Förklarat: Delhi drar in cirkelrabatten, hur påverkar det vad köpare betalar för egendom?

0
41

Köpare skulle, med verkan från den 1 juli 2022, behöva betala de faktiska cirklarna enligt 2014 års riktlinjer.

När Delhis regering på torsdagen (30 juni) avslutade 20 procents rabatt på cirkulationskursen, det fanns farhågor om att fastighetspriserna i huvudstaden skulle gå upp.

Köpare måste, med verkan från den 1 juli 2022, betala de faktiska cirkelpriserna enligt 2014 års riktlinjer.

Vad är cirkelpriset?

Cirkelpriser är minimipriser per ytenhet som bestäms av regeringen. En fastighet kan inte registreras för ett pris under cirkelpriset för det området.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Essentials: Weekly news express — PGII to POEM

Premium

Kvinnors frigörelse eller befolkningskontroll? Varför abort legaliserades i…

Premium

Udaipur-mord på video | “Gör något spektakulärt”: Man från Pak sa …

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/07/Agnipath-protest.jpeg?resize=450,250" />Premium

I byn fauji drömmar, funderingar, osäkerhet över AgnipathFler premiumhistorier &gt ;>

Cirkelhastigheterna varierar från stat till stat, stad till stad och område till område. Cirkelpriser revideras uppåt eller nedåt då och då beroende på faktorer som efterfrågan och utbud, bekvämligheter, grannskapets profil etc.

Best of Explained

Klicka här för mer

I Delhi har regeringen delat in orter i kategorier från A-H och har fastställt ett golvpris för fastigheter i varje kategori. Välbärgade och eleganta orter som Jorbagh, Vasant Vihar, Safdarjung Enclave etc. faller under kategori A, medan de minst utvecklade platserna – mestadels belägna i Outer Delhi – faller under kategori H.

I februari 2021, mitt i störningarna orsakade av coronavirus-pandemin och nedstängningar, slappnade regeringen av cirkelfrekvensen med 20 %. Som ett resultat sjönk den befintliga cirkeltakten för fastigheter i kategori A från 7,7 lakh per kvadratmeter till 6,2 lakh per kvadratmeter, och i kategori H gick golvpriset från 23 280 till 18 624 Rs per kvadratmeter.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Enligt en högre tjänsteman i Delhi kommer slutet på rabattregimen inte att påverka fastigheter särskilt mycket, och fastighetstransaktioner kommer att förbli nästan densamma. Men regeringens stämpelskatteuppbörd kommer att öka.

Vad är stämpelskatt?

Stämpelskatt betalas vid registreringen av en fastighet om den förvärvas genom köpebrev/överlåtelsebrev/gåvobrev.

Stämpelskatt utgår med 6 % av vederlagsbeloppet eller den i området gällande cirkulationssatsen för egendomen, beroende på vilken som är högre, om egendomen är registrerad i mans namn, och 4 % om den är folkbokförd. i en kvinnas namn.

Officiella källor sa att Delhi-regeringen kan höja stämpelskatten för att få upp mer intäkter. Ett förslag har flyttats av skatteavdelningen, sa källorna. Processen kommer dock att kräva en ändring av stämpellagen och kan ta lite tid att träda i kraft, sade de. stämpelskatt, sa källorna.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår avdelning som är dedikerad till att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här