“Kvinners selvhjelpsgrupper kan være betydelige bidragsytere til BNP”

0
41

Minister for bygdeutvikling og Panchayati Raj Giriraj Sing utdyper en flersidig tilnærming, og sa hvordan kvinnelige SHG-er i landsbyene kunne innlede en ny grønn revolusjon ved å lage organisk gjødsel. (Ekspressfil)

Mens regjeringen allerede har prioritert National Rural Livelihood Mission (NRLM), som tar sikte på å øke den årlige inntekten til hver kvinne i selvhjelpsgrupper (SHGs) til Rs 1 lakh innen 2024, fremmer den aggressivt entreprenørskap og stordriftsfordeler blant dem . Ikke bare det, i stedet for en tilskuddsbasert økonomi, ønsker den å støtte opp om sin håndholdte innsats ved å lette lån og gi tilgang til markeder.

Minister for bygdeutvikling og Panchayati Raj Giriraj Singh sa til den tredje utgaven av Indian Express Thinc-sesjonen om kjønn, med tittelen «Women Collectives: Changemakers from the ground up»: «Mitt oppdrag er å sikre at ingen landlige kvinner som ønsker for å få kontakt med NRLM, blir etterlatt. Jeg vil også forbedre omsetningen til 5,9 lakh crore kvinner. Hvis halvparten av landets befolkning forbedrer inntektene sine, vil de være betydelige bidragsytere til det nasjonale BNP.»

Singh sa frem til 2014, og fremhever fremskritt som NRLM har gjort, at ordningen involverte 2,35 lakh hus, hadde 80 000 crore bankforbindelser med misligholdte eiendeler (NPA) på 9,58 prosent. «I dag er 8,35 crore kvinner knyttet til NRLM og det er 5,9 lakh crore bankforbindelser, mens NPA-ene har redusert til 2,5 prosent. Ingen annen sektor i dag har så lave NPA-er, og jeg kommer til å redusere den ytterligere til under 1 prosent, sa han.

Ministeren så for seg en multisektorrolle for SHGs, og sa at han ønsket å sikre at hver kvinne får en årlig inntekt på Rs 1 lakh, som betyr rundt Rs 8 000 til 10 000 per måned. “De jobber i flere sektorer som forretningskorrespondenter (BC), Bank Sakhis, Kisan Sakhis og Pashu Sakhis. Rundt 60-70 prosent av kvinnene som arbeider i landbruk og husdyrhold skal kunne diversifisere seg og gå mot hirsedyrking og hagebruk. Disse veiene vil gi nye koblinger fremover,» la han til.

Best of Express Premium

Premium

Udaipur-drap på video | «Gjør noe spektakulært»: Mann fra Pak fortalte …

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/07/Agnipath-protest.jpeg?resize=450,250" />Premium

I landsbyen fauji drømmer, andre tanker, usikkerhet over Agnipath Premium

Delhi HC nylig slo ned fullmakter Banks Board Bureau; ny kropp til s…

Premium

Forklart: Kortfattet følgesvenn til en bestselgende avhandlingFlere premiumhistorier > ;

Som en del av «Oppdrag 1 lakh, 2024» fremhevet Singh hvordan departementet hans la til rette for kvinnelige bondeprodusenter og klynger ved å koble dem til e-handelsplattformer som Flipkart og Amazon og koble sammen statlige markeder på nasjonalt nivå. Ikke nok med det, regjeringen ville hjelpe dem med oppkvalifisering, merkevarebygging og pakking.

For å utdype en flerstrenget tilnærming, sa ministeren hvordan kvinnelige SHG-er i landsbyene kunne innlede en ny grønn revolusjon ved å lage organisk gjødsel. «En kvinne fra landsbyen Bakhri i min valgkrets Begursarai, Bihar, har et land på to mål og fikk et godt utbytte som et resultat og kunne selge produktene sine til høyere priser. Vi gir lakhs av rupier i subsidier for kjemisk gjødsel. Denne byrden kan reduseres ved å få kvinner til å engasjere seg i organisk gjødselproduksjon,” sa Singh og la til: “Det er en nyoppdaget entusiasme blant kvinner på grasrota for å forbedre deres kollektive parti.”

UPSC NØKKEL< /strong> Har du sett vår seksjon som er dedikert til å hjelpe USPC-aspiranter med å dekode daglige nyheter i forbindelse med eksamenene deres? Se her