Förklarat: Varför har regeringen infört en särskild avgift på export av bilbränslen?

0
48

En anställd på en bensinstation i Bharat fyller bensin i ett fordon i Mumbai den 11 juni 2022. (AP Photo/Rajanish kakade)

I en rad åtgärder för att reglera importen och export av föremål som råolja och guldhar regeringen infört särskilda extra punktskatter på export av bensin och diesel på 6 Rs per liter respektive 13 Rs per liter.

Importtullen på guld har höjts till 15 procent från 10,75 procent för att dämpa importen av guld på grund av oro över det ökande trycket på bytesbalansunderskottet.

En cess på 23 250 Rs per ton (i form av särskild extra punktskatt eller SAED) eller oväntad skatt, har påförts råolja. En SAED på 6 Rs per liter har också ålagts export av flygturbinbränsle (ATF) eller flygbränsle.

Best of Explained

Klicka här för mer

Vilka är förändringarna i petroleumskatten?

Best of Express Premium

Premium

UPSC Essentials: Weekly news express — PGII to POEM

Premium

Kvinnors frigörelse eller befolkningskontroll? Varför abort legaliserades i…

Premium

Udaipur-mord på video | “Gör något spektakulärt”: Man från Pak sa …

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/07/Agnipath-protest.jpeg?resize=450,250" />Premium

I byn fauji drömmar, funderingar, osäkerhet över AgnipathFler premiumhistorier &gt ;>

I ett försök att reglera inhemska råoljeproducenter från att importera råolja och sedan sälja den till internationella paritetspriser, har en oväntad skatt införts.

“De inhemska råoljeproducenterna säljer råolja till inhemska raffinaderier till internationella paritetspriser. Som ett resultat gör de inhemska råoljeproducenterna oväntade vinster. Med hänsyn till detta har en cess på 23 250 Rs per ton ålagts på råolja. Importen av råolja skulle inte vara föremål för denna övergång”, sade regeringen i ett officiellt meddelande.

” Raffinaderierna exporterar dessa produkter till globalt rådande priser, som är mycket höga. Eftersom exporten blir mycket lönsam har man sett att vissa raffinaderier torkar ut sina pumpar på den inhemska marknaden”, stod det.

Cessing på 6 Rs per liter på bensin och 13 Rs per liter på diesel har ålagts för att avskräcka deras export.

Generaldirektoratet för utrikeshandel (DGFT) har också infört ett exportpolitiskt villkor att exportörer skulle vara skyldiga att vid exporttillfället deklarera att 50 % av den kvantitet som nämns i fraktsedeln har levererats/kommer att levereras på den inhemska marknaden. under det aktuella räkenskapsåret.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

”Dessa åtgärder skulle inte ha någon negativ inverkan på de inhemska detaljhandelspriserna på diesel och bensin. Därmed skulle de inhemska detaljhandelspriserna förbli oförändrade. Samtidigt kommer dessa åtgärder att säkerställa inhemsk tillgång på petroleumprodukter”, står det i meddelandet.

Varför ändras skatten på petroleum?

För mycket i juni bevittnade flera städer över hela landet bensinpumpar som ransonerade leveranser eller stängdes på grund av bristande tillgång på bränsle, vilket ledde till oro över brister och utlöste panikköp hos vissa konsumenter.

Situationen nådde en topp runt mitten av månaden, och regeringen ingrep genom att be pumparna att hålla sig öppna och dirigera oljemarknadsföringsföretag (OMC) för att säkerställa tillgången på bränsle. Ministeriet för petroleum och naturgas försäkrade också att det fanns tillräckligt med bränsle i landet.

När de globala råoljepriserna ökade och värdet på rupien sjönk samtidigt, öppnade OMC:er som statligt ägda IOCL, HPCL och BPCL , och privata företag Rosneft-stödda Nayara Energy och Reliance Industries, började rapportera förluster på detaljhandeln.

När förlusterna ökade, försökte nedströms oljebolag minska utbudet till bensinpumpsförsäljare, vilket resulterade i bränslebrist vid pumpar i flera stater. I ett uttalande den 15 juni erkände regeringen problemet – och sa att brist hade märkts i Rajasthan, Madhya Pradesh och Karnataka.

Hur är det med förändringarna i guldimportavgiften?< /strong>

Det har skett en plötslig ökning av importen av guld. I maj importerades totalt 107 ton guld, och importen var betydande även i juni, enligt ett pressmeddelande från finansministeriet. Ökningen i guldimporten sätter press på CAD. För att stävja importen av guld har tullen höjts från nuvarande 10,75 % till 15 %.

Tidigare var grundtullen på guld 7,5 procent, nu blir den 12,5 procent. Tillsammans med utvecklingen av jordbruksinfrastruktur (AIDC) på 2,5 procent kommer den effektiva guldtullen att uppgå till 15 procent.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår avdelning som är tillägnad att hjälpa USPC-aspiranter avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här