Indien får 1,75 miljarder USD lån från Världsbanken för hälso- och privatinvesteringar

0
42

Hideki Mori, Världsbankens tillförordnade landschef för Indien sa att Indiens beslut att investera tidigt och avsevärt för att stärka sitt hälsosystem även när det kommer från pandemi, är ett banbrytande val. (Arkivbild)

Världsbanken har godkänt lån på totalt 1,75 miljarder USD (cirka 13 834,54 crore Rs) för att finansiera Indiens premiärminister Ayushman Bharat-plan och privata investeringar för att öka den ekonomiska tillväxten.

Av det totala lånet kommer 1 miljard USD att gå till hälsosektorn, medan resten 750 miljoner USD kommer att vara i form av utvecklingspolitiska lån (DPL) för att fylla finansieringsluckor genom privata investeringar i ekonomin.
Världsbankens styrelse godkände två kompletterande lån på 500 miljoner USD vardera för att stödja och förbättra Indiens hälsosektor.

Genom denna kombinerade finansiering på 1 miljard USD kommer Världsbanken att stödja Indien& #8217;s flaggskepp Pradhan Mantri-Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM), som lanserades i oktober 2021, sade Världsbanken i ett pressmeddelande på fredagen.

FÖRKLARAT |Vad är Ayushman Bharats hälsoinfrastrukturuppdrag?

Medlen kommer att användas för att förbättra den offentliga sjukvårdens infrastruktur över hela landet. Utöver ingripandena på nationell nivå kommer ett av lånen att prioritera sju delstater, nämligen Andhra Pradesh, Kerala, Meghalaya, Odisha, Punjab, Tamil Nadu och Uttar Pradesh, sa den multilaterala finansieringsmyndigheten.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Essentials: Weekly news express — PGII to POEM

Premium

Kvinnors frigörelse eller befolkningskontroll? Varför abort legaliserades i…

Premium

Udaipur-mord på video | “Gör något spektakulärt”: Man från Pak sa …

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/07/Agnipath-protest.jpeg?resize=450,250" />Premium

I byn fauji drömmar, funderingar, osäkerhet över AgnipathFler premiumhistorier &gt ;>

Separat godkände dess styrelse DPL till fackföreningsregeringen för att stödja reformer som är avgörande för att åtgärda finansieringsklyftor genom att utnyttja den privata sektorns investeringar i infrastruktur, småföretag och de gröna finansmarknaderna.
Världsbanken sa att Indiens resultat inom hälsosektorn har förbättrats över tid. Den har uppskattat Indiens förväntade livslängd till 69,8 år 2020, upp från 58 år 1990 — högre än genomsnittet för landets inkomstnivå.

Dödligheten under fem år (36 per 1 000 levande födda), spädbarnsdödligheten (30 per 1 000 levande födda) och mödradödligheten (103 per 1 00 000 levande födda) är alla nära genomsnittet för Indiens inkomstnivån, vilket återspeglar betydande framgångar när det gäller tillgång till kvalificerad födelsevård, vaccinationer och andra prioriterade tjänster, sade Världsbanken.

Trots dessa framsteg inom hälsosektorn har covid-19 understrukit behovet av att vitalisera, reformera och utveckla kapaciteten för centrala folkhälsofunktioner, såväl som för att förbättra kvaliteten och helheten i tillhandahållandet av hälsotjänster.

“Covid-19-utbrottet har åter betonat vikten av betydande reformer för att förbättra hälsosektorns resultat i Indien,” sa Hideki Mori, Världsbankens tillförordnade landschef för Indien.

Mori sa att Indiens beslut att investera tidigt och avsevärt för att stärka sitt hälsosystem även när det kommer ur pandemin, är ett banbrytande val och “vi är glada över att stödja denna viktiga agenda.” Under hälsa, två lån– Public Health Systems for Pandemic Preparedness Program (PHSPP) och Enhanced Health Service Delivery Program (EHSDP) — är utformade för att vara kompletterande och transformerande till sin inverkan.

Det kommer att stödja den indiska regeringens reformagenda för att påskynda universell täckning, förbättra kvaliteten och öka motståndskraften och beredskapen hos hälsosystemet, världen sa banken.

PHSPP kommer att stödja regeringens ansträngningar att förbereda Indiens övervakningssystem för att upptäcka och rapportera epidemier av potentiella internationella problem; förbättra kapaciteten att upptäcka patogener, inklusive zoonotiska sjukdomar och stärka samordningen och bygga upp institutionell kapacitet hos centrala folkhälsoinstitutioner.

EHSDP kommer att stödja regeringens ansträngningar att stärka serviceleveransen genom en omdesignad primärvårdsmodell; förbättra vårdens kvalitet genom att stödja certifieringen av National Quality Assurance Standards över hälso- och hälsocenter (HWCs); och omvandla hälsosektorns styrning och ansvarighet genom att stärka implementeringskapaciteten.

Om DPL sa Världsbanken att den indiska regeringen har vidtagit flera åtgärder under det senaste decenniet för att förbättra den finansiella integrationen och stabiliteten i finanssektorn och de inhemska kapitalmarknaderna.
Detta har resulterat i en mer effektiv och motståndskraftig sektor inför covid-19-krisen och andra externa chocker.

Trots dessa framsteg är trycket på offentliga resurser och finansieringsbehov för nyckelsektorer av ekonomin fortfarande högt. . För infrastruktur och mikro-, små och medelstora företag (MSME) uppskattas det årliga finansieringsgapet till 4 procent av BNP respektive mellan Rs 18–25 lakh crore.

LÄS ÄVEN |Världsbanken godkänner finansiering på 562 miljoner USD för 3 projekt i Indien

Dessutom visar Världsbankens uppskattningar att den energiomställning som krävs för att uppfylla regeringens COP26-åtaganden kommer att kräva en årlig kumulativ investering på 1,5 procent av BNP.

“En effektiv finansiell system som kan möta landets investeringsbehov är nyckeln till att stödja Indiens återhämtning från pandemin och för att förverkliga dess ambitiösa mål för hållbar tillväxt,” sade Mori.

Denna operation syftar till att minska trycket på de offentliga finanserna genom att utnyttja privata resurser för att stödja landets utvecklingsmål, sa tjänstemannen.

Av de 750 USD miljoner åtagande, 667 miljoner USD kommer att vara ett lån från Internationella banken för återuppbyggnad och utveckling och 83 miljoner USD kommer att finansieras av en kredit från International Development Association (IDA), Världsbankens utlåningsarm. UPSC-NYCKEL Har du sett vår sektion som är tillägnad att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här