Krönika om Sena-BJP missnöje: Hur de tidigare allierade växte isär

0
42

Mumbai: Maharashtra CM Eknath Shinde och biträdande CM Devendra Fadnavis tar över vid Mantralaya (statssekretariatet), i Mumbai, torsdagen den 30 juni 2022. (PTI-foto)

Oktober 29, 2019, vid sin vidsträckta officiella bostad “Varsha” i Mumbais Malabar Hill-område, utstrålade dåvarande Maharashtras chefsminister Devendra Fadnavis förtroende inför ett gäng reportrar om BJP-Shiv Sena-tröskans seger. Fadnavis hade bjudit in reportrarna till sitt årliga möte efter Diwali och även om BJP inte hade gjort det så bra som det hade hoppats, vilket ökade sitt beroende av Sena, verkade Fadnavis ganska säker på att behålla sin ordförande. Tillfrågad av reportrar klargjorde han till och med att hans parti inte hade gjort något åtagande gentemot Sena om att dela toppinlägget med det.

Uttalandet fick larmklockorna att ringa 16 kilometer bort i Bandra East i den tvåvåningsbungalow, “Matoshree”, av Shiv Sena-chefen Uddhav Thackeray. Enligt Sena hade dåvarande BJP-presidenten Amit Shah anslutit sig till Senas krav att dela CM:s ordförande under ett möte i “Matoshree” den 19 februari 2019. Sena hävdade att Shah gick med på kravet samtidigt som han knöt en allians före valet mellan de två partierna inför 2019 års Lok Sabha-val.

I Premium |Med Shinde i sätet, defangs BJP Uddhav, nästa stopp BMC

Fadnavis uttalande till media var början på slutet av Mahayuti, eller den stora alliansen, och ledde till en oåterkallelig klyfta mellan BJP och Thackeray -ledde Sena. Det knuffade Thackeray i armarna på sina gamla rivaler Nationalist Congress Party (NCP) och Congress och ledde till bildandet av Maharashtra Vikas Aghadi (MVA)-regeringen med Sena-presidenten som CM.

Men nästan 31 månader senare, Fadnavis hade det sista skrattet som ett uppror i Sena detroniserade Thackeray. På torsdagskvällen överraskade BJP-ledaren många eftersom han inte gjorde anspråk på CM:s stol som förväntat och istället tillkännagav Eknath Shinde, Sena-ledare som ledde upproret mot Thackeray, som chefsminister. Fadnavis kommer att fungera som Shindes ställföreträdarei en återgång till den gamla alliansen mellan de två partierna. Men flytten väcker frågor om varför BJP slösat bort all denna tid när den kunde ha gått med på Thackerays krav och undvikit att spendera mer än två år i oppositionen. Även om vissa tillskriver det nuvarande arrangemanget realpolitik från BJP:s sida, ser andra det som ännu en strategi för att försvaga och i slutändan decimera Shiv Sena.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Essentials: Weekly news express — PGII to POEM

Premium

Kvinnors frigörelse eller befolkningskontroll? Varför abort legaliserades i…

Premium

Udaipur dödande på video | “Gör något spektakulärt”: Man från Pak sa …

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/07/Agnipath-protest.jpeg?resize=450,250" />Premium

I byn fauji drömmar, funderingar, osäkerhet över AgnipathFler premiumhistorier &gt ;>

Från fränder till fiender

Sena och BJP är inte nya frenemies. Med Hindutva som limmet som höll dem samman bildade de en valallians först 1989. Under de första åren brukade Sena vinna ett dominerande antal platser i valet till församlingen medan BJP fick fler platser i Lok Sabha-mätningarna. Detta förhållande av ömsesidigt beroende bidrog till att stärka dem båda. Så länge som BJP kunde ge Sena en nationell profil, var det inte motvilligt att hjälpa saffranspartiet att vinna mark i staten.

Alliansen var en framgång eftersom de två partierna fortsatte att styra staten i nio år och sju månader i två separata perioder. Medan Shiv Sena var den dominerande partnern mellan 1995 och 1999, fick BJP övertaget från 2014 och framåt, med Fadnavis vid rodret som CM.

Läs också |Eknath Shindes by, Dare, ser hopp om utveckling efter son av jord blir CM

Men en analys av valsiffror tyder på att BJP gynnades jämförelsevis mer än Sena under deras tredecenniumsallians. De två partierna bekämpade formellt församlingsval som allierade från 1990 och framåt. I de sju församlingsmätningarna sedan dess ökade BJP sin röstandel från 10,71 procent (1990) till 25,75 procent (2019 års val). Dess högsta röstandel på 27,81 procent var i valet 2014 när de två partierna enbart ställde upp i valet.

Däremot var Senas röstandel 15,94 procent 1990 och 2019 steg den marginellt till 16,41 procent. Dess högsta röstandel var 2004 då den lyckades få 19,97 procent av rösterna. 2014, när de två partierna tävlade ensamma, lyckades Sena öka sin röstandel till 19,35 procent.

Under de första decennierna verkade arrangemanget mellan de två partierna fungera som Sena var den dominerande partnern i alliansen. BJP-ledare på den tiden som Atal Bihari Vajpayee och LK Advani hade inga betänkligheter med att gå med på Senas krav och centrala BJP-ledare tillmätte också Bal Thackeray betydelse genom att ringa honom på “Matoshree”.

Men dynamiken började förändras 2009 när BJP blev den större allianspartnern genom att vinna 46 platser, två fler än Sena. Partiet fick oppositionsledarens post som hade gått till Sena fram till dess.

Politisk puls |Fadnavis häpnade, men BJP klar över orsakerna, höll Eknath Shinde i ögat

Bal Thackerays död 2012 och uppkomsten av Narendra Modi på den nationella scenen, medförde fler förändringar i förhållandet mellan de två partierna. Uddhav Thackeray tog över som ledare för Sena, och hans två hårdaste rivaler inom partiet hade redan lämnat det sju år tidigare. Medan hans kusin Raj Thackeray lämnade för att sväva sin egen outfit, anslöt sig Maharashtra Navnirman Sena, tidigare chefsminister Narayan Rane till kongressen.

Efter att Modi-ledda BJP kom till makten i Centern 2014, började BJP spela hardball. Med veckor kvar till församlingsvalet det året ringde BJP-ledaren Eknath Khadse till Uddhav den 29 september och kastade en bomb – BJP hade beslutat att bestrida valet på egen hand.

“BJP:s strategi har alltid varit att stärka sina allierade när de visar några tecken på svaghet. De gjorde samma sak med Maharashtrawadi Gomantak-partiet i Goa. När Uddhav tog över till fullo, kände BJP att han inte var någon Bal Thackeray och de kunde slå ut i alliansen”, sa en Shiv Sena-ledare.

Shiv Sena dök upp som det näst största partiet i valet 2014, bakom BJP. Men något gick sönder i förhållandet. Rasande på BJP för att ha bestridit valet på egen hand, spelade Sena rollen som det ledande oppositionspartiet i församlingen i en månad. Men några i Senas gamla garde, som Eknath Shinde, var desperata efter att återvända till makten och pressade ledarskapet att fixa till det med sin allierade. BJP, med 122 parlamentsledamöter, behövde Senas hjälp för att passera halvvägsmärket på 144. Till slut accepterade Thackeray och i december anslöt sig Sena till delstatsregeringen.

Också i Political Pulse |Uddhav Thackeray-regeringens sista stora beslut: Byte av namn på två större städer och varför

Men klyftan mellan Thackerays och BJP fortsatte att vidgas, och Sena insåg att den inte hade samma inflytande med sin allierade som den gjorde tidigare. I valet till Brihanmumbai Municipal Corporation 2017 utmanade BJP Sena i vad som av Sena ses som nästan dess len. Saffranspartiet bröt igenom Sena-citadellet genom att öka antalet till 82 platser, bara två mindre än Senas 84 platser. Inför valet korsade BJP Rubicon genom att sanktionera sina ledare som Kirit Somaiyya, Thackerays bête noire, för att attackera Sena-presidenten och ställa frågor om hans ekonomi.

Den sista spiken i kista var Fadnavis uttalande till media den oktoberdagen 2019. BJP spelade efteråt det väntande spelet i tron ​​att MVA-koalitionen skulle falla sönder men det verkade inte bli av. Nu, efter att ha åstadkommit en förändring i regeringen med Shinde och hans band av rebelliska lagstiftare på sin sida, återstår det att se hur dynamiken mellan de två sidorna kommer att se ut framöver. Nu, med Shinde och hans grupp av rebelliska lagstiftare som har åstadkommit en förändring i regeringen, är ridån helt och hållet nere på sagan om BJP och den Thackeray-ledda Sena.

UPSC-NYCKEL > Har du sett vår sektion som är tillägnad att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här