Hongkong använder massiv säkerhet när Kinas Xi Jinping kommer att svära in ny ledare

0
44

Kinas president Xi Jinping håller ett tal efter att ha anlänt till den kommande överlämningsårsdagen med tåg i Hongkong, den 30 juni 2022. (AP)

Myndigheterna satte in en massiv säkerhet styrka runt Hongkong på fredagen när Kinas president Xi Jinping förberedde sig för att svära stadens nya ledare in och delta i firandet för att markera 25-årsdagen av den före detta brittiska kolonins överlämnande till Peking.

Röda lyktor och affischer som förklarar en “ny era” av stabilitet dekorerade huvudvägar och gångvägar nära kongresscentret där den siste kolonialguvernören, Chris Patten, tårfullt överlämnade Hongkong tillbaka till Kina vid en regndränkt ceremoni 1997.

Klockan 08.00 (0000 GMT) samlades en grupp tjänstemän bredvid Victoria Harbour för en flagghissningsceremoni under blåsväder då staden upplevde sin första tyfon i år. Helikoptrar flög över hamnen och dinglade med Kinas och Hongkongs flaggor.

Xi deltog inte i flagghissningsevenemanget, och media rapporterade att han stannade över natten över gränsen i Shenzhen efter att ha anlänt till Hong Kong på torsdagen. Han kommer tillbaka till det finansiella navet tidigt på fredag ​​för att svära in stadens nya ledare, John Lee.

Best of Express Premium

Premium

Kvinnors frigörelse eller befolkningskontroll? Varför abort legaliserades i…

Premium

Udaipur dödande på video | “Gör något spektakulärt”: Man från Pak sa …

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/07/Agnipath-protest.jpeg?resize=450,250" />Premium

I byn fauji drömmar, funderingar, osäkerhet över Agnipath Premium

Delhi HC slog nyligen ner befogenheter för Banks Board Bureau; ny kropp till s…Fler premiumberättelser >>

Vissa analytiker ser Xi’s besök som en segerturné efter att Peking skärpte sin kontroll över Hongkong med en genomgripande nationell säkerhetslag, efter massprotester för demokrati 2019.

Efter att ha anlänt till Hongkong på torsdagen sa Xi att staden hade övervunnit sina utmaningar och “uppstått ur askan”.

Förre Hongkongs säkerhetschef John Lee, som sanktioneras av USA för sin roll i implementeringen av den nya nationella säkerhetslagen, tar ansvaret vid en tidpunkt då det globala finansiella navet står inför en utvandring av människor och talanger bland några av de tuffaste Covid -19 restriktioner i världen.

Xis resa till Hong Kong är hans första sedan 2017, då han svor in stadens första kvinnliga ledare, Carrie Lam, som övervakade några av territoriets mest tumultartade tider präglade av protester mot regeringen 2019 och Covid-epidemin.

Storbritannien återförde Hongkong till kinesiskt styre den 1 juli 1997, under ett “ett land” , två system” formel som garanterar omfattande autonomi och rättsligt oberoende som inte finns i Kina.

Kritiker av regeringen, inklusive västerländska nationer, anklagar myndigheterna för att trampa på dessa friheter, som Peking och Hongkong avvisar.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår sektion som är dedikerad till att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här