Kronikk om Sena-BJP misnøye: Hvordan de tidligere allierte vokste fra hverandre

0
45

Mumbai: Maharashtra CM Eknath Shinde og nestleder CM Devendra Fadnavis tar ansvar i Mantralaya (statssekretariatet), i Mumbai, torsdag 30. juni 2022. (PTI-bilde)

oktober 29. 2019, ved sin vidstrakte offisielle residens «Varsha» i Mumbais Malabar Hill-område, utstrålte daværende Maharashtras sjefsminister Devendra Fadnavis selvtillit foran et knippe journalister om BJP-Shiv Sena-treskerens seier. Fadnavis hadde invitert reporterne til sitt årlige møte etter Diwali, og selv om BJP ikke hadde gjort det så bra som det hadde håpet, og økt avhengigheten av Sena, virket Fadnavis ganske sikker på å beholde stolen. På spørsmål fra journalister klargjorde han til og med at partiet hans ikke hadde forpliktet seg til Sena om å dele toppinnlegget med det.

Uttalelsen fikk alarmklokkene til å ringe 16 kilometer unna i Bandra East i den toetasjes bungalowen «Matoshree» til Shiv Sena-sjef Uddhav Thackeray. Ifølge Sena hadde daværende BJP-president Amit Shah tiltrådt Senas krav om å dele CMs leder under et møte i “Matoshree” 19. februar 2019. Sena hevdet at Shah gikk med på kravet mens han knyttet opp en allianse før valget mellom de to partiene i oppkjøringen til Lok 2019 Sabha-valg.

I Premium |Med Shinde i setet, BJP defangs Uddhav, neste stopp BMC

Fadnavis' uttalelse til media var begynnelsen på slutten av Mahayuti, eller den store alliansen, og førte til en ugjenkallelig splid mellom BJP og Thackeray -ledet Sena. Det presset Thackeray inn i armene til sine gamle rivaler Nationalist Congress Party (NCP) og Congress og førte til dannelsen av Maharashtra Vikas Aghadi (MVA)-regjeringen med Sena-presidenten som CM.

Men nesten 31 måneder senere, Fadnavis hadde den siste latteren som et opprør i Sena detroniserte Thackeray. Torsdag kveld overrasket BJP-lederen mange da han ikke hevdet seg i CM-stolen som forventet og i stedet kunngjorde Eknath Shinde, Sena-leder som ledet opprøret mot Thackeray, som sjefsminister. Fadnavis vil fungere som Shindes stedfortrederi et tilbakeslag til alliansen fra gammelt av mellom de to partiene. Men tiltaket reiser spørsmål om hvorfor BJP kastet bort all denne tiden når den kunne ha gått med på Thackerays krav og unngått å bruke mer enn to år i opposisjonen. Selv om noen tilskriver den nåværende ordningen realpolitikk fra BJPs side, ser andre det som enda en strategi for å svekke og til slutt desimere Shiv Sena.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Essentials: Ukentlig nyhetsekspress — PGII til POEM

Premium

Kvinnefrigjøring eller befolkningskontroll? Hvorfor abort ble legalisert i…

Premium

Udaipur-drap på video | «Gjør noe spektakulært»: Mann fra Pak fortalte …

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/07/Agnipath-protest.jpeg?resize=450,250" />Premium

I landsbyen fauji drømmer, omtanke, usikkerhet over AgnipathFlere premiumhistorier &gt ;>

Fra frenemies til fiender

Sena og BJP er ikke nye frenemies. Med Hindutva som limet som holdt dem sammen, dannet de en valgallianse først i 1989. I de første årene pleide Sena å vinne et dominerende antall seter i forsamlingsvalget mens BJP fikk flere seter i Lok Sabha-målingene. Dette forholdet av gjensidig avhengighet bidro til å styrke dem begge. Så lenge BJP kunne gi Sena en nasjonal profil, var den ikke uvillig til å hjelpe safranpartiet med å vinne terreng i staten.

Alliansen var en suksess da de to partiene fortsatte med å styre staten i ni år og syv måneder i to separate stints. Mens Shiv Sena var den dominerende partneren mellom 1995 og 1999, tok BJP overtaket fra 2014 og utover, med Fadnavis ved roret som CM.

Les også |Eknath Shindes landsby, Dare, ser håp om utvikling etter sønn. av jord blir CM

Men en analyse av valgtallene tyder på at BJP hadde relativt mer fordel enn Sena i løpet av deres tre tiår lange allianse. De to partiene konkurrerte formelt forsamlingsvalg som allierte fra 1990 og utover. I de syv forsamlingsmålingene siden den gang økte BJP sin stemmeandel fra 10,71 prosent (i 1990) til 25,75 prosent (valg i 2019). Dens høyeste stemmeandel på 27,81 prosent var i valget i 2014 da de to partiene stilte til valg alene.

Derimot var Senas stemmeandel 15,94 prosent i 1990 og i 2019 var den opp marginalt til 16,41 prosent. Dens høyeste stemmeandel var i 2004 da den klarte å få 19,97 prosent av stemmene. I 2014, da de to partiene konkurrerte alene, klarte Sena å øke sin stemmeandel til 19,35 prosent.

I de første par tiårene så ordningen mellom de to partiene ut til å fungere slik Sena var. den dominerende partneren i alliansen. BJP-ledere på den tiden som Atal Bihari Vajpayee og LK Advani hadde ingen betenkeligheter med å gå med på Senas krav, og sentrale BJP-ledere la også vekt på Bal Thackeray ved å ringe ham til “Matoshree”.

Men dynamikken begynte å endre seg i 2009 da BJP ble den største alliansepartneren ved å vinne 46 seter, to mer enn Sena. Partiet mottok lederen av opposisjonen sin post som hadde gått til Sena til da.

Politisk puls |Fadnavis sjokkert, men BJP klar over årsakene, holdt Eknath Shinde i sløyfe

Bal Thackerays død i 2012 og fremveksten av Narendra Modi på den nasjonale scenen, brakte flere endringer i forholdet mellom de to partiene. Uddhav Thackeray tok over som leder av Sena, med hans to argeste rivaler i partiet som allerede hadde forlatt det syv år tidligere. Mens hans fetter Raj Thackeray dro for å flyte sitt eget antrekk, sluttet Maharashtra Navnirman Sena, tidligere sjefsminister Narayan Rane seg til kongressen.

Etter at Modi-ledede BJP kom til makten i sentrum i 2014, begynte BJP å spille hardball. Med uker igjen til forsamlingsvalget det året, ringte senior BJP-leder Eknath Khadse til Uddhav 29. september og kastet en bombe – BJP hadde bestemt seg for å bestride valget alene.

“BJPs strategi har alltid vært vært å styrke sine allierte når de viser tegn på svakhet. De gjorde det samme med Maharashtrawadi Gomantak-partiet i Goa. Da Uddhav tok over fullt ut, følte BJP at han ikke var Bal Thackeray, og de kunne slå skuddene i alliansen,” sa en Shiv Sena-leder.

Shiv Sena dukket opp som det nest største partiet i valget i 2014, bak BJP. Men noe var ødelagt i forholdet. Rasende på BJP for å bestride valget på egen hånd, spilte Sena rollen som det ledende opposisjonspartiet i forsamlingen i en måned. Men noen i Senas gamle garde, som Eknath Shinde, var desperate etter å komme tilbake til makten og presset ledelsen til å lappe opp med sin allierte. BJP, med 122 MLAer, trengte Senas hjelp for å krysse halvveismerket på 144. Til slutt sa Thackeray ja, og i desember sluttet Sena seg til delstatsregjeringen.

Også i Political Pulse |Uddhav Thackeray-regjeringens siste store avgjørelse: Gi nytt navn til to store byer, og hvorfor

Men avgrunnen mellom Thackerays og BJP fortsatte å utvide seg, og Sena innså at den ikke hadde samme innflytelse med sin allierte som den gjorde tidligere. I valget til Brihanmumbai Municipal Corporation i 2017 utfordret BJP Sena i det som av Sena blir sett på som nesten dets len. Safranpartiet brøt Sena-citadellet ved å øke antallet til 82 seter, bare to mindre enn Senas 84 seter. I forkant av valget krysset BJP Rubicon ved å sanksjonere sine ledere som Kirit Somaiyya, Thackerays bête noire, for å angripe Sena-presidenten og reise spørsmål om hans økonomi.

Den siste spikeren i kiste var Fadnavis' uttalelse til media den oktoberdagen i 2019. BJP spilte etterpå venteleken i troen på at MVA-koalisjonen ville falle fra hverandre, men det så ikke ut til å skje. Nå, etter å ha ført til en endring i regjeringen med Shinde og hans band av opprørslovgivere på sin side, gjenstår det å se hvordan dynamikken mellom de to sidene vil være fremover. Nå, med Shinde og hans band av opprørslovgivere som har skapt et regjeringsendring, er teppet godt og sant nede for sagaen om BJP og den Thackeray-ledede Sena.

UPSC-nøkkel > Har du sett vår seksjon som er dedikert til å hjelpe USPC-aspiranter med å dekode daglige nyheter i forbindelse med eksamenene deres? Se her