Home Svenska Politico: Trolig rysk stöldlast förstärker oro i Svarta havet

Politico: Trolig rysk stöldlast förstärker oro i Svarta havet

0

En skeppslast med 7 000 ton spannmål som fanns ombord på ett ryskt fartyg som nyligen lämnat den ryskockuperade ukrainska staden Berdjansk har sannolikt stulits från ukrainska lager. Det säger flera bedömare enligt Politico. Sajten skriver, med hänvisning till analytiker, att det kan innebära hinder för samtal om en permanent vapenvila i Svarta havet, och att det fördjupar den globala matbristen. Det försätter Turkiet, en potentiell medlare mellan Ukraina och Ryssland, i en snårig sits. Fartyget var nämligen på väg mot Karasu i Turkiet – och har på lördagen fotats alldeles utanför hamnstaden, enligt Sky News. Ukraina har uppmanat Turkiet att ”vidta åtgärder”, men om Turkiet ändå tillåter fartyget att gå i hamn kan det från ukrainskt håll ses som att man tar emot ryske presidenten Vladimir Putins stöldgods, skriver Politico.