivare till den nationella BNP.”

För att lyfta fram de framsteg som NRLM gjort, sa Singh fram till 2014, att programmet omfattade 2,35 lakh hus, hade 80 000 crore bankkopplingar med icke-presterande tillgångar (NPA) på 9,58 procent. “Idag är 8,35 crore kvinnor anslutna till NRLM och det finns 5,9 lakh crore bankkopplingar, medan NPAs har minskat till 2,5 procent. Ingen annan sektor idag har så låga NPA och jag kommer att minska den ytterligare till mindre än 1 procent”, sa han.

Med tanke på en multisektoriell roll för SHG, sa ministern att han ville se till att varje kvinna får en årlig inkomst på 1 lakh Rs, vilket innebär cirka 8 000 till 10 000 Rs per månad. “De arbetar i flera sektorer som affärskorrespondenter (BC), Bank Sakhis, Kisan Sakhis och Pashu Sakhis. Cirka 60-70 procent av kvinnorna som arbetar inom jordbruk och djurhållning ska kunna diversifiera sig och gå mot hirsodling och trädgårdsodling. Dessa vägar kommer att ge nya framåtlänkar”, tillade han.

Best of Express Premium

Premium

Udaipur dödande på video | “Gör något spektakulärt”: Man från Pak sa …

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/07/Agnipath-protest.jpeg?resize=450,250" />Premium

I byn fauji drömmar, funderingar, osäkerhet över Agnipath Premium

Delhi HC slog nyligen ner befogenheter för Banks Board Bureau; nytt organ till s…

Premium

Förklarat: Kortfattad följeslagare till en bästsäljande avhandlingFler premiumberättelser > ;

Som en del av “Uppdrag 1 lakh, 2024”, betonade Singh hur hans ministerium underlättade kvinnliga producentföretag och kluster genom att koppla dem till e-handelsplattformar som Flipkart och Amazon och länka samman statliga marknader på inhemsk nivå. Inte nog med det, regeringen skulle hjälpa dem med kompetensutveckling, varumärkesbyggande och paketering.

Ministern utvecklade ett mångsidigt tillvägagångssätt och sa hur kvinnliga SHG i byarna kunde inleda en ny grön revolution genom att tillverka organiska gödningsmedel. “En kvinna från byn Bakhri i min valkrets Begursarai, Bihar, har en mark på två hektar och fick en bra avkastning som ett resultat och kunde sälja sina produkter till högre priser. Vi ger lakhs rupier i subventioner för kemiska gödselmedel. Den bördan kan minskas genom att få kvinnor involverade i organisk gödselproduktion, säger Singh och tillade, “Det finns en nyfunnen entusiasm bland kvinnor på gräsrötterna för att förbättra sin kollektiva lott.”

UPSC-NYCKEL< /strong> Har du sett vår sektion som är tillägnad att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här