Förklarat: Vilka är BA.4 och BA.5, BA.2.12.1 och BA.2.38 — de nya varianterna av coronavirus som är i omlopp för närvarande?

0
45

Genomsekvenser som laddats upp till den globala databasen GISAID visar att BA.2.38 – som förgrenade sig från BA.2 – är dominerande i landet och står för 30 % av alla sekvenser under de senaste 30 dagarna .

Landets nuvarande ökning av Covid-19-fall beror på BA.2-undervarianten av Omicron – som drev den tredje vågen i januari, tillsammans med BA.1 – och en annan undervariant som har avvikit från den, kallad BA .2.38.

Tidigare i veckan rapporterade Delhi sina första fall av BA.5-undervarianten av Omicron – detta var en av undervarianterna som ledde till en ökning av fall i Sydafrika ett par månader sedan. Det första BA.5-fallet i Indien rapporterades i slutet av maj i Telangana.

Fall av sådana undervarianter som driver uppsving på många ställen globalt ökar också i Indien, men de står för närvarande bara för en liten andel av fallen. Viktigt är att experter anser att det inte finns någon klinisk betydelse av denna förändring.

Best of Explained

Klicka här för mer

Vilka Covid-19-varianter är för närvarande mest i omlopp?

Best of Express Premium

Premium

NITI Aayog-beställd rapport som studerade 3 beslut från Högsta domstolen, 2…

Premium

Tavleen Singh skriver: Islamism har ingen plats i Indien

Premium

“Det största problemet är vårt beroende av importerad energi, vilket är 4 % av …

Premium

Ett brev från Silchar, Assam: Down a town, on a boat med en kroppFler premiumberättelser >>

Genomsekvenser som laddats upp till den globala databasen GISAID visar att BA.2.38 – som förgrenade sig från BA.2 – är dominerande i landet och står för 30 % av alla sekvenser under de senaste 30 dagarna.

Detta följdes av själva undervarianten BA.2, som står för 28 % av proverna, visar en analys av GISAID-data av outbreak.info.

Även i Explained |Vad är en “noll-Covid”-strategi?

(Outbreak.info är ett projekt från Scripps Research som aggregerar Covid-data över vetenskapliga källor för att spåra pandemiska trender och integrera forskning och datauppsättningar i ett enda sökbart bibliotek.)

Även om BA.4 och BA.5 upptäcktes i landet nästan samtidigt (i början av maj), BA.5 har spridits snabbare och står för 7 % av sekvenserna som laddats upp till den globala databasen under de senaste 30 dagarna.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Hittills har Indien rapporterat minst 120 sekvenser av BA.5-undervarianten, de flesta av dem i Tamil Nadu och Karnataka (43 vardera). När det gäller den andra undervarianten som ledde till ökningen av Covid-19 i Sydafrika – BA.4 – har 33 fall identifierats, vilket står för mindre än 1 % av sekvenserna som laddats upp till den globala databasen under de senaste 30 dagarna.

En annan undervariant av Omicron, kallad BA.2.12.1, är också i omlopp — och har stått för 5 % av sekvenserna under de senaste 30 dagarna. Minst 190 sekvenser av denna undervariant har laddats upp till den globala databasen — de flesta av dem kommer från Telangana (69), Karnataka (46) och Tamil Nadu (45).

Vad känner vi till dessa undervarianter än så länge?

* BA.4 och BA.5 upptäcktes av Sydafrika i januari respektive februari. Varianterna utlöste en ökning av infektioner och blev dominerande i maj i år. De sprider sig nu till Europa, med BA.5 som blir den dominerande varianten i Portugal.

BA.4 och BA.5 har cirka 13 % till 15 % överföringsfördelar jämfört med BA.2 och kan även kringgås en del av immuniteten. Dessa varianter har två mutationer som ansågs vara oroande av forskare: F486V som labbstudier har associerat med virusets förmåga att undvika en del av den befintliga immuniteten, och L452R som hittades i Delta-varianten associerad med förmågan att infektera lungorna.

Erfarenheter från andra länder visar dock att varianterna inte leder till en ökning av svår sjukdom, sjukhusvistelse och dödsfall. Den här gången har läkarna knappt sett Covid-19-lunginflammation hos patienter, vilket hade lett till ökat syrebehov och dödsfall under den andra vågen som drivs av deltavarianten sommaren 2021.

* Varianten BA.2.12.1, som först upptäcktes i New York, tros vara 23 % till 27 % mer överföringsbar än undervarianten BA.2. Det tros också undvika en del av den immunitet som erhållits genom tidigare infektion och vaccination.

* När det gäller BA.2.38, som nyligen omklassificerades, har det nu fastställts att det leder till mildare sjukdom, precis som dess moderundervariant BA.2.

Så vad har förändrats mellan januarivågen och den nuvarande vågen?

Den största skillnaden, forskare från INSACOG säger, är att det inte finns någon klusterbildning med någon av de framväxande undervarianterna.

När Omicron var på uppgång i december-slutet och januari, var det tydlig klusterbildning, vilket hjälpte forskare att snabbt koppla ihop punkterna att ökningen drevs av den nya varianten.

Forskare från INSACOG säger att den framväxande variant är inte ansvarig för den nuvarande ökningen av Covid-19-fall över hela landet.

“I ett land med en miljard människor är det ingen mening att upptäcka några fall av en variant. Vi har inte sett dessa fall förekomma i kluster. Vi har inte heller sett några förändringar i symtomen eller antalet sjukhusinläggningar hittills”, sa en senior forskare från INSACOG på villkor att de är anonyma.

Forskarna kommer att föra ytterligare diskussioner med National Center for Disease Control (NCDC) ) för att försöka korrelera fynden av genomsekvensering med epidemiologiska data på marken.

Forskaren sa: “Även om BA.2.38 nyligen omklassificerades och nu finns i många prover, har vi inte hittat några epidemiologiska bevis som tyder på någon förändring i sjukdomsmönstren.”

En annan forskare från ett av de regionala INSACOG-labben sa: “Vi ser fler fall av BA.2.38 nu, men det finns inget kluster bildning. Till exempel, när Omicron först började spridas i landet kunde vi se klustren och mycket snabbt kartlägga vem som överförde infektionen till vem. Det har inte hänt med de nuvarande nya varianterna.”

UPSC-NYCKEL Har du sett vår avdelning som är dedikerad till att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här